Ergin: Dava süreleri 1 yılı geçmeyecek

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 1,5-2 yıl sonra yargılama sürecinin 1 yıla ineceğini söyledi.

Ergin: Dava süreleri 1 yılı geçmeyecek
Ergin: Dava süreleri 1 yılı geçmeyecek
GİRİŞ 05.06.2012 17:21 GÜNCELLEME 05.06.2012 17:21

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 1,5-2 yıl sonra yargılama sürecinin 1 yıla ineceğini ve bunun Türkiye için hayal edilemeyecek bir süreç olduğunu belirterek, "Temyiz süreci dahil Türkiye'de davalar 11-12 ay sürmüş olacak, bu Türkiye açısından bir devrimdir" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bakan Ergin, Ergenekon ve balyoz tutuklularına ilişkin olarak, "Yapılacak düzenlemelerde devam etmekte olan davaların olumsuz etkilenmemeleri lazım, yasama organı bu konuda hassasiyet gösterecektir ben buna inanıyorum" dedi.

Ergin, Türkiye'de yargının problemi denildiği zaman uzun süreli yargılamalar olduğuna dikkati çekerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne en çok müracaatın bundan dolayı yapıldığını söyledi. Ergin, "Dava uzun sürdü mağdur oluyor, haklı bir şikayettir. Yargılama usulleri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki temel hakları karşılamıyor diye. Adil yargılama hakları ihlal edilerek yapıldı ve adil yargılanmadı gibi. Bu sonuçları ortadan kaldıracak çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de uzun yargılamaların makul süredeki yargılamalara dönüştürüleceği çalışmaların devam ettiğine dikkati çeken Ergin, "3. Paket yargılamaların makul sürede yapılabilmesi için alınan tedbirlerin 3'üncü adımıdır" şeklinde konuştu.

Ergin, 1,5-2 yıl sonra yargılama sürecinin 1 yıla ineceğine işaret ederek, bunun Türkiye için hayal edilemeyecek bir süreç olduğunu söyledi. Ergin, "11-12 ay içinde temyiz süreci dahil Türkiye'de davalar sürmüş olacaktır. Bu, Türkiye açısından bir devrimdir" dedi.

ERGENEKON VE BALYOZ DAVALARI

Yaşar'ın '1 yıllık sürenin Ergenekon, Balyoz gibi davaları kapsayıp kapsamayacağını' sorması üzerine Ergin, Türkiye'de yılda 6 milyon dava dosyası sisteme girdiğini anlatarak, 6 milyon dava dosyasının yargılama süresinin ortalama 210 gün olduğunu ifade etti. Ergin, çok sanıklı, taraflı olan davaların makul olarak bir süre daha uzun süreceğini belirterek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uzun yargılamalar için tarih koymamıştır. 2 yıldan fazlası uzun dememiş. Her dosya kendi içinde değerlendirilmelidir. Olayın karmaşıklığı ayrı bir gerekçedir. Her dosyada ayrı ayrı değerlendirme yapılacaktır. Bu dosyada yargılama uzamış mıdır, uzamamış mıdır? 6 milyon dosya arasında ortalama yargılama 1 yıla inecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Ergin, Balyoz Davası'na ilişkin olarak, "Bu konuda bizim telkinde bulunmamız şansımız yok. Olabilecek en makul ve kısa sürede yapılması lazım, dosyanın gereklerinin yapılarak yargılamanın sonuçlandırılması lazım. Kamuoyunun bu gündemden kurtulması en büyük temennim" dedi.

TGRT Ankara Temsilcisi Yaşar'ın 'Cumhurbaşkanlığı'nda 5+5'le ilgili Anayasa Mahkemesi'nden sürpriz bir karar çıkar mı' diye sorması üzerine Ergin, "Dava ile ilgili bir tahmin yapma şansım yok. Anayasa Mahkemesi önümüzdeki somut olaylar, Anayasa Mahkemesi çerçevesinde değerlendirip en doğru kararı verecektir" dedi.

Ergin, 12 Eylül ve 28 Şubat sürecine ilişkin olarak, "Bu konuda Ankara Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmayı beraberce takip edeceğiz. Önemli olan soruşturmanın makul süreler içinde yürümesi. Şu ana kadar bu soruşturma son derece titiz devam ediyor" diye konuştu.

Yaşar'ın, Aziz Yıldırım'ın yargılandığı davaya ilişkin sorusu üzerine Ergin, daha öncede sadece bu dosyada değil benzer müracaatların yapıldığını belirterek, bunun sadece Bakanlığın takdirine kalmış bir olay olmadığını söyledi. Ergin, Avrupa'da da benzer gelişmeler yaşandığını anlatarak, futbolda yaşanan hadiselerin toplumu üzdüğünü ifade etti.

 TURAN ÇÖMEZ'E KIRMIZI BÜLTEN

"Adalet Bakanlığı'nda bir tek aksaması olmayan bir konudur o konu. Kırmızı bülten çıkartma yetkisi tamamen soruşturma aşamasında ilgili savcıların talebiyle, mahkemelerin talebiyle olacak iştir" diyen Ergin, şunları kaydetti:

"Adalet Bakanlığı'nın buradaki talebi tamamen gelen kırmızı bülten taleplerinin mevzuata uygun olup olmadığına bakarak ilgili kuruma göndermek. Aracılık yapmaktan ibarettir. İstanbul Mahkemeleri önce buna gerek yok demişler. Daha sonra 2011 yılının sonuna kadar çıkartalım demişler. İki defada yazı gönderelim denmiş ama istenilen bilgiler eksik karşılandığı için iade edilmiş, şunları tamamlayın gönderin diye. Bunlar tamamlanıp geldiğinde bir gün bile beklemeden İçişleri Bakanlığı üzerinden intercoma gönderilmiş."

Bakanlık olarak burada bir ihmallerinin söz konusu olmadığına belirten Ergin, bunu isteme yetkisinin tamamen yargı organlarında olduğunu söyledi. Ergin, "Kırmızı bülten çıkartırken bir standarttır, o standartları taşımayan bir talep gönderirseniz geri geliyor" dedi.

Ergin, BDP görüşmesine ilişkin soru üzerine, meclisteki yoğun görüşmeler esnasında talep edildiğini belirterek, gündemlerinin yoğun olması dolayısıyla şu anda bunun karşılanamayacağını söylediklerini ama bugüne kadar diğer partilerden gelen taleplere olumlu cevap verildiğini anlattı.

Ergin, bedelli askerlikle ilgili olarak, "Bunu sadece siyaset kararlaştırmaz, teknik çalışma gerektirir. Asker ihtiyacı ne kadardır? buna bakılacaktır. Yakın tarihte yapıldığı için şu anda böyle bir şeyin gündeme gelmesi görünmüyor" dedi.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası