Erdoğan'ın andığı Ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu

Başbakan Erdoğan'ın bugünkü grup toplantısında anne ve babasına yazdığı mektubunu okurken ağaladığı Mustafa Pehlivanoğlu, 12 Eylül darbesinden sonra idam edilen ilk ülkücüdür.

Erdoğan'ın andığı Ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu
Erdoğan'ın andığı Ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu
GİRİŞ 20.07.2010 13:03 GÜNCELLEME 20.07.2010 13:03
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Balgat'ta 10 Ağustos 1978 gecesi mahalledeki 5 kahvehane kimliği belirsiz kişilerce tabancalarla tarandı, 5 kişi yaşamını yitirdi. Tarihe 'Balgat katliamı' olarak geçen bu olayda, sol görüşlülere ait üç kahvehanede 3, ülkücülere ait iki kahvehanede de 2 kişi yaşamını yitirdi. Olaydan sonra operasyona başlayan polis, 3 kilometre uzakta, ülkücülerin yoğun olarak oturduğu Karapınar Mahallesi'ne baskın düzenledi ve bir grup genci gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında 22 yaşındaki Mustafa Pehlivanoğlu da vardı.

12 Eylül 1980 askerî darbesinden önce yapılan yargılama sonunda idam cezasına çarptırılmıştı. 2 yıl kadar hapis yatan Mustafa Pehlivanoğlu ile aynı davadan yargılanan İsa Armağan, yatmakta oldukları ve çok sıkı korunan Mamak Askerî Cezaevi'nden kaçtılar. Planları yurtdışına kaçmaktı. Ancak aynı günlerde 12 Eylül darbesi yapıldı, sıkıyönetim ilan edildi. Mustafa Pehlivanoğlu ile İsa armağan, 18 Ağustos 1980'de Kütahya'da saklandıkları bağ evinde yakalanarak tekrar cezaevine kondular. 7 Ekim 1980 tarihinde idamı onaylanan Mustafa Pehlivanoğlu, 7 Ekim'i 8 Ekim'e bağlayan gece yarısından sonra, solcu militan Necdet Adalı'dan birkaç saat sonra, Mamak Cezaevi'nde asıldı. Pehlivanoğlu, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'na gömüldü.

Mustafa Pehlivanoğlu mahkeme süresi boyunca polis ifadesinin işkence zoruyla alındığını ve kendisinin masum olduğunu iddia etti.

İdam kararını veren Sıkıyönetim Mahkemesi Hâkimi Ali Fahir Kayacan daha sonra anlattığı anılarında, Mustafa Pehlivanoğlu'nun asılan solcu Necdet Adalı'ya denge olsun diye idam edildiğini belirtti.

Ailesi idamı ancak infazdan 3 gün sonra çocuklarını ziyarete geldiklerinde öğrenebildi.

YORUMLAR 8
  • Levent Kara 13 yıl önce Şikayet Et
    mHP ve ülkücü düsmanlarina. sizler 80 önce üniversitede ülkücu -sol olayinda solcularin yaninda bulundunuz,laikciler bir oldunuz, sunu bilin ilk ülkücü sehit kilickiran orucluyken sehit edildi,sizlere bosa yesil komunist demezlerdi.simdide bizede aslan kesiliyorsunuz
    Cevapla
  • Cafer UÇA 13 yıl önce Şikayet Et
    varol vatansever kardeşim. Mhp parti merkezinin Milliyetçili ve muhafazakarlık anlayışı ile ülkücülere söylenen frklıdır. Ülkücü gençler kandırıldı. Yalan söylendi daha da aynı yalanlar sürüyor.Hem devlete ve askere destek vereceksin sonrada cezalandırılacaksın. Peki neden.Biz kullandık başkalarıda kullanmasın diye.Dürüst olun komutanlarımız anti müslümandır.Chp icadı Laiklikle dini ve kültürel asimilasyon yapmanın peşinde.28 Şubat harekatı bunun içindir.Partini müslüman halkın ihtiyacı olan bir yasa çıkarttımı.
    Cevapla
  • Realist_DADAŞ 13 yıl önce Şikayet Et
    Sözde &quotVatansever&quote 2. katilleri gibi düsünüyorsun konusan herkesi istismarcı zannediyorsun... Ha oyuna gelmeyeceğiz demissinde güldürme allah askına sen su an türkiyede oynanan oyunların tam ortasındasın haberin olsun... Ama sen takma kafana bu oyunu bizler yani "YETMEZ AMA EVET" diyen %65 lik kesim senin icin ve bütün TÜRKİYEDEKİ istisamara uğramıs kardeslerimiz icin 12 eylülde bitireceğiz ve 13 Eylül sabahı hepimiz daha güzel yarınlara hic gorulmediği kadar parlak bi güneşle uyanacağız...ç SELAMETLEEE...
    Cevapla
  • Realist_DADAŞ 13 yıl önce Şikayet Et
    Sözde &quotVatansever&quote 1. Sen bilirmisin ÜLKÜ DEVLERİNİ hatırlamayı sen heralde hatırlamayı her gittiğin yerde başbuğum demeyi haksız yere hapiste yatıp iskence cekip idam edilenleri her dakka ağzında tesbih etmeyi ÜLKÜ DEVLERİ hatırlamakmı zannediyorsun... ÜLKÜ DEVİ senin hatırladığın gibi değil BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞANIN hatırladığı gibi hatırlanır istismar icin değil onun yasadıklarını hatırlatmak icin onu yasadıklarını bir daha yasamamak icin... Ama tabi senin her tarafın istimar olduğu icin su an mecliste konusan o bebek
    Cevapla
  • ALPASLAN SUCU 13 yıl önce Şikayet Et
    şehide selam olsun.... Allah (cc) rahmet eylesin, mekanı cennet rütbesi şehitlik olsun...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
Son dakika: 25 kişinin öldüğü faciada kararlar açıklandı!