Bahçeli'den Erdoğan'a deterjan yanıtı

MHP lideri Bahçeli, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylarla ilgili yaptıkları açıklamalara karşı, Başbakan Erdoğan'ın verdiği cevabı eleştirdi. Bahçeli, deterjan yanıtı verdi.

Bahçeli'den Erdoğan'a deterjan yanıtı
Bahçeli'den Erdoğan'a deterjan yanıtı
GİRİŞ 13.07.2009 13:59 GÜNCELLEME 13.07.2009 13:59
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olayların Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi gündemine ne zaman ve hangi kapsamda getirileceğinin açıklanmasını isteyerek, bütün partilerin yer alacağı bir TBMM heyetinin de bölgeye gönderilmesinin yararlı olacağını ifade etti.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylarla ilgili yaptıkları açıklamalara karşı, Başbakan Erdoğan'ın verdiği cevabı eleştirdi. Erdoğan'ın ''2002 yılında Uygur bölgesine MHP'nin yaptığı ziyareti kullanma gafletine düştüğü'' görüşünü savunan Bahçeli, ''gerçeklerin saptırıldığını'' iddia etti.

Bahçeli, 26 Mayıs–2 Haziran 2002'de Çin'e yaptıkları resmi ziyarette, Uygur Türklerinin sorunları ve bu konudaki hassasiyetlerinin yaptıkları bütün görüşmelerde açıklıkla dile getirildiğini kaydetti. Ziyarette genel müdür düzeyinde bir dışişleri görevlisinin de hazır bulunduğunu belirten Bahçeli, Çin'deki görüşmelerde Dışişleri Bakanlığının hazırladığı bilgi ve konuşma notlarının kullanıldığını anlattı.

Devlet Bahçeli, Uygur dilinin Sincan Üniversitesi programından çıkarılması uygulamasının 1 Eylül 2002'de başladığını, bu tarihten 2 ay kadar sonra 3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Parti'nin iktidara geldiğini anımsattı. Bahçeli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

''Bu gerçekler karşısında, şimdi, Başbakan Erdoğan kendisi ve partisinin 7 yıllık iktidar döneminde bu konuda ne yaptığını dürüstçe kamuoyuna açıklamak zorundadır. Bu konu ve Uygur Türklerinin sorunları hakkında 7 yıl içinde bir kere olsun Çin makamları nezdinde bir girişim yapılmış mıdır? Bunun yapıldığını iddia ediyorsa, Başbakanı bunu somut bilgi ve verilerle açıklamaya davet ediyorum. Susar ve meseleyi geçiştirmeye çalışırsa, Türk milleti kendisi hakkında gereken hükmü verecektir.

Uygurlu soydaşlarımıza saldırılar karşısında ilk başta sessiz ve tepkisiz kalan Başbakan, şimdi bu konuyu G-8 toplantısı vesilesiyle dünya liderleri ile görüştüğünü söylemektedir. Başbakan kısa süren uluslararası bir toplantıda bu konuyu ne zaman ve nasıl gündeme getirmiştir? Hassasiyet ve beklentilerini ayaküstü sohbetlerde mi dünya liderlerine aktarmıştır? Bu konuda ne söylemiş, kuş dili mi konuşmuştur? Başbakanın bu konudaki savunma telaşıyla dile getirdiği bütün bu hususlar açıklığa kavuşturulmaya muhtaçtır.''

-''ÇİN İLE İLİŞKİLER GÖZDEN GEÇİRİLECEK Mİ?''-

Başbakan Erdoğan'ın, Uygur bölgesindeki saldırıları ''soykırım'' olarak nitelendirdiğini ifade eden Bahçeli, ''Erdoğan'ın, Türk soydaşlarına soykırım uygulayan bu ülke ile ilgili ne yapacağının Türk milletince merakla beklendiğini'' kaydetti.

''Erdoğan'ın bu konuda samimi ve kararlı olup olmadığının, atacağı somut adımlarla ortaya çıkacağını'' ifade eden Bahçeli, Başbakana şu soruları yöneltti:

''Bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi gündemine ne zaman ve hangi kapsamda getireceksiniz?

Çin ile ticari ve ekonomik ilişkileri gözden geçirmek için bir çalışma başlatılmış mıdır? Bu ülkeye bu alanda yaptırım uygulanması düşünülmekte midir?

Bütün siyasi partilerin yer aldığı bir Türkiye Büyük Millet Meclisi heyetinin bölgeye giderek yaşananlar hakkında ilk elden bilgi sahibi olması yararlı olacaktır. Başbakan bu konuda ne düşünmektedir?''

-RABİA KADİR'İN TÜRKİYE'YE GELİŞİ-

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir'in Türkiye'ye gelişi konusuna da değinen Bahçeli, MHP olarak geçen yıl Rabia Kadir'in Türkiye'ye gelmesi için vize verilmesi konusunda Dışişleri Bakanlığı ile temas kurulduğunu belirtti. Bu girişime cevaben ''Çin'in hassasiyeti nedeniyle ve özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği seçimleri öncesi bu konunun şimdilik gündeme getirilmesinin doğru olmadığının'' bildirildiğini kaydeden Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın bu konuyu Dışişleri Bakanlığı'ndan araştırabileceğini ifade etti.

Bahçeli, ''Başbakan Erdoğan Rabia Kadir'e vize verileceğini bizzat kendisi açıkladığına göre, şimdi merak ettiğimiz husus, bugüne kadar Türkiye'ye gelmesi sakıncalı bulunanlar listesinde yer alan Rabia Kader'e vize verilmesi için ABD'deki dış temsilcilerimize talimat gönderilmiş midir?'' diye sordu.

-''ÇAMUR VE İFTİRA SİYASETİ''-

MHP Lideri Bahçeli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

''Başbakan Erdoğan'ın, kendisinin özürlü siyaset tarzı ve anlayışının bütün çarpıklıklarını MHP'ye yükleyerek yalan, çamur ve iftira siyaseti yapma alışkanlığı, tedavi kabul etmeyen derin bir rahatsızlık haline dönüşmüştür.

Geçtiğimiz hafta sonu parti kongrelerinde bizi 'tutarlı olmaya, hamaset değil icraat yapmaya, kan üzerinden siyaset yapmayı bırakmaya ve istismar siyasetini terk etmeye davet etmesi' kangrene dönüşen bu rahatsızlığın hezeyanları olmuştur.

Başbakan aynaya bakıp kendisini görmekte, gördüklerini MHP'ye yükleyerek ruhunu ve vicdanını temizleyebileceğini sanmaktadır. Bizi 'aklanmaya' davet etmesi de bu marazi ruh halinin çok çarpıcı bir biçimde dışa vurulmasıdır. Başbakan'ın bu alandaki lekeli sicili ortadadır. Zimmet, evrakta sahtecilik, görevi ihmal suçlarından yargılanmasına ilişkin dosyaları TBMM'de beklemektedir. Partisi AKP, 7 yıllık iktidar döneminde yolsuzluk çamuruna batmış, kurumsal yolsuzluk markası haline gelmiştir.

Başbakan, milletvekili dokunulmazlığının arkasına saklanarak yargı önünde hesap vermekten kurtulmaya çalışan bir 'adalet kaçağı'dır. Bu hazin tablo karşısında kimin aklanmak için deterjan ihtiyacı olduğu ortadadır.

Aklanma, yıkanma ve temizlenme yeri bağımsız Türk mahkemeleridir. Bunun için de ilk önce dokunulmazlık zırhının arkasına sığınmaktan vazgeçme erdeminin gösterilmesi gerekmektedir. Başbakan ve arkadaşları bu hesabı Türk adaleti önünde mutlaka vereceklerdir. MHP, 'adalet kaçkınlarının' sürekli peşinde olacak, demokrasi ve hukuk kuralları içinde Türk milleti adına bu hesabın sorulmasını sağlayacaktır. Başbakan'ın siyasi kabusu da budur.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 86
  • sakaryalı 14 yıl önce Şikayet Et
    OKUYUN DA ÖYLE KONUŞUN. !!!!!!!. Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir'in Türkiye'ye gelişi konusuna da değinen Bahçeli, MHP olarak geçen yıl Rabia Kadir'in Türkiye'ye gelmesi için vize verilmesi konusunda Dışişleri Bakanlığı ile temas kurulduğunu belirtti. Bu girişime cevaben ''Çin'in hassasiyeti nedeniyle ve özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği seçimleri öncesi bu konunun şimdilik gündeme getirilmesinin doğru olmadığının'' bildirildiğini kaydeden Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın bu konuyu Dışişleri Bakanlığı'ndan araştırabileceğini ifade etti.
    Cevapla
  • hakanbozatli 14 yıl önce Şikayet Et
    AKP LİLER DOKUNULMAZLIK KONUSUNDA. ipe un seriyorlar. neymiş siyasetci oyuncak olucakmış. yahu sıyasetcı çalasın cırpsın. eşini dostunu cevresını devletın malına bogsun. olan bu millete olsun. bu kadarda olmaz yahu. başbakan degılmıydı ıktıdar olmadan önce dokunulmazlıkları kaldıracagım dıyen.eeee akp de o kadar yolsuzluk hırsızlık varken yüreklerı yetmez . kardeşim kım olursa olsun yanlış yapan yargılansın. gerekırse anayasayı degıstırp yapsınlar ama hırsızlara arsızlara vatan haılerıne dokunsunlar. varmı akp de bu yürek.
    Cevapla
  • boğaç 14 yıl önce Şikayet Et
    soruyorum?. bu akepe yandaşı olanlara ben soruyorum akepe olmadan kime oy veriyordunuz?bu 1 akape yandaşları neden akepeye oy veriyorlar buda 2 bu iki sorumu bir yanıtlayın
    Cevapla
  • hakan hakyemez 14 yıl önce Şikayet Et
    milletti hala cahil zannediyor bu mhp-chp. bahceli gene zirvalamis......
    Cevapla
  • mustafa demir 14 yıl önce Şikayet Et
    maksat siyasetçiyi ellerinde oyuncak etmek. dokunulmazlik kaldırılsın kanadoglu gibilerinin tavsiyeleriyle hükümeti ellerinizde oyuncak edip iş yapamaz hale getireceksiniz amacınız ortada ama bu taktiği chp yapıyodu mhp ninde bu tür seylerden medet umması üzücü. dokunulmazlık yargıdaki çift baslılık kalkmadan tam bagımsız yargı olmadan kaldırılamaz. meyve veren ağaç taslanırmıs akparti meyva verdikçe çamurlarda aynı hızda devam ediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor