Ergenekoncudaki fişleme dosyası

Ergenekon tutuklusu Fikret Emek’in evinde İstanbul’u sokak sokak, semt semt kapsayan gizli fişleme tutanakları ele geçirildi. Dosya dehşet verici.

Ergenekoncudaki fişleme dosyası
Ergenekoncudaki fişleme dosyası
GİRİŞ 06.08.2008 17:23 GÜNCELLEME 06.08.2008 17:23
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ERTUĞRUL MAVİOĞLU'nun haberi

Ergenekon tutuklusu Fikret Emek’in evinde İstanbul’u sokak sokak, semt semt kapsayan gizli ibareli fişleme tutanakları ele geçirildi. ‘Mahallenin bakkalı DHKP-C’li, berberi PKK’lı, öğrenci derneği Nakşibendi’ diye tek tek sayıp döken listelerin Ergenekon’un eline nasıl geçtiğiyse bir sır.

Devletin istihbarat kurumlarınca 1999-2000 yıllarında hazırlandığı anlaşılan yüzlerce kişiye ait fişleme kayıtları, Ergenekon’un askeri sorumlularından biri olduğu iddia edilen emekli binbaşı Fikret Emek’in evinde ele geçen belgeler arasından çıktı.

Radikal'in haberine göre, 'gizli' damgalı olan ve okuyanları dehşete sürüklemeye aday fişleme çalışması, semt semt, sokak sokak çizelgelere işlenmiş. Fişleme çizelgesinde, İstanbul’un alfabetik sıraya göre dizilmiş olan her semtinde yaşayan mekân sahiplerinin isimlerinin karşılığında, “PKK, DHKP-C, TİKKO, MLKP, aşırı sol, irtica, Nurculuk, Süleymancı, Nakşibendi” gibi değerlendirmeler var.

Ergenekon tutuklusu Fikret Emek’te bulunan ikisi yedişer, üçüncüsü ise 10 sayfalık üç fişleme çizelgesine, bakkallardan, berberlere, karate salonu sahiplerinden, oto galericilerine, bar, kahve gibi halka açık mekân işletenlerden büyük mağaza zincirlerinin ortaklarına kadar yüzlerce kişi dahil edilmiş. Listelerde öğrenci dernekleri, kültür dernekleri ve bazı sivil toplum örgütleri ile CHP’li bir belediye başkanının adı da var.

“Kimse fişlenmiyor” şeklindeki resmi açıklamalarla çelişen bu çizelgelerin devletin hangi istihbarat birimlerince hazırlandığı ve bu listelerin ne amaçla Ergenekon’a verildiğine dair savcılık soruşturmasında herhangi bir açıklık yok.

Anne evinden çıkanlar

Fikret Emek’in Eskişehir’deki annesinin evinde 26 Haziran 2006 tarihinde yapılan aramada, bir adet Kalaşnikof marka otomatik silah, bir adet Kanas marka silah ve dürbünü, bir adet 7.65 mm çapında Lama marka tabanca ve susturucusu, bir adet el yapımı kesik eski tüfek, çeşitli çap ve markalarda fişekler, 12 adet savunma ve taarruz tipi el bombası, tahrip gücü çok yüksek C - 3 plastik patlayıcı, TNT ve tahrip kalıpları bulundu. Emek’in Eskişehir’deki annesinin evinde Ankara’daki evinde yapılan aramada askeri mühimmatın yanı sıra çok miktarda dokümana da el konuldu.

Emek’in evinde bulunan dokümanlardan üçü Ergenekon iddianamesinin ek belgeleri arasında 19 numaralı klasörün içinde bulunuyor. Bu belgeler, devletin halkı fişlediğini açıkça gösteriyor.

Bu belgelerden biri ‘İstanbul ilindeki ilçelere göre BTÖ (Bölücü Terör Örgütü) ve aşırı sol örgütlerle ilişkili kuruluşlar’ başlığını taşıyor.

Fişlenenlerin sayısı 914

10 sayfalık bu belgede, İstanbul’un semtlerinde alfabetik sıralamayla yapılan fişleme çalışmalarının dökümü var. Örneğin Avcılar’daki iki yasal dernekten birinin karşısında DHKP/C, TİKKO diğerinin karşısında MLKP, DHKP/C yazılı. Zeytinburnu semtiyle sonlanan ilk listede tam 366 kişi ve kuruluşa dair fişleme kayıtları var. İkinci ve üçüncü listelerde semtler alfabetik sıraya göre dizili değil. Bu iki fişleme listesi, aşırı sol örgütler ve PKK’nın yanı sıra semtlerde tarikat örgütlenmeleri içinde olduğu iddia edilen kişileri de kapsıyor.
“İstanbul ilinde ilçelere göre örgüt, tarikat, cemaatlerle ilişkili kişi ve kuruluşlar” başlığını taşıyan EK-C listesinde 265 kişi ve kuruluş hakkında fişleme kayıtları var. Aynı başlığı taşıyan, ‘gizli’ ibareli EK-Ç listesi incelendiğinde ise, 283 kişi ve kuruluşun daha fişlendiği anlaşılıyor. Üç listeden ortaya çıkan gerçek ise, toplam 914 kişi ve kuruluşun çeşitli yasadışı örgüt isimleri sayılarak fişlendiği ve bu fişleme bilgilerinin Ergenekon’un evlerini cephaneliğe çevirmiş mensuplarına teslim edilmiş olduğu.

İstanbul’un tüm semtleri

Listelerde İstanbul’un tüm semtlerindeki, yemek fabrikası, mobilya mağazası, tekstil atölyesi, kimya fabrikası, oto galerileri, pastane, market, lokanta, fırın, kahvehane, bar, temizlik fabrikası, konfeksiyon mağazası, yapı malzemeleri gibi işletmelerin sahiplerinin yanı sıra, berberler, bakkallar, avukatlar, doktorlar, politikacılar, sendikacılar ve CHP’li bir belediye başkanı da var. Fişleme belgelerine göre, Tuncelili olan ve çeşitli vakıfların üyesi olan bu belediye başkanı için ‘PKK’lı denilmiş. Listeye alınan ve PKK’lı diye fişlenenler arasında bir de ‘öğretmen eşi’ var.

İstihbarat görevlileri, halktan insanları fişlemekle yetinmemişler, semtlerde faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum örgütlerini ve kurumları da tek tek DHKP/C, Dev-Yol, PKK, MLKP, TİKKO, Ekim, Aşırı Solcu, Nurcu, Süleymancı, Kadiri grubu, Celvetiye, Milli Görüş, İrtica, Menzil, Nakşibendi, Vahdet grubu, Med-Zehra, Tekfir adları altında tek tek sınıflandırmışlar.

Bu çerçevede fişlenen kurumlar arasında, spor kulüpleri, çok tanınan kültür merkezleri, şoför dernekleri, tutuklu yakınlarının kurduğu dernekler, çeşitli üniversitelerin öğrenci dernekleri, öğrenci yurtları, apartman ve site yönetimleri, yöresel dernekler, fırıncı dernekleri, vakıflar, radyolar, dergiler var.

Kurumlarla ilgili yapılan fişlemede, Çağdaş Hukukçular Derneği için DHKP/C, bazı şoför dernekleri için PKK, Müjdat Gezen Kültür Merkezi, 68’liler Vakfı, Yılmaz Güney Vakfı, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı için ‘aşırı sol’, İnsan Hakları Derneği için PKK, DHKP/C gibi nitelendirmeler var.

Fişleme çalışması yapıp hazırladıkları listeleri Ergenekon’a teslim eden istihbarat görevlileri, Odak dergisinin DHKP/C mi, yoksa Dev-Yol’cu mu olduğuna bir türlü karar veremedikleri için, iki farklı listeye iki ayrı örgüt ismi yazmışlar. Fişlemeyi yapanlara göre ‘Barikat’ dergisi de DHKP/C’nin. Oysa Barikat’ın söz konusu örgütle hiçbir yakınlığı bulunmuyor.

Radikal

YORUMLAR 4
  • Mehmet AKCARA 15 yıl önce Şikayet Et
    iyi yapmislar... valla iyi yapmislar, her devlette bunlar var..adamlar bunlari devlet kademesinde gorevdeyken yapmislar ve cogaltip kendi uzerlerine almislar(bu hata tabi) ama fislemek iyi olmus, istihbarat gereklidir..hollandada yasiyorum ve hollanda polisi burdaki herkesin ne mal oldugunu cok iyi bilir..burda camilerin her yerinde kameralar var kim giriyor kim cikiyor kaydediyor polisler..onun icin bu fislemek her zaman gereklidir devletlerin bekasi icin..istihbarati iyi calisip yapmislar ve helal olsun diyorum yapanada,
    Cevapla
  • Derya Deniz 15 yıl önce Şikayet Et
    iste biz buyuz. her seyi kendimiz yapariz her turlu reziligi yoksuzlugu kendimiz yapariz ulkemize sonra baskasina camur atariz ya kurde deriz ya amerika deriz yada avrupa deriz hayir hic sucu baskasinda aramiyalim suc bizde biz bu adilere izin verdik bunlar sahipsiz ulkede istdediklerini yaptilar suana kadar ulkeyi biz halk olarak sahip cikamdik bunlar ulkeyi resmen bolmusler
    Cevapla
  • Derya Deniz 15 yıl önce Şikayet Et
    ulkeyi kendileri boluyorlar birde baskalarin boynu atiyorlar. iste bizim zihniyetimiz bzim turkler kendileri ulkeyi bolmek istiyorlar birde kurd kardeslerimiz icin diyorlar ulkeyi bolucekler bizler para denilen nalet icin her sey yapariz bizim zihniyetimiz bu iste
    Cevapla
  • akifaktas 15 yıl önce Şikayet Et
    hayret. ya ben bu insanları bir türlü anlıyamıyorum insan ne yapsın bir yerlere mutlaka selam verecek kelam edecek bunu biz küçük yerde sıkıntı olarak yaşıyoruz fakat büyük istanbulda nasıl yapıyorlar pek inandırıcı değil
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak