YSK'dan kapanan belediyelerle ilgili karar

Yüksek Seçim Kurulu, 5747 Kanun ile tüzel kişiliği kaldırılan belde belediyelerinin teşkilat durumlarının, ilk mahalli idareler genel seçimine kadar devam edeceğine karar verdi.

YSK'dan kapanan belediyelerle ilgili karar
YSK'dan kapanan belediyelerle ilgili karar
GİRİŞ 23.09.2008 10:40 GÜNCELLEME 23.09.2008 10:40

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile tüzel kişiliği kaldırılan belde belediyelerinin teşkilat durumlarının, ilk mahalli idareler genel seçimine kadar devam edeceğine karar verdi.

Anavatan, Millet ve Barış ve Demokrasi Partileri, YSK'ya yaptıkları yazılı başvurularda, ''2009 yılında yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine esas olmak üzere, seçimlere katılabilecek siyasi partilerin teşkilatlanma barajı konusunda temel alınacak teşkilatlanma kriterleri içerisinde 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile oluşan yeni idari yapının esas alınıp alınamayacağı, anılan Kanunun Geçici 1. maddesine göre yerel seçimlerden sonra belde statüleri sona erecek olan beldelerde örgütlenmenin yapılıp yapılmayacağı konularında görüş bildirilmesini'' istediler.

İstemi görüşen YSK, 5747 sayılı Kanun ile tüzel kişiliği kaldırılan belde belediyelerinin teşkilat durumlarının ilk mahalli idareler genel seçimine kadar devam edeceğine karar verdi.

Kurlun kararında, 5747 sayılı Kanunun, 22 Mart 2008'de yürürlüğe girdiği, Kanunun 1. maddesiyle; 43 yeni ilçe kurulduğu, 2. maddesiyle; İstanbul'da Eminönü İlçesinin kaldırıldığı, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunan ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak, ilçe belediyelerine mahalleleri veya mahalle kısımları ile birlikte katıldığı hatırlatıldı.

Kararda, bu duruma göre, 29 Mart 2009'da yapılacak mahalli idareler genel seçimlerinde esas olacak, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun, seçime girecek siyasi partiler için getirdiği teşkilatlanma şartının uygulanmasında; tüzel kişiliği kaldırılan belde belediyelerinin teşkilat durumlarının ilk mahalli idareler genel seçimine kadar devam edeceği belirtildi.

Kurul, 5747 sayılı Kanun'un 22 Mart 2008'de yürürlüğe konulması nedeniyle, yeni kurulan 43 ilçede ve kaldırılan Eminönü İlçesindeki yeni idari yapının Kanun'un yürürlük tarihi itibariyle dikkate alınacağına, siyasi partilerin de bu duruma göre işlem yapmaları gerektiğine oy birliğiyle karar verdi.

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'