SP'nin oy katladığı Milli Gazete'deki seçim anketi

Milli Gazete'de yayınlanan seçim anketine göre son araştırmalarda oyları yüzde 2'lere düşen Saadet Partisi'nin oyların büyük bir yükseliş var. AK Parti'nin oylarında büyük düşüş var. HAS Parti ise 0.6 oranında.

SP'nin oy katladığı Milli Gazete'deki seçim anketi
SP'nin oy katladığı Milli Gazete'deki seçim anketi
GİRİŞ 15.12.2010 09:48 GÜNCELLEME 15.12.2010 09:48
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

ORC araştırma şirketi tarafından, 3-7 Aralık 2010 tarihleri arasında Türkiye'yi temsil eden 32 ilde toplam 2 bin 126 kişi ile yüz yüze görüşülerek, Aralık ayının gündemi füze kalkanı, Wikileaks'te yayınlanan belgeler ve siyasi tercihlere ilişkin anket yapıldı.

Anketin en dikkat çekici sonuçlarından birisi Saadet Partisi'ne ilişkin çıkan sonuç. 17 Ekim'de Necmettin Erbakan'ın Genel Başkanlığa seçilmesiyle yeni bir ivme yakalayan Saadet Partisi'ne önümüzdeki seçimlerde oy vereceğim diyenlerin oranı yüzde 5.4 çıktı. İşte siyasi partilerin ORC anketine göre oy oranları: AKP 40.7, CHP 23.2, MHP 12.1, BDP 5.9, Saadet 5.4, DP 3.6, TP 1.9, BBP 1.3, Has Parti 0.6 ve Diğer 5.3.

Objectıve Research Center (ORC) tarafından Aralık ayı başında yapılan 'Türkiye Gündeme Araştırması' ilginç sonuçlar ortaya koydu.  Ankete katılanlar, yüzde 85'i aşan oranda ezici bir çoğunlukla Lizbon'da hükümetin imzaladığı NATO füze savunma kalkanı sisteminin kurulmasına 'hayır' dedi. Genel seçimlere ilişkin oy verme tercihlerinin de sorulduğu araştırmada; AKP yüzde 40.7, CHP yüzde 23.2,  MHP yüzde 12.1, BDP yüzde 5.9 ve Saadet Partisi yüzde 5.4 çıktı.

32 ilde yapıldı

ORC araştırma şirketi tarafından, 3 - 7 Aralık 2010 tarihleri arasında ülke genelinde 32 ilde toplam 2 bin 126 kişi ile yüz yüze görüşülerek, Aralık ayının gündemi füze kalkanı, Wikileaks'te yayınlanan belgeler ve siyasi tercihlere ilişkin anket yapıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 45'i kadın, yüzde 55'i erkek olurken; yaş ortalaması ise 18 - 24 arası yüzde 24.0, 25 - 34 arası yüzde 27.4, 35 - 44 arası yüzde 21.5, 45 - 59 arası 18.2 ve 60 yaş üzeri ise yüzde 8.9 oldu.

Araştırmaya katılanların eğitim düzeyi ise şöyle: Okur yazar değil yüzde 3.2, okur yazar yüzde 7.0, ilk öğretim yüzde 24.5, orta öğretim yüzde 39.0, üniversite yüzde 19.2, lisans üstü yüzde 7.1.

Wikileaks Belgeleri inandırıcı

Araştırmaya katılanlara, tüm dünyayı sarsan Wikileaks'te yayınlanan belgelerde soruldu. Deneklerin yüzde 65.9'u bundan haberdar olduğunu belirtirken, yüzde 34.1'i 'haberdar' olmadığını ifade etti.

'Bu belgeleri güvenilir ve inandırıcı buluyor musunuz ?' sorusuna ise, 'evet' diyenlerin oranı yüzde 43.2, 'hayır' diyenlerin oranı ise yüzde 39.8 oldu. Yüzde17'si ise fikir beyan etmedi.

AKP başarısız çıktı

AKP hükümetinin politikaları da, araştırmada soruldu. Ankette Türkiye'nin en önemli sorunu işsizlik ve ekonomi çıkarken, halkın yüzde 63.9'i işsizlik sorununu AKP'nin çözeceğine inanmadığını ifade etti. Çözebileceğini düşünenlerin oranı yüzde 23.4'te kalırken, fikir beyan etmeyenlerin oranı yüzde 12.7 oldu.

Araştırma sonuçlarına göre halkın yarısından fazlası genel politikalarda AKP hükümetini başarısız görüyor. 'Başarısız' diyenlerin oranı yüzde 54.2 çıkarken, 'başarılı' diyenlerin oranı yüzde 37.4, 'Fikrim yok' diyenlerinki ise yüzde 8.4 oldu. Maaş zamlarını yetersiz bulanların oranı ise yüzde 65 seviyesinde.

TSK yıpratılıyor

'Kamuoyunda yer aldığı şekliyle Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı psikolojik hamleler yapıldığını ve TSK'NIN yıpratılmaya çalışıldığını düşünüyor musunuz ?' sorusuna ankete katılanların yüzde 53.4'i 'evet' yanıtını verdi.  TSK'nin yıpratıldığını düşünmeyenlerin oranı yüzde 35.9 ve fikir beyan etmeyenlerin oranı ise yüzde 10.7 oldu.  En güvenilir kurum sıralaması ise şöyle oldu: Diyanet, TSK, TBMM, Cumhurbaşkanlığı, STK'lar, hükümet ve siyasi partiler.

Partilerin oy durumu

Ankete katılanlara, 12 Haziran'da yapılması planlanan milletvekili genel seçiminde hangi partiye oy verecekleri de soruldu. Referandum sonrası, oyları çıkışta gözüken AKP'nin düşüşe geçtiği görülüyor. CHP de ise, Kemal Kılıçdaroğlu ile yakalanan rüzgarın dinmesi dikkat çekiyor. MHP de ise, baraja takılma tehlikesinin hala devam ettiği görülüyor. Anketin en dikkat çekici sonuçlarından birisi Saadet Partisi'ne ilişkin çıkan sonuç. 17 Ekim'de Necmettin Erbakan'ın Genel Başkanlığa seçilmesiyle yeni bir ivme yakalayan Saadet Partisi'ne önümüzdeki seçimlerde oy vereceğim diyenlerin oranı yüzde 5.4 çıktı.

Ankete katılanlar, yüzde 85'i aşan oranda ezici bir çoğunlukla Lizbon'da hükümetin imzaladığı NATO füze savunma kalkanı sisteminin kurulmasına 'hayır' dedi. AKP'ye oy verenlerin yüzde 70.5'i füze kalkanına 'taraftar değilim' derken, en kesin tavır Saadet Partisi tabanından geldi. Saadet'e oy veren seçmenin yüzde 96.8'i ezici bir oranla füze kalkanına 'hayır' dedi.

Araştırmanın en önemli konuları arasında, NATO'nun kurmayı planladığı füze savunma kalkanı yer aldı. "Füze Kalkanı Projesinin Türkiye'de uygulanmasına taraftar mısınız ?" sorusu, siyasi parti tercihiyle birlikte soruldu. AKP'ye oy verenlerin yüzde 70.5'i füze kalkanına 'taraftar değilim' derken, yüzde 12.1'i 'taraftarım' ve yüzde 17.4'ü ise 'fikrim yok' dedi.

CHP seçmenin yüzde 93.2'si füze kalkanına karşı çıkarken, destekleyenlerin oranı sadece yüzde 1'de kaldı. MHP'ye oy verenlerin yüzde 96.5'i, BDP seçmenin ise 65.8'i NATO kalkanına karşı olduğunu açıkladı. Ancak BDP seçmenin yüzde 13.2'si füze kalkanına evet derken, yüzde 21'i kararsız kaldı. Araştırmada füze kalkanına karşı en net tavrı koyan Saadet Partisi tabanı oldu. Saadet'e oy veren seçmenin yüzde 96.8'i ezici bir oranla füze kalkanına 'hayır' derken, yüzde 3.1'i 'fikrim yok' görüşünü benimsedi.

Millete göre hedef İran

Araştırmada 'Sizce Füze Kalkanı Projesinin Türkiye'de uygulanmak istenmesinin amacı nedir?' sorusuna halk tarafından verilen cevaplar ise, bu projede gerçek niyetin açık bir şekilde algıladığını ortaya koydu. Ankete katılan her dört kişiden birisi, füze kalkanı projesinde hedefin İran olduğunu söyledi. Halkın yüzde 24.5'i 'İran'ı vurmak' terhini işaretlerken, yüzde 30.4 gibi bir çoğunluk ise füze kalkanının 'İsrail'i korumak' amacıyla oluşturulduğu görüşünü benimsedi. Bunun dışında 'ABD çıkarlarını savunmak' diyenlerin oranı yüzde 21.2, 'Türkiye'yi korumak' diyenlerin yüzde 3, 'Avrupa'yı korumak' diyenlerin yüzde 3.3 ve 'fikrim yok' diyenlerin yüzde 15.6 oldu.

MHP baraj tehlikesinde

Ankete katılanlara, 12 Haziran'da yapılması planlanan milletvekili genel seçiminde hangi partiye oy verecekleri de soruldu. Referandum sonrası, oyları çıkışta gözüken AKP'nin düşüşe geçtiği görülüyor. CHP de ise, Kemal Kılıçdaroğlu ile yakalanan rüzgarın dinmesi dikkat çekiyor. MHP de ise, baraja takılma tehlikesinin hala devam ettiği görülüyor.

Milli Gazete

YORUMLAR 70
  • Kerem Şahlevent 13 yıl önce Şikayet Et
    dekokrasi kardeşim.... Evet... AKPden önce, insanlar maaşını alıp döviz bürolarına gidiyordu. Şimdi gitmiyorlar: Çünkü gidemiyorlar. Daha yolun başında, az evvel aldıkları maaşı tüketmiş oluyorlar. Asgarî ücretle çalışan bir adamın kirası, yolu, suyu, elektiriği, geçimi nasıl oluyor sizin haberiniz var mı? Millet borçla geçiniyor borçla... Bırakın artık insanları kandırmayı... Adama borç veriyorsun, sonra da karşısına geçip "Bak, ne rahat yaşıyorsun" diyorsun. Kredi kartları patlak milletin. Bundan haberiniz var mı?
    Cevapla
  • SAMET EKEN 13 yıl önce Şikayet Et
    budur. bu anket %100 olmamakla beraber cok gercekci suandaki görüntüyü veriyor haber7 ekibinin verdigi anketlerden daha gercekci bence füze kalkanına gelince bana göre milletimizin %95 i bu projeye karşıdır ama siyasi cıkarlar dolayısıyla aynı tezkere olayı gibi hükümetin yanında olmayı tercih etmistir.
    Cevapla
  • Hadibe Sende 13 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar basit. kimse kimseyi yıpratamaz herkes kendini yıpratır. bir şey yaptığında iyiyse yücelir, kötüyse yıpranırsın, kendine çeki-düzen ver yücel.
    Cevapla
  • mehmet çebi 13 yıl önce Şikayet Et
    ANLAŞILMAYAN VE BİLİNMEYENLER.... Burda kimsenin Akp ye saldırdığı yok işin kolayına neden kaçalım ki biz sadece Akparti nin yeteri kadar bu meseleleri çözemediğini düşünüyoruz yani yeterince samimi değil hangi davayı savunduğuda belli değil...buda gerçek halkın dışında bütün herkesin işine geliyor acaba AKP nedir bu soruyu cevaplamak ve hangi amaca hizmet ettiğini anlamak için bir yanıt bekliyoruz....
    Cevapla
  • E.gül 13 yıl önce Şikayet Et
    TSK neden yipransin. Bu ülkede aklibasinda olan insanlar hic sormazmi TSK neye göre yipraniyor TSK Siyaset üreten siyasi bir partimidirdi yipransin TSK bir bilim kurulusumudurki yipransin. TSK nin bu ülkede yaristigi ve alt etmek istedigi bir rakibimi varki yipransin. TSK yiprandigini söylüyor ise bunu söyleyenler TSK yi politika üreten bir merci olarak görmektedirler demek olur. Silahli ve emir komuta icinde yürüyen bir kurum böyle bir hak itta etmeye kalktigi anda o bu kurumun cunta oldugunun bir ifadesidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir