CHP tecavüzcüye 'hadım'a da karşı!

AK Partili milletvekillerinin cinsel suçlar için Meclis'e getirdiği erkeklik hormonunu azaltma cezası önerisi farklı tepkilere neden oldu. Özellikle CHP'li vekillerin öneriye karşı çıkması dikkatlerden kaçmadı. Tepkiler şöyleydi:

CHP tecavüzcüye 'hadım'a da karşı!
CHP tecavüzcüye 'hadım'a da karşı!
GİRİŞ 11.02.2011 12:16 GÜNCELLEME 11.02.2011 12:16
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Uzmanlar ve siyasiler, yeniden gündeme gelen 'kısırlaştırma' kanununu değerlendirdi. AK Partili Alev Dedegil ve Aşkın Asan’ın mükerrer biçimde tecavüz suçunu işleyenlerin cinsel dürtülerinin kimyasal yöntemle azaltılmasını da öngören cinsel suçların cezalarının artırılması yönündeki yasa teklifine farklı tepkiler var.

AK Partili milletvekillerinin tecavüzcüler ve pedofili hastalarına karşı testosteron azaltıcı ceza önerisinde bulunması ile ilgili görüşler:

HUKUKÇULAR VE KADIN HAKLARI SAVUNUCULARI

• Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: Ceza, etkili ve failin suç işlemesini önlemek için caydırıcı nitelikte olmalı. Bu bakımdan yürürlükteki yasanın özellikle 102. maddesinde öngörülen cezanın arttırılması düşünülebilir fakat hadım etme anlamına gelen bir cezanın uygulanması, hırsızlığı önlemek için hırsızın kolunu kesmek gibi bir ceza anlamına gelecektir.

• Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu: Bu medeni cezadır. Medeni cezalar 21. yüzyılda çağdaş ceza hukukunda uygulanmaz. Ayrıca acı veren, geri dönüşü olmayan cezalar kuşkusuz insan haklarına aykırıdır.

• Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Elif Uysal: Yasanın hazırlanma sürecinde bizden görüş alınmadı. Vakaya göre değişir fakat her tecavüz davası ayrı değerlendirilmemeli. Ama hormon tedavisi gibi bir uygulama yapılabilir.

• İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı: Çocuğun cinsel saldırıya uğradığı durumlarda toplum olarak böyle bir duyguyu yaşıyor olabiliriz. Cezalandırma hadım gibi bir boyutunda olmamalı.

• Kadın Hakları Koruma Derneği Genel Başkanı Gönül İşler, 6 yıl önce cinsel taciz, çocuklara cinsel istismar ve ensest suçlularının hadım edilerek cezalandırılması için kampanya başlattıklarını belirterek şu an Meclis gündemine getirilen önerinin mutlaka desteklenmesini istedi.

• İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Nazan Moroğlu, “4320 sayılı ailenin korunmasına ilişkin yasada şiddet uygulayanı sağlık kuruluşlarına sevk edilmesine dair bir konuma tedbiri var. Hadımı tartışana kadar varolan madde uygulansın. Tartışma yaratacak bir konuyu ortaya atmak gündem saptırmak” dedi.

TIP UZMANLARI NE DİYOR?

KULLANILAN YÖNTEME GÖRE 'MEMENİZ ÇIKABİLİR'

Türkiye Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tolunay: Yeni uygulamaya geçilirse bu iki farklı yöntem ile olabilir. Birincisi östrojen yani kadınlık hormonu verilmesidir. Eğer bunu yaparsanız, östrojen alan kişinin sesi incelir, kıllanması değişir. Bu hormon travestilerde kullanılır.

İkinci yöntem ise testesteron antagonisti dediğimiz yöntem. Testesteronun etkisi, antidrojen ile yok edilir. Bu bir tedavi değil engellemedir. Kısaca bir iki gün kullanılıp bırakılacak bir şey değil. Sürekli kullanmak gerekir. Birden bire kestiğinizde ise testesteron birden yükselir. Bu da başka dengesizliklere yol açar. Şimdi bu ilaç neye göre belirlenecek? Ortada çok büyük tartışma var. Öbür taraftan adam mahkemeye gidip ‘Benim memem çıktı’ diye dava açarsa ne olacak? Ya da cinsel tercihim de değişti diyebilir.

Bu yönteme ‘kimyasal hadım’ diyebiliriz. En fazla ses incelmesi ve kıl dökülmesi olur o kadar. Bu ilaçları kullanma cezasına çarptırılan kişinin çocuğu olmayacak. Buna kim nasıl karar verecek?

Türkiye Endokrinoloji ve Metobolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sadi Gündoğdu: Testosteron seviyesini düşürmek teorik olarak mümkün. Bu işe yarayan ilaçlar var. Bunun uygulanması halinde cinsel aktivasyon sona erer. Testosteron seviyesini düşürmekle ilgili dünya üzerinde yaygın bir tedavi yöntemi duymadım. Bu açıdan kabul görmüş bir tedavi değil, etik değil. Erkeklik hormonunu azaltmak daha çok kadınlar tarafından tercih edilir.

İstanbul Memorial Hastanesi’nden endokrinoloji uzmanı Uzm. Dr. Kağan Güngör: Testosteron azaltmak yaygın bir yöntemi değildir. Rutin bir şey değil. Bu yönde bir müdahale ancak cerrahi yöntemlerle yapılabilir.

İLAÇ YETMEZ REHABİLİTASYON ŞART

Psikiyatrist Dr. Alper Hasanoğlu

Bu yöntem uzun yıllardır İsviçre’de uygulanıyor ve bu uygulamanın yapıldığı bir klinikte çalıştım. Bu yönteme medikal kastrasyon deniyor. Burada amaç kişinin arzularını yok etmek değildir, cinsel olarak aktif olmasını engellemektir. İsviçre’de ise sistem şöyle işler. Örneğin tecavüzden suçlu bulunan bir sanığın cezasının belli bir bölümünü çektikten sonra yetkililer gider ve ‘Psikolojik rehabilitasyon ve sonrasında ilaçlı tedavi yöntemini kabul ediyorsanız erken çıkabilirsinz’ der. Bunu kabul eden mahkum önce psikolojik seanslardan geçer. Kişi rehabilite edileceğine inanılırsa mahkum serbest bırakılır ve ilaçlı tedavi başlar ve bir heyet gerçekleştirir.

İLAHİYATÇI GÖRÜŞÜ: DİNEN SAKINCASI YOK

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem

Tecavüzü gerçekleştiren kişi ancak uzman hekimler tarafından muayene edilip, sağlık sorunu olduğu kanaatine varılırsa, ilaç tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. İkinci bakış açısı ise ‘suçu engellemek.’ Uzman hekimler tarafından suçlunun, tekrar bu suçu işleyeceğine kanaat getirilirse yine ilaç kullanılabilir. İki durumda da ilaç kullanımının dinimiz açısından bir mahsuru yoktur.

SİYASİLER NE DİYOR?

AKDAĞ: TAMAMIYLA ARKASINDAYIM

TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, medya mensuplarından da bu düzenlemeye destek vermelerini istedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Yasa teklifine tam destek veriyorum. Tamamıyla arkasındayım. Kim bir çocuğa elini uzatıp istismara yelteniyorsa ona gereken ceza en üst perdeden yapılmalı. (İlaçla hadım konusunun nerede ve hangi birim tarafından yapılacak?) Bu en az tartışılması gereken kısımdır. Ne yapılacaksa kanunun öngördüğü şekilde bilimsel çerçevede yapılacak. Uzmanları karar verecek. Diyelim ki 6-7 yaşında küçük çocuk olsun. Böyle bir istismara maruz kaldı tam da ne olduğunu anlamadı. Bakıldı, incelendi ruh sağlığı da bozulmamış çıktı. Dolayısıyla bu fiili işleyen kişiye ceza az verildi. Bu çocuk 12-13-15 yaşına gelince, toplum bunun farkında olursa onun ruh sağlığı o zaman bozulmaz mı? Faili bir daha mı mahkeme edip yargılayacağız? Bu yanlış bir şeydi. Şimdi düzeliyor doğru birşey yapıyoruz. Medenice bir şey yapıyoruz.

DURMUŞ: ROMANTİK BİR YAKLAŞIM

Bakan Recep Akdağ’ın selefi Sağlık eski Bakanı MHP’li Osman Durmuş ise teklife ilişkin görüşlerini VATAN’a şöyle aktardı: “Nürnberg mahkemelerinde gönüllü olarak dahi insanlar üzerinde yapılabilecek işlemlerle ilgili yasaklar belirlenmiştir. Cezaevinde de olsa en adi cani de olsa bir insana işkence yapamazsınız.”

CHP'LİLERİN GÖRÜŞÜ

• CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin: Öneri “insan haklarına aykırı.” Cezaları arttıralım, caydırıcı önlemler alalım. Uygar toplumlarda cezalandırma insanın onurunu kırıcı ve vücut bütünlüğünü bozacak şekilde olamaz.

• CHP Milletvekili Çetin Soysal: İnsanları hadım etme anlayışı ortaçağın karanlıktaki anlayışıdır, bunu şapşalca bir öneri olarak görüyorum.

ARITMAN: TIP ETİĞİNE AYKIRI

Canan Arıtman (CHP Milletvekili, jinekolog): Arıtman da teklifin “tedavi” boyutuna ilişkin sert eleştirilerde bulundu.

Arıtman, "Çocuklara yönelik tecavüz suçları cezalarının artırılmasından yanayım, destek veririm. Ama hadım etme tarzındaki uygulamanın doğru olmadığını ve pratikte uygulanabilr olmadığını söylemek isterim. Tıp, cezalandırma amacı olarak kullanılmamalıdır. Sağlıklarını korumak adına kullanılan bir meslektir tıp. Pedofili hastalık değildir, sapkın insanlardır. Dolayısıyla tedaviden de söz edilemez. Tasarıda bir tedavi sözü geçiyor. Burada hata var. Bu sapkınları eylemlerinden alıkoyacak tek şey caydırıcılığı olan ağır hapis cezalarıdır." dedi.

Yasa teklifine imza atan Ak Partili erkek millekvekilleri ise şöyle konuştu:

Doç. Dr. Kemalettin Aydın: Düzenlemeler uluslararası literatür taranarak hazırlandı. Olmazsa olmaz bir düzenlemedir. Caydırıcılığı sağlamak için cinsel saldırı suçlarında cezalar neredeyse iki kat daha ağırlaştırıldı. Cinsel problemi olan kişiye hem tıbbi hem de psikososyal tedavi uygulanması ilk kez yasaya giriyor. Tedavi hadım etmek değil, tıbbi ilaçlarla tedavi etmektir. Bu kanunla kişilerin kendilerinin de kabul ettikleri sapkınlıktan kurtulması amaçtır. Testosteron tedavisi ne insan haklarına ne de inançlara aykırıdır. Nasıl tansiyonu düşürmek için ilaç alınıyorsa burada da testosteron hormonunu düşürmek için tedavi yapılıyor. Dünyada örnekleri vardır.

Mehmet Emin Ekmen: Bu düzenlemeyle, mağdurlar tekrar tekrar ruhen bu tecavüzü yaşaması saçmalığından kurtulacak. Modern tıp cinsel saldırganlık hissini sapkınlık değil, hastalık kabul eder. Bu hastalığın tedavisi bu yasayla zorunlu hale getiriliyor. Bir kişinin özgürlüğü bir diğer kişinin özgürlüğünün başladığı yere kadardır. Sapıkça saldırılarla insan hayatını karartma konusunda özgürlük ve kişi haklarından bahsetmek olmaz. Hadım etme konusunun dine aykırılığını din adamlarına sormak gerekir. Ancak sapıklık halinin kendisi bizahini insan haklarına ve inançlara kökten karşıdır.

AK PARTİ’Lİ KÖYLÜ: TARTIŞILABİLİR

Eski Cumhuriyet Başsavcısı AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, “Teklif ile cinsel suçlarda cezalar artırılıyor. Ayrıca bu suçu mükerer işleyenlerle ilgili fiziki tedbirler var. Cinsel gücü azaltıcı kamuoyunda hadım olarak bilinen ama öyle olmayan kimyasal ilaç vermek suretiyle suçlardan uzaklaştırılması düşünülmüş. Bu tartışılabilir.”

YASA TEKLİFİNİN SAHİPLERİ KONUŞTU: BU TEKLİFE DESTEK VERİN,

Yasa teklifini veren Alev Dedegil ve Aşkın Asan dün basın toplantısı düzenledi.

Alev Dedegil: Bunun insanlık suçu olduğuna inanıyorsanız, bizim burada yapmaya çalıştığımız şeyin masumiyeti korumak olduğuna inanın; bize destek verin...

Lütfen bundan sonra öyküleri yayınlamayın, sadece cezaları teşhir edin. Yani ’çocuğu aldı, arabasına çağırdı, götürdü... ’ Böyle şeyler yayınlamayın. Bu çok daha etkili olan bir şeydir. Vicdan dışı suçlarla mücadelede toplumun birlikte hareket etmesi çok önemli. Medya da bunun çok önemli bir ayağı.

Aşkın Asan: Kanun teklifinin hiçbir yerinde ’hadım’ kelimesi geçmiyor. Hiç kimsenin organları alınmıyor, hadım yok. Hadım kelimesini siz kullandınız ve orada da hata yaptınız. Pedofili suçlularından; 2 yaşındaki çocuğa bile tecavüz eden, onları öldüren, organlarını parçalayan canilerden bahsediyoruz. Bunlar hasta ise bunların tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavide kullanılan ilaç, ayda bir vurulan, kadınların doğum kontrolünde kullandığı ’Depo Provera’ denilen bir ilaçtır.

CUMHURİYET-VATAN-MİLLİYET

YORUMLAR 40
  • Mustafa UZUN 10 yıl önce Şikayet Et
    SİVRİSİNEK-BATAKLK. Yorumlara bakıyorum da siz sivrisinek mi öldürmek istiyorsunuz. Bataklık kurutmak mı.Çözüm açık.
    Cevapla
  • sanal doctor 13 yıl önce Şikayet Et
    Adalet. Bo konuda merak edenler maide 44 - 45e bakabilirler. Hep merak etmişimdir. Hukuk fakültelerinde hırsızlıkla ilgili, evine giren hırsıza "ne yapamayacağın" konuşulur. Yok efendim dövemezsin, öldüremezsin, sövemezsin...vs. Hırsızın hakkını korumak için bi özür dileyeceğimiz kalır. Kimse de sormaz ki o hırsızın benm evimde ne işi var diye? Allah diyor ki, siz kendinizde olanı değiştirmedikçe ben sizin halinizi değiştirmem diye. Hırsız toplum ancak hırsızı korur. Anlayan anladı...
    Cevapla
  • kizildeniz 13 yıl önce Şikayet Et
    huseyin uzmezle baslayalim.... bu olayi cok sevdim hemde bu olayi ilk huseyin uzmezle uygulayip akittende destek arayalim. dinen caizse baslayalim bu guzel idama...
    Cevapla
  • yüksel tarık 13 yıl önce Şikayet Et
    kimsenin namusu ortada değil. Tecavüz edenin birisinin tecavüz ettiği o şeyini kökten kesip cezayı öyle vermeli.Kimsenin namusu ortada değil kardeşim.Namusu ortada olan varsa o kişiden zaten namus beklenmez.
    Cevapla
  • Batu Tan 13 yıl önce Şikayet Et
    katılıyorum, suçlu kendi hakkını artık savmıştır. suçlu hakkı olamaz... yok CHPlilerin başına böyle birşey gelmesi lazım ki anlasınlar nasılmış değilmiş bu suç... yazamadım bile lafını bırak bide savunuyorlar... illede heryerde köstek olacaklar.. Ne nalet insan bunlar..!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu