Zürih'teki 3 saatlik krizin ayrıntısı

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokolün imzalanmasında yaşanan 3 saatlik kriz ABD Dışişleri Bakanı Clinton ve İsviçre Dışişleri Bakanı Calmy Rey'in çabası ile aşılırken krizde Bakan Davutoğlu'nun tavrı da etkili oldu.

Zürih'teki 3 saatlik  krizin ayrıntısı
Zürih'teki 3 saatlik krizin ayrıntısı
GİRİŞ 11.10.2009 01:27 GÜNCELLEME 11.10.2009 01:27
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

 Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin imzalanması aşamasına, Türk ve Ermeni tarafların son anda konuşma metinleri üzerindeki anlaşmazlıkları nedeniyle birkaç saat süren belirsizlik ve heyecanlı anlarla gelindi.

Türk diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, kriz, Türk heyetinin imzaların atılacağı Zürih kentine gelmesi, hatta Zürih Üniversitesi'ne girmesinin ardından çıktı.

İsviçre Dışişleri Bakanı Calmy Rey, imza öncesinde bir araya geldiği Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, Ermeni tarafının, Davutoğlu'nun konuşma metnine dair bazı itirazları olabileceğini, iki tarafın konuşma metinlerindeki bazı hususların birbiriyle örtüşmediğini aktardı.

Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu'nun konuşmasında Kafkasların topyekün barış ve huzur bölgesi olması gerektiği ve bu çerçevede de Karabağ sorununun da çözümlenmesi gerektiğine işaret eden ifadeleri, baştan beri Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin Karabağ sorunu ile bağlantılandırılmamasını isteyen Ermenileri rahatsız etti. Ermenilerin bu ifadelerin çok uzun olduğunu söyledikleri metinden çıkartılmasını istemeleri üzerine Türk tarafı da bunu kabul etmeyerek, karşılığında Nalbantyan'ın konuşma metnini tartışmaya açtı.

Türk heyetinin, Nalbantyan'ın konuşmasında tarihi olaylara atıfta bulunduğu ifadelerin çıkartılmasını istemesi ve tarafların pozisyonlarında geri adım atmamaları üzerine imza töreni çıkmaza girdi.

Bu sorunun ardından heyetler arasında mekik diplomasisi başlarken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile İsviçre Dışişleri Bakanı Calmy Rey etkin rol oynayarak, tarafları ikna etmeye çalıştı.

Türk ve Ermeni heyetlerin konuşma metinlerinde değişikliğe gitmek istememeleri üzerine Türk tarafı konuşmaların hiç yapılmaması önerisi getirdi. Ermeniler ise konuşmalarını yapmakta ısrarcı davrandı. Edinilen bilgiye göre, Ermenileri bu ısrarlarından döndüren ise Clinton ile Calmy Rey oldu. Sıkıntının aşılmasının ardından konuşmaların hiç yapılmamasına ancak protokollerin imzalanmasına karar verildi.

Bununla birlikte Ermenistan tarafının yazılı ya da sözlü bir açıklama yaparak, bunu telafi etmek isteyebilecekleri belirtiliyor.

Tüm süreçte konuk olarak Zürih'te bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in daha çok Türkiye'nin görüşlerini destekler tutumda oldukları öğrenildi.

İmzaların tehlikeye girmesi sırasında Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak durum hakkında bilgilendirdi.

Bu arada Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecinde çok emeği geçen eski Dışişleri Müsteşarı, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'a katkılarından dolayı plaket verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • pedro 14 yıl önce Şikayet Et
    servet bekar. orada yoksa anlaşmayı senmi imzaladın..?sen şimdi onu bırak..senin başbakanına ne olduda 10 yıl önceki konuşmadan u çekti..cumhurbaşkanınıza ne oldu da 360 dönüş yaptı..türkiyenin gördüğü en iyi hükümet saadet hükümetidir..ben türkiyede yaşamıorum..görücez ermeniler nasıl peşmergeler gibi kapak yapacak size..
    Cevapla
  • pedro 14 yıl önce Şikayet Et
    hükümetin adı türk de ne oldu...?. siz herşeye türküz yoktur bizden ötesi denen o kapalı dünyanızda yaşamaya devam edin..birgün yurtdışına çıkarsan ancak demek istediğimi anlarsın..üllkemiz yolsuzluklarla ekonomisi çöken ülkeler sıralamasında mozambik ve somalinin ardından 3. sırada..böle bir durumda olam ülke hala bir avuç ermeniyi yalıo..gelde utanma
    Cevapla
  • SERVET BEKAR 14 yıl önce Şikayet Et
    pedro ya cevap. önce ismini değiş pedro musun pedromusun o işlere aklın ermez bilmediğin konuda yorum yapma sizin gibi düşünenler varya düşmana gerek yoktur...
    Cevapla
  • emir ılgaz 14 yıl önce Şikayet Et
    kaybeden!... Diasporaya göre ermeni tarafı kaybetti.Onur Öymene ve Syn Şandıra göre Türkiye kaybetti.Keşke Millet olarak bizde Sabunluk Siyasileri kaybetsek.
    Cevapla
  • HAKAN POLAT 14 yıl önce Şikayet Et
    Vaybeeee. Ama neye vaybe adam türküm demicem diyor PEDRO diye yazıyor VAYBEEE.Gözünüz aydın diyor isim MURDERUO VAYBEEEE.Hakkaten siz kimsiniz.Hangi ülke ajanısınız.Türkseniz heralde türkçe bir adınız vardır.Her türk vatandaşı gibi.Hepimiz gibi.Çıkın aramızdan nifak tohumu saçtığınız yeter.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Para kuleleri skandalında komik savunma!
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek