DTP’liler ‘Bask modeli’ istiyor

DTP, Kürt sorununun çözüm için bir rapor hazırladı. “Bask Modeli”nin önerildiği raporda, Irak Anayasası’ndan örnekler de veriliyor.

DTP’liler ‘Bask modeli’ istiyor
DTP’liler ‘Bask modeli’ istiyor
GİRİŞ 08.07.2009 14:55 GÜNCELLEME 08.07.2009 14:55
Bu Habere 105 Yorum Yapılmış

Ercan Gürses'in haberi

DTP’liler eğer Köşk'ten randevu alabilirlerse raporu Cumhurbaşkanı Gül’e sunacak.

DTP, hafta sonunda Mersin’de yaptığı kampın ardından Kürt sorununun çözümü için önerilerini bir rapor haline getirdi.

NTV, DTP’nin Çankaya Köşkü’ne sunmaya hazırlandığı bu rapora ulaştı.

TÜRKİYE 7 EYALETE AYRILIYOR

DTP'nin öneriler listesinde ilk sırada demokratik özerklik projesi yer alıyor. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in "Türkiye 7 eyalet ayrılabilir" şeklindeki fikrine de vurgu yapılıyor

DTP, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin gerekliliğine de dikkat çekiyor. Doğal zenginliklerin paylaşımı konusunda belediyelere hak tanınması isteniyor. Petrol ve maden kaynaklarının bölüşümü ve kullanılmasının yerel idarelere bağlanması talep ediliyor.

Öneriler listesinde Anayasa'da dil ve eğitim özgürlüğü'nün güvence altına alınması da talep ediliyor. Anayasa metninde hiçbir etnik köken vurgusu yapılmaması, ancak kimliklere milliyet yazılması isteniyor. Irak Anayasası'ndan örnek verilerek eğitim ve dil konusunda çok kültürlü yapının gereklerinin yerine getirilebileceği belirtiliyor.

Listede "Bask Modeli"nin Türkiye'de birebir uygulanabileceği belirtiliyor. İspanya'da Franco döneminde genel af çıkarıldığı hatırlatılıyor. Türkiye'de de geçmişle hesaplaşmanın bırakılması ve genel af ilan edilmesi öneriliyor, "İskoç Modeli"nde ısrarcı olunmuyor, sadece modelin incelenmesi isteniyor.

ÖCALAN'IN ÖNERİLERİ DE RAPORDA

Abdullah Öcalan'ın önerilerinin bir kısmının da dikkate alınması talep ediliyor. Öcalan'ın Türk bayrağı, tek resmi dil ve üniter yapıya muhalefetinin olmadığı hatırlatılıyor.

DTP'nin Cumhurbaşkanı Gül'den randevu alması durumunda kendisinden Kürt sorununun çözümü konusunda etkin insiyatif kullanmasını isteyeceği de belirtiliyor.

www.ntv.com.tr

YORUMLAR 105
  • TuBa 14 yıl önce Şikayet Et
    asıl bölücü mankafalılara cevaap.... benim annem kürt ve ben yarı kürt olmaktan gurur duyuyorm.bu mevzu kürt türk mevzusu deil benim ülkemi bölmeye çalışanlara ben dur derim.kaldı ki benm babam da amcam da askerde yaralanıp gelmiş insanlar ve bu bölücülerin dağdaki köpekleri yüzünden.bunlar gibi düşünenler ve bana kuş deme zihniyetine sahip kuş beyinliler yallah.sözde özgürlük demokrasi adına bu oyunlara gelenlere lafım yok Allah ıslah etsin sizi,insanlık yoluna çeksin
    Cevapla
  • cahit 14 yıl önce Şikayet Et
    sen git. tubaa ya sözüm aynen senin gibler gitsin anavatanlarına çine sizin yeriniz burası değil sizin çinliden hiç bir farkınız yok size insanlık yaramıyor zaten
    Cevapla
  • gafur dalçiçek 14 yıl önce Şikayet Et
    Hala Aynı Zihniyettesiniz. Siz kendinizi dev aynasında gören zavallı cücelerden başka birşey değilsiniz.Orta asyadan at sırtından geleceksin başkasının memleketini işgal edeceksin ondan sonra dönüp siz kimsiniz nereden geldiniz diyeceksiniz. Yok öyle yağma çevrene bir bak dünyada seni seven bir millet var mı bu neden kaynaklanıyor.Senin gibi man kafalılıktan dolayı bu ülkede türklerden daha çok kürtlerin hakları vardır ve bunlar sağlanmalıdır.Tuba gibi kuşlar da ötmeye devam etsin ötmeleri hiç bir şeyi değiştirmeyecektir.
    Cevapla
  • ahmet kadı 14 yıl önce Şikayet Et
    bu iş çığrından çıktı. artık iyice abarttılar..İçimden çok şeyler yazmak geliyor ama yayınlamazsınız...Gün olur hesap görülür...
    Cevapla
  • Hidayet Karazor 14 yıl önce Şikayet Et
    serkan erkuvan isimliye. özgürlük diye diye anamızı ağlattınız, o şehit analarının hesabını sizlerden özgür özgür soracağız merak etmeyin, aç televizyonunu da bak bi özgürlük nasılmış Çinde, yeter bu demokrasi kılıfına bürünmüş hain rolleriniz midemizi bulandırıyor, demokrat falan değiliz artık, elin çekik gözlüsünden aşağı kalmayız da bizim binlerce yıllık şanımıza yakışmaz, yok illa bizi özgür bırakın derseniz o vakit bir tane bölücü de kalmaz bunu da unutmayın, Türkün şamarı ağırdır, yiyen iflah olmamıştır, bu böyle biline.!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da
İsrail'in savaş kararı sonrası ABD'den jet hızında açıklama: Dahil değiliz!