Askeri protokolde geri atan değişiklik

Dışişleri Bakanlığı, 1980 darbesinin izlerini taşıyan devlet protokolü için AB standardı getirmeye hazırlanıyor. AB'den gelen bilgiler çerçevesinde protokol listesi değiş-tirilerek Köşk'e sunulacak.

Askeri protokolde geri atan değişiklik
Askeri protokolde geri atan değişiklik
GİRİŞ 14.09.2009 09:46 GÜNCELLEME 14.09.2009 09:46
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı AB üyesi ülkelerdeki temsilciliklerden uygulanan Devlet Protokolü'nü sordu. AB'den gelen bilgiler çerçevesinde değiştirilecek protokol listesi Köşk'ün onayına sunulacak. Askerleri protokolde geriye atan değişiklikler Abdullah Gül'ün onayına sunulacak.

Dışişleri Bakanlığı, 1980 darbesinin izlerini taşıyan 'Başkent Protokolü Öndegelim Listesi' için AB standardı getirmeye hazırlanıyor. Dışişleri, AB üyesi ülkelerdeki protokol düzenini sordu, gelen yanıtlarda askerlerin protokoldeki yerinin çok daha arkalarda olduğu ortaya çıktı.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bakanlığın Protokol Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde AB üyesi ülkelerdeki Türk Büyükelçiliklerine gönderilen telgrafta, görev yaptıkları ülkenin protokol düzeni hakkında detaylı bilgi istendi.

Dışişleri bakanının protokoldeki yerinin de belirtilmesi talep edilen telgrafa gelen yanıtlarda Genelkurmay başkanının yerinin Bakanlar Kurulu üyelerinden sonra geldiği ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olduğu AB ülkelerinde, kuvvet komutanlarının yerinin de yasama- yürütme-yargı erkinden sonra geldiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı'nın protokoldeki yerinin de birçok ülkeye göre değiştiği ortaya çıktı. Bazı ülkelerde dışişleri bakanı, başbakan ve başbakan yardımcılarından sonra gelirken, bazı AB üyesi ülkelerde tıpkı Türkiye'de olduğu gibi devlet bakanlarının önde geldiği Ankara'ya iletildi.

GÜL'E SUNULACAK

82 makamı kapsayan Devlet Protokolünden sorumlu olan Dışişleri, şimdi AB'den gelen bu görüşleri değerlendirecek ve Türkiye için yeni bir protokol listesi hazırlayacak. Protokol düzenlemesi cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Protokol listesi, önde gelenlerin makam araçları numarasını, resmi gün ve bayramlarda duracakları ve oturacakları yeri de belirliyor.

1980 darbesinin ardından oluşturulan, 1998'de Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde yeniden düzenlenen liste son olarak geçtiğimiz yıl değişikliğe uğramıştı. Son değişiklikle TBMM Genel Sekreteri ve Sekreter Yardımcılarının yerleri değiştirilirken bu sıralama yargı mensuplarının da bir geri protokole düşmesine neden olmuştu.

Protokolün ilk 15 sırası:

1- TBMM Başkanı

2- Başbakan

3- Genelkurmay Başkanı

4- Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı

5- Eski Cumhurbaşkanları

6- Anayasa Mahkemesi Başkanı

7- Yargıtay Birinci Başkanı

8- Danıştay Başkanı

9- Bakanlar Kurulu Üyeleri

10- Kuvvet Komutanları

11- Orgeneraller ve Oramiraller

12- YÖK Başkanı

13- TBMM Başkan Vekilleri

14- TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderleri

15- TBMM İdare Amirleri

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 48
  • Yusuf Cirit 14 yıl önce Şikayet Et
    SERDAR TAŞ'a. Cevap vermeyim dedim ama cevapsızda bırakamazdım.Siz bu sözleri çok söylediniz.bizde çok dinledik.Her seçim öncesi söylersiniz.Siz konuşursunuz,biz oy veririz.Biz dinlemekten bıktık usandık.Bize duymadığımız bişey söylede değişiklik olsun.Biz"tamam"demeden olmaz.Bunu kafanıza iyice soksanız iyi edersiniz.Sindirim açısından sıkıntı çekmemiş olursunuz.
    Cevapla
  • Oğuzhan TÜRKOĞLU 14 yıl önce Şikayet Et
    böyle olursa demedi demeyin. Yakında ab istiyor diye dininizide değiştirir bunlar.Hadi müslümanlar yeni dininiz hayırlı olsun.Adamaların tuvalet ahlakını biz öğrettik şimdi onlardan geri alacağız.Yaşasın avrupalı olduk.Osmanlı devletinde komutan hangi protokol sırasındaydı acaba.Ama haklısınız tek sıkıntınız bu olsun aman değiştirin.
    Cevapla
  • ozon onur 14 yıl önce Şikayet Et
    haşmetmahapları arka sıralarda olurmu. ilk sıraya alınmalıdır. mademki başbakana cumhurbaşkanı falan takmadan istedikleri gibi hareket edebiliyorlar. kandırmacaya gerek yok. 1. genelkurmay başkanı 2. başbakan 3. cumhurbaşkanı bu protokol. bu da gerçeği 1. genelkurmay bşk. 2. AYM 3. HSYK 4. Sabih Kanadoğlu 5. Deniz Baykal 6. Sonrkiler farketmez
    Cevapla
  • aklı selim 14 yıl önce Şikayet Et
    ibrahim koraman. herkes ama herkes bütün bürokratlar halkın hizmetçisidir senin gibilerinde halkın önünde el pençe divan duracagınız zamanlarda gelecek bu sabırsızlık niye tosunum.
    Cevapla
  • mehmet kazim avşar 14 yıl önce Şikayet Et
    iyi olur. öğretmenim ve daha önce görev yaptığım llçede bayram törenlerini genelde ben hazırlardım ve protokol çok acaibime giderdi. ilçe karakol komutanı bir astsubay aynı zamanda garnizon komutanı sayıldığından protokolde yerini alırdı. nasıl mı 1. kaymakam 2. ast subay (garnizon kom.) 3. Belediye başk. bütün daire amirleri arkada iken bir astsubaya protokolde yer vermişiz. böyle bir saçmalık başka hangi ülkede var acaba?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!