Talabani'nin pas geçtiği Türk lider

Abdullah Gül'ün onuruna verdiği yemekte konuşan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkiye'nin 3 lideri için övgüler yağdırırken, bir isimi pas geçti.

Talabani'nin pas geçtiği Türk lider
Talabani'nin pas geçtiği Türk lider
GİRİŞ 08.03.2008 00:19 GÜNCELLEME 08.03.2008 00:19
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak'ın Türkiye ile ilişkilerine "ayrı bir önem" verdiğini belirterek, bu ilişkileri teröre karşı savaşmak esasına dayalı bir işbirliğiyle geliştirmek niyetinde olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ziyareti için Ankara'da bulunan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Yemeğe, aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Irak Özel Temsilcisi Vekili Elçi Murat Özçelik, Ankara'daki kimi ülkelerin büyükelçilerinin de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Irak Devlet Başkanı Talabani, yemekteki konuşmasına, "Bugün sizlerin arasında bulunmaktan ve başta siyasal, ekonomik, kültürel ve bilimsel konularda olmak üzere birçok alanda sıkı ilişkilerimizin olduğu ve her iki ülke halkları arasında tarihsel ve dinsel bağların bulunduğu Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olmaktan büyük onur duymaktayım" sözleriyle başladı.

Ankara'ya yaptığı ziyaretin bir dostluk mesajı olmakla birlikte, mevcut kardeşliğin ve akrabalığın bir göstergesi olduğunu vurgulayan Talabani, "İstibdat ateşinden yeni kurtulan, demokratik, adil ve eşitliğin yaygın olduğu bir toplum düzeni yaratmaya çalışan yeni Irak, bütün komşularıyla en sağlam ilişkileri kurmak için uğraşmanın yanısıra, bir zamanlar uygarlıkların beşiği olan ve dünyanın kalbi sayılan bir yerde kurulmuştur" diye konuştu.

Yeniden bir Irak inşa etmek istediklerini ifade eden Talabani, Irak'ın çağdaş ve demokratik temellere dayalı bir devlet kurmaya yöneldiğini ve Irak halkının kalıcı bir anayasayı oylamayı kabul ettiğini bildirdi.

Talabani, bu çerçevede, Irak'ta yaşayan tüm kesimleri temsil eden bir hükümetin kurulduğunu kaydederek, ulusal barışı sağlamaya gayret edeceklerini ve bunun sayesinde ülkede yeniden imarı gerçekleştireceklerini bildirdi.

Talabani, Irak'ın Türkiye ile ilişkilerine "ayrı ve özel bir önem" verdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu ilişkileri siyasal, ekonomik, güvenlik, kültürel, petrol ve diğer alanlarda da her iki ülkenin bağımsızlığına karşılıklı saygı göstermek, güvenlik ve istikrarı sağlamak ile tehlikeli bir afet olmaya başlayan teröre karşı savaşmak esasına dayalı bir işbirliğiyle geliştirmek niyetindeyiz."

TALABANİ'DEN TEŞEKKÜR VE GÜL'E DAVET

Irak Devlet Başkanı Talabani, "Bu münasebeti bir fırsat bilerek, en zor günlerimizde bizlere yardım eli uzatmayı esirgemeyen, zalimlerle mücadele ettiğimiz günlerde toplu yok olma cehenneminden kaçan binlerce mülteciye kapılarını açan, ticaret ve geçişleri hiçbir biçimde engellemeyen ve yüzümüze kapatmayan yüce Türk halkına, hükümet, asker ve siyasal partileriyle en derin şükranlarımızı ve minnetarlığımızı halkım adına buradan ifade etmek isterim" dedi, ayrıca eski cumhurbaşkanlarından merhum Turgut Özal, Süleyman Demirel ve eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit gibi kişilere de saygılarını sundu ve teşekkürlerini iletirken, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e herhangi bir yorumda bulunmadı.

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete de teşekkür eden Talabani, "Bizi konukseverlikle onurlandıran ve bizi her zaman iyi bir biçimde karşılayan Türk ordusuna ve Türk komutanlarına da şükranlarımızı sunmak istiyorum" diye konuştu.

Talabani, konuşmasının sonunda ise, Cumhurbaşkanı Gül'ü en yakın zamanda Bağdat'ta görmek istediklerini ve bundan sonsuz mutluluk duyacaklarını bildirdi.



YEMEĞE KATILANLAR

Gül ve Talabani, davetlileri salonun girişinde karşıladı.



Salona ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan girdi.

Yemeğe, heyetler arası görüşmeye katılan bakanların yanı sıra Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, aralarında ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un da bulunduğu yabancı misyon temsilcileri, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç, KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Dizai, gazeteciler İlnur Çevik, Cengiz Çandar, Hasan Cemal, Mehmet Ali Birand, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Yemekte etli yaprak sarma, peynirli puf böreği, karışık ızgara, mevsim salata, Türk tatlıları, şarap, çay ve kahve ikram edildi.

YORUMLAR 82
  • koray ayan 16 yıl önce Şikayet Et
    hukuktan bi haberlere.... inatla yorumlarda\"sezer pkklıları affetti\"gibi hukuktan bi haber şekilde anlamsız şeyler yazılmış.hükümetin imzaladığı ab kriterlerine göre hapisenede sağlık sorunları olanlar affedilmek zorunda.ayrıca yine hükümet tarafından çıkarılan eve dönüş yasasından dolayı içerideki pkklılar affedildi.bunlar ahmet necdet sezer tarafında onaylanmak zorunda çünkü;ab uyum yasası çerçevesinde imzalanın anlaşmaya göre avrupa insan hakları mahkemesinin kanunları bizim kanunların üzerinde.okuyun lütfen okuyun...
    Cevapla
  • demokrat 16 yıl önce Şikayet Et
    insanları kandırmak. bu haber tamamen psikolojik bir yönlendirme örneği millet sezere odaklandırılmış, talabaninin ziyaret fiyaskosu taa gerilere itilmiştir, haliyle yorumlar da sezer üzerine yoğunlaşmış çok bilmiş ulema sınıfından bir arkadaş da öle kabuğuna bürünüp dış dünyadan kopmayacaksın önce anlaaycaksın siyaset üreteceksin demiş zavallı arkadaş ne ulusal ne de uluslararası stretejiden anlamıyor burda gelip cumhurbaşkanı bakanlar önünde defalarca kürdistan deniliyorsa ne tür bir plan var o zekanla çöz bakalım;)
    Cevapla
  • Aslının Nesli 16 yıl önce Şikayet Et
    Sezer mi?. Bırakın Allah aşkına. Başı Dikmiş! Kendisinin dik olması yetmez,ülkesinin başını da dik tutmalı idi!
    Cevapla
  • Serdar KILIÇKAN 16 yıl önce Şikayet Et
    TALABANİ GELMEMELİYDİ. zamanında Türkiye ile işbirği yapıp pkkya karşı savaşan, tüm dünyanın kabul ettiği gayet resmi bir DEVLET BAŞKANI geliyor ülkemize, biz ne yapıyoruz, onu bir devlet bakanı ile karşılıyoruz, resmi tören yok, gelen bütün ülke temsilcilerine selam durmaktan yorulan askerimiz ne hikmetse bir devlet başkanında yoruldu... unutmayın ki; biz kuzey ırağa girdik, pkk kamplarına bomba yağdırdık, ya Talabani hayır deseydi... biz bunları unutunca o da Anıtkabire arslanlı yoldan girmedi ve sadece defteri imzaladı...
    Cevapla
  • mehmet çelik 16 yıl önce Şikayet Et
    ne yani. sayın talabani kendisini tanımayan ve ve kendisine saygı duymayan sayın sezeri de mi övseydi ya bu kadar beyinsizlik olurmu.insan bişey söylerken biraz durup düşünmeli. kimden yana olduğunuz önemli değil ne dediğiniz ve kendinizle ne kadar çelişmediğiniz önemli. ama nerde beynini kiraya verenlerden düşünmeyi beklemk te abes ama genede yazdık işte
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi