Davutoğlu'ndan Halep'le ilgili katliam uyarısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de Esed yönetiminin halkına yönelik Halep’te yoğun bir sığınak yığımı yapıldığına yönelik istihbari bilgiler aldıklarını söyledi.

Davutoğlu'ndan Halep'le ilgili  katliam uyarısı
Davutoğlu'ndan Halep'le ilgili katliam uyarısı
GİRİŞ 27.07.2012 20:17 GÜNCELLEME 27.07.2012 22:21
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de Esed yönetiminin halkına yönelik Halep’te yoğun bir sığınak yığımı yapıldığına yönelik istihbari bilgiler aldıklarını söyledi. Davutoğlu, önümüzdeki birkaç gün içerisinde Halep’te insani kayıpları çok artıracak gelişmeler olmasından kaygı duyduklarını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu’nu makamında ziyaret etti. Davutoğlu, AK Parti Konya Milletvekilleri Kerim Özkul, Mustafa Kabakçı, Mustafa Akış ve Ayşe Türkmenoğlu birlikte gerçekleştirdiği ziyaret sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Suriye’de Esad rejiminin Halep’te bir katliam hazırlığı içerisinde olduğu söylentileri hakkındaki soruya yanıt veren Dışişleri Bakanı Davutoğlu şunları söyledi: "Biraz önce sayın Başbakanımızla Londra’dan görüştük. Gerçekten Halep’teki gelişmeler kaygı verici. Maalesef çok ciddi bir ağır silahlarla en önemlisi de hava kuvvetleri kullanımıyla da Halep üzerindeki baskı artırılıyor. Hava kuvvetlerinin sivil bir yerleşimde kullanılması bunu açıkçası uluslar arası bir suç haline dönüştürür. Şu ana kadar da kullanılıyordu ama Halep’e dönük olarak yoğun bir yığınak yapıldığı bilgisini istihbari bilgisini alıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu anlamda Halep’te insani kayıpları çok artıracak gelişmeler olmasından kaygılıyız. Bu konuda da ben Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile de bir görüşme yapmayı planlıyorum. Zaten bu konuda kendisinin uyarıcı mesajları vardı. Diğer ilgili ülkelerle de yakın temas halindeyiz. Böyle bir saldırı hem büyük bir göç başlatır hem de Halep gibi büyük bir ekonomik ve ticari merkezin böylesine tahrip edilmesi Suriye’nin can damarının kesilmesi haline gelir. Yönetimin kendi ülkesini böyle hoyratça tahrip etmesi gerçekten bir insanlık suçu haline dönüşmekte. Bu konuda biz gerekli girişimlerde bulunacağız. Atılması gereken adımları atacağız. Yakından takip ediyoruz. Türkiye ile Halep arasındaki bölgesindeki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Halep’in istikrar içinde yeni bir döneme hazırlanması bizim için hayati öneme haizdir. Bütün güney sınırlarımızda Halep’in özel bir önemi var. onun için dün yaptığımız koordinasyon toplantısında en temel konulardan birisi Genelkurmay, Dışişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı olarak yaptığımız toplantıda en önemli gündem maddesi Halep’teki gelişmelerdi."

"ÜRDÜN’E GİDEN MÜLTECİLERİN SAYISI 140 BİNİ AŞTI"

Suriye ile Ürdün arasında sınırda yaşanan çatışmalar hakkında Ürdün Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü dile getiren Davutoğlu, Ürdün Dışişleri Bakanı ile en kısa sürede karşılıklı ziyaretler gerçekleştireceklerini ifade etti. Davutoğlu, iki ülkenin sınırında yaşanan çatışmalar hakkında şu açıklamayı yaptı: "Ürdün Dışişleri Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdim. Ürdün’de dün gece olan olaylar dolayısıyla Suriye Ürdün sınırındaki gelişmeleri yakından takip ediyorduk. Son durumla ilgili bilgi aktardı. Maalesef dün Suriye’den saldırıdan kaçan sivil Suriye vatandaşlarına dönük olarak Suriye askerlerinin ateş açması söz konusu oldu. Bir çocuk hayatını kaybetti. Ürdün Dışişleri Bakanı da bunu teyit etti ve sınırın şuan sakin olduğunu ifade etti. Bir Ürdün askeri hafif şekilde yaralandı. Dışişleri Bakanı Pazartesi gününden itibaren büyük bir mülteci kampının hazırlıklarına başladığını ifade etti. Çünkü yoğun bir mülteci göçü söz konusu. Ürdün’e giden mültecilerin sayısı 140 bini aştı. Ancak bunlar şimdiye kadar kamplarda değil, Ürdün’deki evlerde barınıyordu. Bizdeki gibi düzenli bir kamp sağlanamamıştı. Şimdi bu konuda Birleşmiş Milletler ile temas halinde gerekli adımları atacaklarını ifade ettiler. En kısa zamanda karşılıklı ziyaretlerle durumu gözden geçireceğiz. Zaten kriz başlamasından bu yana Ürdün ile Türkiye arasında yakın bir koordinasyon vardı. Bu koordinasyonu devam ettirmek üzere bir araya geleceğiz. Gerek muhtemel mülteci akınlarının nasıl karşılanacağı, gerekse Suriye içindeki istikrarsızlıktan etkilenmemesi bağlamında Ürdün ile koordinasyonumuzu sürdüreceğiz."

ÜRDÜN VE KUZEY IRAK ZİYARETİ

Davutoğlu, Ürdün’e bir ziyaret planının olup olmadığı hakkındaki soruya ise şu yanıtı verdi: "Bugünlerde programımız yok ama hemen en kısa zamanda ya o buraya gelecek ya da ben gideceğim. Zaten güvenlik güçlerimiz arasında sürekli işleyen bir mekanizma var."

Gelecek hafta Kuzey Irak’a giderek Barzani ile bir görüşme gerçekleştireceğini dile getiren Davutoğlu, Davutoğlu, "Zaten sayın Barzani birkaç ay önce buradaydı. Gelişmeleri ele almıştık. Yeni durumu gözden geçirecek şekilde bir istişare olacak. Ayrıca terörle mücadele bağlamında yürütülen faaliyetleri de ele alacağız." dedi.

"MYANMAR DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞECEĞİM"

Myanmar’da Müslümanlara yapılan katliamların durdurulmasına yönelik girişimleri sorulan Davutoğlu, şu yanıtı verdi: "Saat farkı dolayısıyla henüz gerçekleşmedi. Sabahleyin Myanmar Büyükelçimizle görüştüm. Geçtiğimiz hafta zaten Myanmar Dışişleri Bakanı’na durumu bir mektupla ifade etmiştik. İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde bir işbirliği başlattık. Diyanet İşleri Başkanımızla da görüşüp Myanmar’daki kardeşlerimiz için bir yardım kampanyası başlatıldı. Bu kampanyanın Myanmar’a en kısa sürede iletilmesi için elimizden geleni her türlü çabayı göstereceğiz. Şuanki aldığımız bilgiler çatışmaların durduğu yönünde. Ancak büyük bir insani trajedi var. oradaki ihtiyaçların karşılanması için temas halindeyiz."

YORUMLAR 2
  • erhan ay 11 yıl önce Şikayet Et
    halep sehrinin cogunlugu türktür. araplari türkleri birbirine kirdiriyor israil goyimlerine ulasmak icin. suriye ve cevresinde yasanan olaylar israile büyük israil yani arzi mevüd topraklarini ve o topraklar üzerinde yasamasini düsündügü topluluklara zemin hazirlaniyor israil sinsice yaptigi planlar uygulandi ve bölge israilin cikarlari dogrultusunda oyuna getirildi bu isten israilli yahudiler ve goyimleri karli cikacak bölgede arap ve türk istemiyorlar zeronlari icin goimleri kazaniyorlar
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 11 yıl önce Şikayet Et
    lafa bak istifa etsinmiş. dışişleri veya hükümet elinden geleni yapıyor bana göre.... bazı konularda fevri hareketlere yer yoktur. duygusallığın yeri ve zamanı değil.. durum kritik ama bu kritik eşiği atlatacağız... çok az kaldı.. dananın kuyruğu kopacak...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası