23 partinin oyu yüzde 5'in altına düşecek!

Siyasi analizci Hasan Basri Yıldız, Türkiye’de seçmenlerin bir gecede fikirlerini değiştirebileceğini söylediği toplantıda, önümüzdeki seçimde 23 partinin toplam oy oranı % 5’in altına düşeceğini öne sürdü.

23 partinin oyu yüzde 5'in altına düşecek!
23 partinin oyu yüzde 5'in altına düşecek!
GİRİŞ 10.03.2011 14:42 GÜNCELLEME 10.03.2011 14:42
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türk Siyasi Analiz Geleneği’nin başarılı ismi Hasan Basri Yıldız, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Hangi Parti Ne Kadar Başarılı?” adlı söyleşiye katıldı.

Moderatörlüğünü Selahattin Yusuf’un yaptığı söyleşide konuşan Hasan Basri Yıldız, İki partili seçime doğru gidildiğini vurgularken, sürekli bir gelişim ve değişimin yaşandığı Türkiye’de seçmenlerin bir gecede fikirlerini değiştirebileceğini söyledi.

Kamuoyu araştırmalarında 22 yılı geride bırakan Basri Yıldız, sektörde bulunduğu süre zarfında birçok araştırma şirketinin piyasaya girdiğini ama verilerinde ortaya çıkan büyük yanılma payları dolayısıyla sektörde tutunamadıklarını belirtti.  

“TOPLUMU EN İYİ TANIYAN KAZANIR”

Araştırmacı ya da politikacı olarak doğudan batıya herkesimden insanı çok iyi bilerek ve analiz ederek başarılı sonuçlar elde edileceğini ifade eden Yıldız, Türkiye’de bazı partilerin topluma tepeden baktığını ve halkın taleplerinin yeteri kadar görülmediğini ifade etti.  Yıldız, yapılan sayısal anket çalışmalarının her zaman tam sonucu vermeyeceğine vurgu yaparak “dip akıntılar” olarak ifade ettiği bazı unsurların rakamsal ifadelere dönüşemeyeceğini, bunun yalnızca toplumu çok iyi analiz ederek aşılabileceğini söyledi.

“SEÇMEN BİR GECEDE FİKİR DEĞİŞTİREBİLİR”

12 Haziran seçimlerine hazırlanan Türkiye’nin nasıl karar vereceğinin son ana kadar belli olmadığını belirten Yıldız, şunları söyledi:

“Seçmen bir gecede fikir değiştirebilir. Bu değişimi belirtmiş olduğum gibi sayısal verilerle görmek imkânsız. Toplumdaki bu değişimler farklı kaynaklardan doğabiliyor. Türkiye dinamik bir toplum sürekli değişim ve gelişim içerisinde. Politikacıların da bu büyük değişimi iyi analiz etmeleri gerekir. Eğer bu analiz yapılmazsa var olan oy oranları kısa bir zamanda büyük ölçüde gerileyebilir. Dolayısıyla %50’lerin üzerinde bir oy oranına sahip olan AK Parti’nin ve diğer partilerin toplumu iyi analiz etmedikleri ve bu hızlı değişimi görmedikleri sürece kısa bir zaman diliminde yok olabilirler.”    

“TÜRKİYE İKİ PARTİLİ BİR OLUŞUMA GİDİYOR”

Türkiye’nin iki partili bir oluşuma doğru gittiğini ve merkezde de AK Parti ve CHP’nin olduğunu ifade eden Basri Yıldız, bu partilerin kendi kulvarlarında rakipleri olmadığını kaydetti. Yıldız konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“AK Parti ve CHP dışında yalnızca iki partiden daha bahsedebiliriz. Bunlar MHP ve BDP’dir.  Ama bu partiler AK Parti ve CHP’nin önüne geçemez. Bu dört parti dışında kalan partiler ise önümüzdeki seçimde daha da marjinalleşecek ve bu 23 partinin toplam oy oranı % 5’in altına düşecektir. Yaptığımız araştırmalar kapsamında AK Parti oylarını %50’nin üzerine çıkarırken CHP %20 ve %25 aralığında oy oranına sahip.”

Program katılımcıların Hasan Basri Yıldız’a yönlendirdiği sorularla son buldu.

YORUMLAR 3
  • mahmut güçlü 13 yıl önce Şikayet Et
    ..... anketleri bilemem ama seçime 4-5 parti girmeli digerleride hazineden men edilmeli ki biraz uzlaşmayı ögrensinler %99 müslüman oldugu idda edilen bi ülkede uç fikirler ne kadar olabilirki..4-5 partinin ideolojisini anlarım aslı 64 olan seçime giren 27 parti neyin temsilcisi onu bi türlü anlayamam havadan hazine yardımıyla geçinen siyasetçiler.ve kadroları
    Cevapla
  • Tarık Aziz 13 yıl önce Şikayet Et
    TEK BILDIGIM. Anketci arkadaslarin cogunun 13 hazirandan itibaren utanclarindan ortaliga pek cikamayacaklari ...
    Cevapla
  • muhammed 13 yıl önce Şikayet Et
    hadi ya. hadi ordan o senin gönlünden geçen.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar