CHP İstanbul adayları şekilleniyor

CHP İl Başkanı Gürsel Tekin'e yakınlığı ile bilinen www.gercekgundem.com sitesi CHP'nin İstabul il adayları ile ilgili kulisz bilgilerini aktarmayı başladı. İlk aday adayları kimler?

CHP İstanbul adayları şekilleniyor
CHP İstanbul adayları şekilleniyor
GİRİŞ 15.09.2008 10:30 GÜNCELLEME 15.09.2008 10:30

Türkiye, 2009 yılının 29 Mart’ında yapılacak olan yerel seçimlerde aslında bir anlamda “kaderi”ni oylayacak. Halk, ya “AKP’yle devam” diyecek, ya da AKP’yi ciddi bir biçimde uyaracak. Bu seçimi kazanan, doğal olarak, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarına da damgasını vuracak. AKP başarı gösteremediği taktirde, inişe geçecek. Hem de hızla… CHP’nin göstereceği başarı ise, iktidarın ömrünü kısaltacak. Türkiye, belki de “erken seçim”e gitmek zorunda kalacak. CHP’nin başarılı çıktığı bir yerel seçim, iktidarın değişmesinin de önünü açacak.

Yukarıda ifade ettiğimiz tablo, bu yüzden tüm partileri kara kara düşündürüyor. AKP de CHP de hem elindeki belediyeleri korumak, hem de bunlara yenilerini eklemek istiyor. Bu yüzden de “kazanılacak aday”larla yarışa girilmek isteniyor. Genel merkezler ve il örgütleri, bu amaçla sık sık anketler düzenliyor, kamuoyu yoklaması yaptırıyor.

“Aday Cephesi”nde ise farklı bir heyecan hakim. Belediye başkanı olabilmek için yarışa girmek isteyen adaylar, siyaset arenasına çıkmaya başladı. Birçok siyasetçi, önce yakın çevresine, ardından ise bağlı bulunduğu teşkilata niyetini açıkladı. Bu isimlerden birçoğu, bizim kulağımıza da geldi. Seçimlere henüz altı ay gibi bir vakit olmasına rağmen, “kulis” yapan ve yarışta ipi göğüslemek isteyenlerin isimlerini sıraladığımızda, ortaya şu tablo çıktı:

ÜSKÜDAR'DA AKP HAREKETLİ

Üsküdar’da gündeme gelen ilk isim Emine Erdoğan’ın ağabeyinin damadı olan Göksel Gümüşdağ. Kamuoyunun Türk Futbol Federasyonu’ndaki (TFF) tartışmalardan tanıdığı Gümüşdağ, AKP’nin Üsküdar Belediye Başkan Adayı olmak istediğini yakın çevresiyle paylaştı. TFF Başkanı Haluk Ulusoy’u mahkemeye veren Gümüşdağ, şu an AKP Belediye Meclis Üyesi olarak görev yapıyor.

BAĞIŞ - ÇAKIR İTTİFAKI


AKP’li Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır’la uyuşmadığı bilinen Gümüşdağ, kendisini ‘şanslı’ görüyor. Mevcut Başkan Çakır ise; Gümüşdağ’ın atraksiyonuna karşı, Egemen Bağış ve Korkut Özal’la ittifak kurma yolunu seçiyor. Çakır, bu yüzden, Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış’ın yöneticisi olduğu Vakko’nun Üsküdar’daki tüm isteklerini yerine getiriyor.

DSP O'NU, O CHP'Yİ İSTİYOR

Bir yarış ise Beşiktaş’ta yaşanıyor. DSP, Beşiktaş’ın eski Belediye Başkanı CHP’li Ayfer Atay’ı saflarına katmak istiyor. Başkanlığı yeniden istediği bilinen Atay ise, gözünü CHP’ye çevirmiş durumda. Atay, DSP yerine CHP saflarında olmayı hayal ediyor. Ancak Atay’ın çeşitli sağlık sorunlarının olması, eski başkan açısından ‘sıkıntı’ yaratıyor. DSP, Atay’ın alternatifi olarak ise Beşiktaş’ta Sanatçı Metin Akpınar’ı düşünüyor. Akpınar’ın bir dönem Kadıköy Belediye Başkanlığı’nı istediğini bilen DSP’liler, sanatçıyı kendi saflarında görmek istiyor. Mevcut başkan CHP’li İsmail Ünal ise, rakiplerine şans tanımadığını ifade ediyor. Ünal, “Beşiktaş’ta yapacağımız daha çok iş var” diyor.

GÖZLER ŞİŞLİ'DE...

Şişli’de ise durum biraz karışık. Başkan Mustafa Sarıgül, CHP’yle “barışmanın” yolunu arıyor. Şişli’de sadece “parti çatısı altında” kazanabileceğini anlayan Sarıgül, CHP’den “ışık alamadığı” taktirde, DSP’ye katılmayı planlıyor. Ramazan Bayramı sonrası Seçim Ofisi kuracak olan Sarıgül, yol haritasını da netleştirmeye çalışıyor. Sarıgül’ün yakın çevresinden sızan bilgilere göre, Şişli Belediye Başkanı, CHP ve DSP’nin “ortak adayı” olmayı ve Büyükşehir’de AKP’nin karşısına çıkmayı önerecek. Bu stratejiye göre, İstanbul’da yerel iktidara susayan CHP-DSP tabanı, Sarıgül’ün aday yapılması için baskı oluşturacak.

Ancak CHP’ye yakın kaynaklar, Sarıgül’ün bu stratejisinin tutmayacağını düşünüyor. CHP’li üst düzey bir yetkili şunu söylüyor: “Sarıgül şu an partili bile değil. Bu hesapları neye göre yapıyor, bilmiyoruz. 22 Temmuz seçimleri öncesi Tuncay Özkan’ın zoraki oluşturduğu havaya güveniyor ve aynı stratejinin hayata geçeceğini sanıyorsa, yanılıyor. O dönem, biraz da zorunluluktan kaynaklı bir işbirliği yapılmıştı. Ancak 22 Temmuz’da görüldü ki; bu işbirliği hiçbir fayda sağlamadı.”

Aynı CHP’li, partisinin hiçbir dayatmaya ve pazarlığa açık olmadığını da ifade ediyor. Sarıgül’ün, CHP’ye zarar verdiğini ve kamuoyunda zor durumda bıraktığını da ifade eden yetkili, “Sarıgül’ün CHP’ye dönmesine en başta taban karşı çıkar. Buna CHP tabanı izin vermez” diyor.

Öte yandan, DSP çatısı altına girmeye çalışan Sarıgül’ün girişimlerini artırdığı da kulislere yayıldı. Sarıgül’ün DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’le birkaç kez görüştüğü ve fikir alışverişinde bulunduğu gazetelere yansıdı.

Sarıgül’ün DSP’ye katılmasına sıcak baktığı bilinen Sezer, bu operasyonu “gürültüsüz” bir şekilde yapmayı tasarlıyor. Zira; Bülent Ecevit’in Sarıgül’e bakışını bilen DSP yönetimi, “En başta Rahşan Hanım’ı ikna etmemiz gerekir” diyor. Ancak son Rahşan Ecevit – Zeki Sezer polemiğinde il başkanlarının desteğini arkasına alan Sezer, bu kez parti yönetimine “dışarıdan müdahale” yaptırmamaya kararlı. Bu ise, Sarıgül’ün DSP’ye katılabilme şansını artırıyor. Sarıgül’ün akıl hocalarından CHP eski Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay’ın birkaç gün önce DSP’ye katılması ve rozet takması ise “işaret fişeği” olarak yorumlanıyor.

CHP’NİN İLK ADAY ADAYI

Şişli’de önemli bir siyasi figür olan Sarıgül’ün karşısına çıkmayı tasarlayan isimler ise kulis faaliyetlerine başladı. Bu isimlerin başında, CHP'nin İlçe Başkanı Dursun Çaltı geliyor. Kamuoyunun ‘Gülay Atığ’ polemiklerinden tanıdığı Çaltı yerel seçimlerde Şişli adayı olarak yarışmak istiyor. Çaltı’nın bu amaçla, önümüzdeki günlerde atağa geçmeyi planladığı ifade ediliyor.

Yakın çevresine “Şişli’yi kesinlikle alırız” diyen Çaltı, partisinin kendisine şans tanımasını istiyor. TOKİ’nin Mecidiyeköy’deki son yeşil alan olan Likör Fabrikası’nı satmasına yönelik muhalefetiyle öne çıkan Çaltı, ekim ayının ortalarına doğru, CHP İstanbul İl Başkanlığı’na “Alternatif Projeler” adlı bir dosya sunmaya hazırlanıyor. Çaltı, dosyasında Şişli’nin sosyo – ekonomik yapısını irdeleyen bir rapor ile ilçenin sorunları ve çözüm yollarını öneren projeleri de grafikler ve istatistiklerle anlaşılır bir hale getiriyor.

ESENYURT'TA ÜÇ ADAY ADAYI

Esenyurt’ta ise yarışa girmeye hazırlanan isimler arasında eski başkan Gürbüz Çapan, Doktor Bülent Kerimoğlu ve İşadamı Ahmet Oruçoğlu öne çıkıyor. Her üç isim de CHP’den aday olmak istiyor.

Esenyurt, bu açıdan ilginç bir bölge. Çünkü; şu ana kadar ismi öne çıkan üç isim de aynı kentli. Çapan, Kerimoğlu ve Oruçoğlu Kars’ın değişik ilçelerinden. Ancak bundan daha ilginç olan bir durum daha var. O da şu: Doktor Kerimoğlu, 2004 yılındaki yerel seçimlerde DSP’den aday olmuş, seçime birkaç gün kala yapılan bir ihbar yüzünden adaylığı engellenmişti.

Kerimoğlu’nun bölgede oturmadığını YSK’ya bildiren meçhul kişiler, doktor adayı böylece saf dışı bırakmıştı. DSP de bunun üzerine, Kerimoğlu’nun babasını Esenyurt Belediye Başkan adayı olarak ilan etmişti. Kerimoğlu Ailesi, böylece Türkiye’de belki de bir ilk’e imza attı. Oğul yerine baba aday oldu. DSP, bu ilginç durum yüzünden bölgede üçüncü olabildi.

Kerimoğlu, 2009 seçimlerinde aynı sorunun yaşanmaması için bu kez “işini sağlama aldı.” Esenyurt’ta yedi doktor arkadaşıyla birlikte hastane açtı. Bunun yanı sıra, ikametgahını da bölgeye aldırdı. Böylece “Yarışta ben de varım” dedi. Bu süreç içinde, CHP Esenyurt yöneticileriyle de ilişkilerini geliştirdi. Bir anlamda, seçim yarışına başladı. Kerimoğlu’nun CHP İl Başkanı Gürsel Tekin’i birkaç kez ziyaret ettiği de siyaset kulislerine yansıdı.

SALI: KÜÇÜK ÇEKMECE - ATAŞEHİR - KADIKÖY - KARTAL VE MALTEPE'DE NELER OLUYOR?

ÇARŞAMBA: SAADET PARTİSİ'NİN 12 ADAYI, AVCILAR KAĞITHANE ve BAHÇELİEVLER'DE DURUM NE?

PERŞEMBE: TUZLA, BÜYÜK ÇEKMECE'DE NELER OLUYOR? ANAP'TAN CHP'YE KİMLER KATILIYOR?

CUMA: BEYKOZ, SARIYER VE BÜYÜKŞEHİR ADAY ADAYLARI KİMLER?

(www.gercekgundem.com)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam