3 eski DTP'li milletvekiline dava açıldı

Eski DTP milletvekilleri Fatma Kurtulan, Osman Özçelik ve Sevahir Bayındır hakkında, milletvekili oldukları dönemde bazı eylemleriyle ilgili olarak dava açıldı.

3 eski DTP'li milletvekiline dava açıldı
3 eski DTP'li milletvekiline dava açıldı
GİRİŞ 10.07.2012 11:30 GÜNCELLEME 10.07.2012 11:30

Ankara Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral'ın hazırladığı iddianamede, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması istemiyle 16 Kasım 2007'de Anayasa Mahkemesi'nde açtığı davanın iddianamesinden alıntılar yapıldı.

Kurtulan, Özçelik ve Bayındır'ın, Başsavcılığın iddianamesinde belirtildiği üzere, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararına dayanak olan 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun, siyasi partilerle ilgili yasaklara ilişkin ''Demokratik devlet düzeninin korunması ile ilgili yasaklar'', ''Bağımsızlığın korunması'', ''Devlet tekliği ilkesinin korunması'', ''Azınlık yaratılmasının önlenmesi'' ve ''Bölgecilik ve ırkçılık yasağı'' başlıklı maddelerine aykırı eylemlerde bulundukları öne sürüldü.

-''8 askerin geri alınması örgüt propagandasına dönüştürüldü''-

İddianamede, 21 Ekim 2011'de Dağlıca'da konuşlu piyade taburunun emniyet unsuru olan bölüğe teröristlerce düzenlenen saldırıda 12 askerin şehit düştüğü, 16 askerin yaralandığı, 8 askerle ise ''irtibatın kesildiği'' anımsatıldı.

İrtibat kesilen askerleri PKK'nın kaçırdığının anlaşılmasının ardından ''askerlerin ailelerinin, terör örgütü PKK'ya yakın bazı basın yayın organlarınca DTP'ye yönlendirildiği'' bu yönlendirmeler sonucunda da DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Osman Özçelik ve Fatma Kurtulan'ın Irak'ın kuzeyine gittiği belirtildi.

DTP'li milletvekillerinin kaçırılan askerlerin geri alınmasını ''tam bir örgüt propagandasına dönüştürdüğü'' belirtilen iddianamede, ''Terör örgütünün aileleri DTP'ye yönlendirmesinden de anlaşılacağı gibi söz konusu eylemin, propaganda amaçlı planlandığı çok açık olarak ortaya çıkmıştır'' denildi.

İddianamede Kurtulan, Bayındır ve Özçelik'in, ''DTP'nin kapatılması talebiyle açılan iddianamede'', hakkında siyaset yasağı istenen kişiler arasında bulundukları da hatırlatıldı.

İddianamede, Özçelik, ''kapatılan DTP'nin olağan kongresini'' ve ''sekiz askerin geri alınmasını örgüt propagandasına dönüştürmek'', Kurtulan ise ''terör örgütü kamplarında eğitim almak'' ve ''sekiz askerin geri alınmasını örgüt propagandasına dönüştürmek'', Bayındır da ''terör örgütü kamplarında eğitim almak''la suçlandı.

Kurtulan ve Özçelik'in soruşturma aşamasında verdikleri ifadelerinde suçlamaları kabul etmedikleri bildirilen iddianamede, Bayındır'ın adresine ise ulaşılamadığı kaydedildi.

Kurtulan, Özçelik ve Bayındır'ın 6'şar aydan az olmamak üzere hapse mahkum edilmeleri istenen iddianamede, şüphelilerin ayrıca ceza almaları durumunda, cezaevinde bulundukları süre içerisinde TCK'nın 53. maddesi uyarınca milletvekilliği de dahil ''belli hakları kullanmadan yoksun bırakılma''sı talep edildi.

Dava, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ceketin güzel diyen kişiye alev silahıyla saldırdı: Görenlerin kanı dondu
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı