CHP'li Hamzaçebi: Karar hayırlı olsun

Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'na ilişkin verdiği kararıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ni eleştirdi.

CHP'li Hamzaçebi: Karar hayırlı olsun
CHP'li Hamzaçebi: Karar hayırlı olsun
GİRİŞ 15.06.2012 16:53 GÜNCELLEME 15.06.2012 16:53
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'na ilişkin verdiği kararla, yasayla anayasanın değiştirilmesine onay vererek, kendisini büyük bir tartışmanın içine soktuğunu, prestiji, güvenirliğinin tartışılır bir konuma geldiğini savundu.

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu ile ilgili kararını değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin isteminden sadece Gül'ün bir kez daha aday olmasını engelleyen hükmünü iptal ettiğini anımsatan Hamzaçebi, Gül'ün görev süresinin 5 yıl olmasının doğru olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin, bu kararıyla, yasayla anayasa değiştirilebilmesine onay verdiğini belirten Hamzaçebi, ''Bu Anayasa Mahkemesi'ne yakışmamıştır. Mahkeme, doğru karar vermemiştir. Gül'ün görev süresinin 7 yıl olmasına ilişkin karar oyçokluğuyla alınmıştır. Anayasa hukuku açısından konuyu değerlendiren, çok ciddi hukukçuların olması güzel bir şey. Anayasa Mahkemesi, yasayla anayasanın değiştirilmesine onay vererek, kendisini büyük bir tartışmanın içine sokmuş, prestiji, güvenirliği tartışılır bir konuma gelmiştir'' diye konuştu.

-''Karar hayırlı olsun''-

Hamzaçebi, hukukçular arasında, hangi yöntemin uygulanacağı konusunda tartışmaların bulunduğunu ifade ederek, doğru olanın, konuya anayasa hukuku açısından yaklaşmak olduğunu kaydetti. Ceza hukuku veya ceza usul hukuku kavramlarıyla, yöntemiyle anayasa hukukunun değerlendirilmesi halinde yanlış sonuçlara varılacağını ileri süren Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Anayasa hukuku ile çok yakın ilişkide olan idari hukuku ilkeleriyle, yöntemleriyle dahil anayasa hukukuna yaklaşılmaz. İdare hukukunda, özel hukukta kazanılmış hak kavramı vardır ancak anayasa hukukuna, kazanılmış hak kavramıyla, özel hukuk, idare hukuku kurallarıyla yaklaşılamaz, doğru değildir. Cumhurbaşkanı herhangi bir memur değildir. Anayasa, temel, kurucu normdur. Temel, kurucu normda değişikliğe gidilmişse, cumhurbaşkanı bir memur olarak değerlendirilemez; anayasa hukuku, asli kurucu irade, kuralı değiştirmiştir. Asli kurucu iradenin değiştirdiği anayasa kuralıyla, artık cumhurbaşkanı kim olursa olsun yeni kural işler, seçilen cumhurbaşkanı da yeni kurala tabi olur. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nin bu kararını doğru bir karar olarak görmüyoruz. Bir bölümüyle doğrudur; Sayın Gül'ün bir kez daha aday olabilmesi yönünde hiçbir tereddüt yoktur. Ancak Sayın Gül'ün görev süresinin 5 yıl olması koşuluyla bu yapılabilir. Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak yorumladığınız takdirde Sayın Gül'ün bir kez daha aday olamaması, olmaması gerekir. Sayın Gül'ün görev süresine 7 yıl diyeceksiniz hem de bir kez daha seçilir derseniz tutarlı hareket etmiş olmazsınız. Karar hayırlı olsun.''

-''Bu profile sahip kişiyi göremiyorum''-

Hamzaçebi, AK Parti'den gelen değerlendirmenin sorulması üzerine, AK Parti'nin, 12. Cumhurbaşkanlığını kendi tekelinde gördüğünü, Gül mü Erdoğan mı olacak yönünde bir değerlendirme yaptıklarını kaydetti.

Bu değerlendirmenin, tümüyle yanlış olduğunu belirten Hamzaçebi, 12. Cumhurbaşkanının kim olacağının belli olmadığını söyledi. Hamzaçebi, kimsenin, şimdiden kendisine 12. Cumhurbaşkanlığı'nı yakıştırmamasını isteyerek, ''12. Cumhurbaşkanı ne Sayın Erdoğan ne de Sayın Gül olacaktır. AKP'nin, Sayın Erdoğan'ın ülkeyi, toplumu bu kadar kamplara ayıran, kutuplaştıran politikaları karşısında toplumu bütün kesimleriyle kucaklayacak, barışı mesaj olarak verecek bir kişi cumhurbaşkanı olacaktır. Bu profile sahip kişiyi, AKP içinde görmüyorum'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    chp paramparca. genel baskanları farklı konusuyor tarhan farklı bu farklı - ne bıcım bır partıdır kı anayasa mahkemesıne goturdukerı konu hakkında bır stratejılerı yok - hepsı ayrı telden calıyor- her bırı ayrı bır tarafa cekıyor sonucta chp 50 yıldır bır mılım yol alamıyor
    Cevapla
  • mubinkoçal 11 yıl önce Şikayet Et
    12. cumhurbaşkanı. 12.cumhurbaşkanını halk seçeçek gucun yetıyor kendine guvenıyorsan adaylığını koyar gucunu tartarsın
    Cevapla
  • dokuzotuzdort 11 yıl önce Şikayet Et
    kudur sen chp! . chp! aym artık millete rağmen karar vermiyor ve sizin oyuncağınız değil. cumhurbaşkanımızı seviyoruz. adam gibi adammm görün adam! siz de kudurmaya devammm... :):):)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor
İsrail İran'a saldırdı! Türkiye'den son dakika açıklaması