Arınç ikinci öğretimlerin harçlarıyla ilgili net konuştu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 3,5 milyon öğrencinin katkı payından muaf tutulmasının önemine işaret ederek, 'İkinci öğretim bunun dışında tutulmuştur. Bu bir mecburiyetti' dedi.

Arınç ikinci öğretimlerin harçlarıyla ilgili net konuştu
Arınç ikinci öğretimlerin harçlarıyla ilgili net konuştu
GİRİŞ 31.08.2012 17:17 GÜNCELLEME 31.08.2012 17:17
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu ile konsey temsilcilerini kabul eden Arınç, üniversitelerde örgütlenmenin, öğrencilerin tercihleriyle seçilmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Başkan Ağaoğlu ile çalışma arkadaşlarını kutlayan Arınç, öğrencilerin üniversitelerde yasal yollardan temsili, taleplerinin ortaya konulması ve takip edilmesi, öğrenciler arasında iyi bir iletişimin kurulmasının kendileri açısından önemini vurguladı.

Öğrencilerin haklı taleplerinin iletilmesi, içinde bulundukları şartların daha da iyileştirilmesi, öğrencilik öncesi veya sonrası bir takım çalışmaların planlanmasının önemine işaret eden Arınç, Ulusal Öğrenci Konseyi'nin bu konuda başarılı olduğuna inandığını bildirdi.

Harçların kaldırılması

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından üniversitelerde, birinci öğretim ve açık öğretimden harçların tamamen kaldırıldığını açıkladıklarını hatırlatan Arınç, ''Bu, öğrencilerimizi mutlaka sevindirmiştir. Bize gelen geri dönüşlerden ve basına yansıyan teşekkürlerden, tebriklerden bunu hissediyoruz'' diye konuştu.

Konunun, Ulusal Öğrenci Konseyi'nin de gündeminde bulunduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti:

''Bunun Hükümetimize kadar ulaştırılması ve sanıyorum ki o gün verdiğim rakamlar itibarıyla 3,5 milyon öğrencimizin bu katkı payından muaf tutulması fevkalade önemlidir. Evet, ikinci öğretim bunun dışında tutulmuştur. Bu bir mecburiyetti. Çünkü yasayla kurulmuş olan bir statüyü ancak yasayla değiştirmek mümkün. Oysa katkı paylarının alınmaması Bakanlar Kurulu kararımızla gerçekleşmiş oldu. Birinci öğretim ve açık öğretimi topladığımızda 3,5 milyon öğrenci bundan istifade etmiş oldu. Aynı zamanda sağlanan burslar, yüksek lisans, master ve doktoralara verilen imkanlar, yurt imkanları, yurtlardaki kahvaltı ikramları ve diğerleri zaten devam edecek. Böylelikle üniversite öğrencilerimizin, bu dönemlerini daha rahat geçirmeleri, imkanlarını biraz daha genişletmek mümkün olabilecek.''

''Siyasi talepler de özgürlük alanları içinde dile getirilmeli''

Üniversite öğrencilerinin mutlaka siyasi taleplerinin olacağını ifade eden Arınç, bunları kavgasız, gürültüsüz, başkalarının özgürlüklerini engellemeyecek biçimde ortaya koymalarının demokratik hakları olduğunu vurguladı.

Arınç, ''Bu hakları da siz en iyi şekilde temsil edeceksiniz. Yani üniversitelerimizdeki bilimsel çalışmaların huzurunu kaçırmayacak, üniversite öğretim üyelerine veya farklı görüşlerdeki öğrenci arkadaşlarınıza yönelik hiçbir kötü ve incitici harekete yol vermeyecek biçimde siyasi taleplerin de özgürlük alanları içinde dile getirilmesi lazım'' diye konuştu.

Ağaoğlu da konseylerinin, yükseköğretim öğrencilerini temsil eden, YÖK'e bağlı bir kurum olduğunu söyledi.

Ülkedeki akademik altyapının iyileştirilmesini öncelediklerini belirten Ağaoğlu, bir taraftan da öğrencilerin sosyal, kültürel ve manevi yaşantılarını daha düzgün ortama taşımaya çalıştıklarını, bu yönde çok ciddi çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Ekber Bilen 11 yıl önce Şikayet Et
    ahmet taşere. iyi oldu diyorsun gündüz ve gece hocaların çalışmasından bahsediyorsun lakin konuştuğun sadece teoride olanlar. en büyük üniversitelerden tutun da en küçük üniversiteye kadar gece derslerinin %70lik dilimi gündüz öğretimler ile birlikte işlenmektedir. yani gece dersine girmeyen hoca o dersin parasını almaktadır. adaletse, orayı da düzeltsinler. yazıktır, harçların kaldırılması çok hoş ama ikinci öğretimlere de üvey evlat muamelesi yapılması son derece üzücü.
    Cevapla
  • TurQuaZ 11 yıl önce Şikayet Et
    bizim millete iyilik yaramaz.. eğer harçları kaldırıyoruz yerine harçlara zam yapıyoruz deselerdi bu kadar itiraz eden olmazdı sanırım. bence sorun şu ki bizim insanımız zam kavramına fena halde alışmış anormal gelmiyor. ama indirim deyince sanki 50 yıldır bu ülkede indirim yapılıyormuş gibi bunu azımsayanlar var. hükümettenadalet bekleyeceklerine yapılan icraatlara azıcık fikren de olsa katkı vermek gerek. napsın hükümet elinden gelen indirimi yapmış. üste para vermesini bekliyorsan az daha bekle. muhtemelen o günler de gelir. hatta üniversitede aldığı burs ve kredilerle evine para gönderen arkadaşlarım vardı. hala itiraz eden varsa eyvallah diyeceğim bişey yok. anlayana sivrisinek anlamayan davul zurna.
    Cevapla
  • Mustafa TEZCAN 11 yıl önce Şikayet Et
    üniversiteler hala para yatacak diyorlar.. birçok üniversitenin sitesine baktığınızda kayıtlarda istenen belgeler içinde "harç banka dekontu" hala isteniyor, harç ücretleri de liste halinde yer alıyor, ben buradan bu beyanların hala üniversitelere resmi olarak ulaştırıladığını anlıyorum. devletin resmi dili yazıdır, yazılı bir genelge üniversitelere ulaşmadan bu parayı üniversite almak mecburiyetindedir. böyle bir durum varsa üniversite personeli ve üniversiteye girecek kişiler sebepsiz karşı karşıya gelmiş olacaklar. en kısa zamanda bu durumun devlet tarafından giderilmesi gerekmektedir. eğer genelge üniversitelere ulaştıysa yeni tarihli yayınlanan bu duyurular bir an önce düzeltilmeli, halk madur edilmemeli.
    Cevapla
  • ahmet taşer 11 yıl önce Şikayet Et
    iyi oldu. niye kaldırsınlar kardeşim? kimse millete gidip gece ders anlatmak zorunda değil, ohh ne ala memleket hocalar gündüz mesaisini doldursun bi de gitsin gece ders anlatsın. hem ikinci öğretimler normal öğretime göre daha düşük puanla giriyorlar, biz birinci öğretim olduğumuz halde yılda 700 lira ödüyorduk, onlar da bi zahmet ellerini biraz ceplerine atsın. hem düşük puanla gir,hem gece gece milleti uğraştır hem de hiçbir şey vermeden devletten diploma iste. madem para vermek istemiyorsun adam gibi çalışır iyi puan alır ödemezsin. hem tembel hem bedavacı
    Cevapla
  • Burak YILMAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    emrah hükümet bu konuda daha ne yapsın. yüzbinlerce gencin harcını kaldırmış. benim kardeşim dahil bir çok yakınım ikinci öğretim ama yapacak bir şey yok onlarda biraz daha puan alsaydı. sonuçta bu konuda belli bir kapasite varsa tabiyki ilk önce birinci öğretimden başlanacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı