Darbe olursa sokağa çıkar direnirim

Bugüne kadarki en kapsamlı darbe araştırmasına göre, halkın yüzde 65.8'i, darbe olursa sokağa çıkacağını söylüyor. Darbe yargılamalarına ise büyük destek var.

Darbe olursa sokağa çıkar direnirim
Darbe olursa sokağa çıkar direnirim
GİRİŞ 10.05.2012 15:07 GÜNCELLEME 10.05.2012 15:20
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Ömer Şahin'in haberi

Darbe yargılamalarının ve soruşturmalarının sürdüğü bir dönemde vatandaşın darbelere bakışına dair yapılan bir araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. En dikkat çekici sonuç halkın büyük çoğunluğunun darbe döneminin bittiğini düşünmesi ve yeni bir darbe girişimine karşı sokağa çıkacağını beyan etmesi.

MetroPOLL’ün Prof. Özer Sencar, Prof. İhsan Dağı, Prof. Doğu Ergil, Dr. Sıtkı Yıldız ve Dr. Vahap Coşkun’a yaptırdığı “ Türkiye ’de Darbeler ve Darbe Yargılamaları” başlıklı araştırmaya göre, halkın yüzde 66’sı, bir darbe olması durumunda sokağa çıkıp direneceğini beyan etti.

Mayıs ayında yapılan anket halkın yüzde 82.4’ünün darbelerin ülkeye zarar verdiğini düşündüğünü gösterirken, ”Herhangi bir sebeple ordunun darbe yaparak yönetime el koymasını destekler misiniz?” sorusuna yüzde 79’u da ‘Hayır’ yanıtını verdi. Halkın yüzde 77.4’ü ise TSK’nın artık bir darbe yapma ihtimali olmadığı görüşünde.

Araştırma nasıl yapıldı?

27 ilde toplam 1209 kişi ile telefon görüşmesiyle gerçekleştirildi.

Görüşülenlerin yüzde 69.6’sı kentte, yüzde 20’si ilçede, yüzde 10.4’ü köyde oturuyor.
Yüzde 33.9’u aylık 501-1000 lira gelire sahip. Yüzde 20’si 1001-1500 lira gelire.
Yüzde 33.5’i ev kadını. Yüzde 13.6’sı emekli, yüzde 16.3’ü işçi.
Yüzde 32.4’ü ilkokul, yüzde 29.2’si lise, yüzde 19.3’ü üniversite mezunu.

Önceki araştırmalar nasıldı?

Konda, Nisan 2010 ve Nisan 2012’deki anketlerinde “Asker gerektiğinde yönetime el koyabilir” sorusunu yöneltti. 2010’da bunu yanlış bulanların oranı yüzde 47.2. 2012’de bu oran yüzde 61.9’a çıktı. Doğru bulanların oranı ise yüzde 38.5’ten yüzde 26.8’e düştü. MetroPOLL’ün Ocak 2010’da sorduğu “Ordu içinde darbe isteyenler var mı?” sorusuna yüzde 55.1’i ‘evet’, yüzde 36’sı ‘hayır’ yanıtını verdi. TSK ’nın bundan sonra darbe yapma ihtimali olup olmadığına dair soruya ise yüzde 62.2’si ‘hayır’ dedi.

Radikal

YORUMLAR 26
  • mehmet bulut 11 yıl önce Şikayet Et
    darbelere ve darbecılere hayr. elbette cıkarda sokağa darbeye karşı cıkarız ordu amerıka ısraıl ve allah dusmanlarının pıyonu olmaktan vazgecsın artık
    Cevapla
  • Olgun Ateş 11 yıl önce Şikayet Et
    ben habere katılıyorum. neden denecek olursa, şimdiye kadar yapılan darbelerin anatomisine bakıldığında bu işten beslenen bir kesim olmuş. sadece tsk değil, başka gruplar da var. postmadernin de bile bu ülke milyarca dolar hortumlandı. şahsi görüşüm menfeat odakları gene teşebbüs etti ancak bu direnci onlar da gördü ama gene de blöf yaptılar, tabi hükümet iradesini gösterince koca bir fısssss oldu. artık millet uyumuyor, darbe oldu mu acısını torunun bile hissedeceğini biliyor çoğunluk. özellikle gelir düzeyi düşük kesim için daha ağır oluyor sonuçları. artık bu saatten sonra darbe marbe yapamaz kimse. hele hele iletişimin bu kadar geliştiği bu zamanda.
    Cevapla
  • Remzi Altunkaya 11 yıl önce Şikayet Et
    darbe olursa bu anket sirketi birde akp liler cikar sokaga. darbe ne anlama geliyor neden darbe olur darbe olursa türkiyeyi ayrimciliga sürükleyen akp yüzünden olur du diyecem suan hersey yolunda darbe falan olmaz diyorlar komutan bizden asker bizden diyen bir hükümetimiz var evet komutan bizden asker bizden ama ülkemi parcalamaya kalkisanlar yada buna ön ayak olanlar üc komutan darbe yapmaz millet yapar
    Cevapla
  • Ahmet Özbir 11 yıl önce Şikayet Et
    darbeciler bunun bedelini mutlaka öderler !... artık millet o millet değil, yani herşeye eyvallah demez, demeyecektir ve de darbeci bezirganlar en ufak bir harekette bulunduğu an alayımız gerekeni yapacağımıza vatan için, namus için söz veriyoruz. demokratik türkiye birçok yiğitlerini kaybederek, şehidler vererek bu günlere geldi, artık bir avuç baskıcı ve de totaliter zihniyetin ürünü bu haklarımızı alamaz, asla aldırmayız, bunun için herşeyi yapmaya hazırız.
    Cevapla
  • Bengü civelek 11 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan. direnirlermiş! hadi ordan. her on yılda bir darbe oldu toplam 10 kişi direndimi? sadece başbakanımız ve yakın arkadaşları direnir. gerisi hikayedir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"