AB'den Türkiye'ye 'Olumlu ama yetmez'

Maraton görüşmelerinin ardından TBMM tarafından onaylanan “Üçüncü Yargı Paketi”ne AB diplomatik çevrelerinden gelen ilk değerlendirmeler “olumlu ama yetmez” olarak yorumlandı.

AB'den Türkiye'ye 'Olumlu ama yetmez'
AB'den Türkiye'ye 'Olumlu ama yetmez'
GİRİŞ 03.07.2012 13:14 GÜNCELLEME 03.07.2012 13:50

Diplomatlar, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması dahil, üçüncü paket için “Genellikle olumlu bir adım ama yeterli değil. Tamamen tatmin olmadık” dediler.

TBMM Genel Kurulu’nda sabaha kadar süren görüşmelerden sonra kabul edilen “Üçüncü Yargı Paketi”ne ilişkin AB çevrelerinde “Metni henüz tam olarak inceleyemedik. Genelde olumlu bir adım ancak yeterli değil. Olumlu unsurlar var ama tamamen tatmin olmadık. Ve aynı şey, pakete eklenen özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenleme için söyleyebiliriz” şeklinde konuştular.

-ERDOĞAN’N KILIÇDAROĞLU VE ZANA İLE GÖRÜŞMELERİ OLUMLU GELİŞMELER”-

Bu arada, AB çevrelerinde Kürt sorununa çözüme yönelik son günlerde meydana gelen bazı gelişmeler de konuşuluyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile yaptığı görüşmeleri “olumlu unsurları” olarak değerlendiriliyor.
AB’nin, PKK’yi “terör örgütü” olarak gördüğünü, Türkiye’nin teröre karşı verdiği mücadeleyi desteklediğinin altını çizilirken AB ile Türkiye arasında terörle mücadeleye ilişkin diyalogun yoğunlaştırıldığına da dikkat çekiliyor.

Kürt sorununun çözümü için “modellerin” bulunmadığını belirten diplomatlar, Türk hükümetinin sorunu çözme yolunu bulması gerektiği mesajını da verdiler.

Bu arada, AB çevrelerinde terörle mücadelenin, insan hakları ve özgürlüklerine saygı içinde yürütülmesine AB’nin verdiği öneme özellikle vurgu yapılıyor.

“İfade özgürlüğü ve azınlık hakları, AB için müzakere edilemez” diyen diplomatlar, “terör” ile “ifade özgürlüğü” arasında “net bir ayrım” gerektiğini, bu amaçla terörle ilgili yasalarda değişikliğe gidilmesinin iyi olacağını düşünüyorlar. (ANKA)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki