700 bin taşeron işçiye kadro formülü aranıyor

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplandı.

700 bin taşeron işçiye kadro formülü aranıyor
700 bin taşeron işçiye kadro formülü aranıyor
GİRİŞ 21.02.2013 15:22 GÜNCELLEME 21.02.2013 15:22
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, taşeron işçilerin memurlarla aynı işi yaptıkları iddiasıyla açtıkları muvazaa davalarını kazanmasının 650-700 bin kişiyi ilgilendirdiğini ve yargı kararıyla meydana çıkan durumun hakkaniyete uygun çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıkların çalışma yürüttüğünü bildirdi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin borçları, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş Afyonkarahisar Mebusu Ali Çetinkaya'nın vefat yıl dönümü dolayısıyla gündem dışı konuşma yaptı.

MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem ise Karayolları Genel Müdürlüğü'nde taşeron işçi olarak çalışanların, kurumun sürekli personeli oldukları iddiasıyla açtıkları davaları kazandığını anımsattı.

İhalelerin hizmet alımı değil, işçi temin etmekten öte işlem olmadığının tescil edildiğini anlatan Erdem, 9 bin civarında asli hizmet yürüten işçi topluluğunun ortaya çıktığını söyledi. Erdem, sayıları 9 bini bulan bu kapsamdaki taşeron işçilerin, kadrolu işçilere tanınan yasal haklardan yoksun olduğunu ve bu nedenle mağduriyet yaşadığını ifade etti.

Hükümet adına Erdem'e cevap veren Bakan Yıldırım, bazı kurumlardaki taşeron işçi statüsünde çalışanların, asli kadrodakilerle aynı işi yaptıkları ve İş Kanunu'na göre muvazaa olduğu iddiasıyla açtıkları davaları kazandıklarını söyledi.

''Sorun sadece karayollarıyla sınırlı değil'' diyen Yıldırım, bu şekilde bütün kamu idarelerinde 650-700 bin civarında çalışan olduğunu kaydetti.

Bu statüde olan bütün çalışanlara yönelik yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunun altını çizen Yıldırım, ''Yargı kararıyla meydana çıkan durumun çözüme kavuşturulması ve sayıları 700 bini bulan bu şekilde çalışanın durumunun hakkaniyete uygun çözümü için Çalışma Bakanlığı ve ilgili bakanlıklar çalışma yürütüyor. Amacımız, üretilecek çözümün hakkaniyet içinde, davaya konu çalışanlarla kamu arasında çözüm temelinde oluşturulmasıdır'' diye konuştu.

Yıldırım, yargı kararını sadece davayı kazananlar için uygulamanın yetmediğine işaret ederek, bu durumdakilerin tamamının ele alınması gerektiğini ifade etti. Yargı kararının muhakkak yerine getirileceğini belirten Yıldırım, konuyu 2 hafta önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile ele aldıklarını ve Çelik'in koordinasyonunda çalışma başlatıldığını tekrarladı.

Yıldırım, kamuda kadrolu çalışmanın şartlarının da belli olduğunu dile getirerek, ''KPSS ile kamuya girenle girmeyenlerin aynı şekilde değerlendirilmesi başka sakıncaları ortaya çıkaracak. Hem yargı kararına uygun çözüm bulmak hem bundan sonra benzer sorunun yaşanmaması için tedbir bulmak önemli'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 17
  • Tevfik Kaçmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    KPSS mi Meslek Başarısı mı?. Bunuda geçtim o KPSS ile girenlere haksızlık oluyormuşBen kaç kere girdim 75 80 puan ile açıkta kaldım, neden düz lise olduğum için şartlar elvermedi okuyamadım.Şu an açıktan okuyorum Sırf herşey diploma olduğu için. Peki benim şuan yaptığın ustalığın diplomasını kim verecek.Belediyenin bünyesinde usta olarak geçiyorum vede usta maaşı alıyorum neden vasıflı olduğum için artı işe iyice alıştım nerde ne kullanacağımı nerde hangi ölçüleri tutacagımı nerde kot alacagımı hepsini biliyorum.Kağıt üstündeki projeyi uygulamak çizmesinden zordur.Çizmesini bende yaparım O projeyi o mekana oturtturmak önemli olandır.Şimdi O KPSS ye girecek arkadaş gelsin benimle o yapsın ben bakayım.Birde ben yapayım o baksın.
    Cevapla
  • Tevfik Kaçmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    KPSS mi Meslek Başarısı mı?. Ben şu an Belediyede taşören işci olarak görünen birisiyimAncak belediye bünyesinin kadrolu elemanı taş ustası olarak çalışıyorum.İnşaat sektöründe 10 sene çalıştım.Ustalık öyle kitaplarla kazanılacak bir olay değil okuyup öğrenemezsiniz.
    Cevapla
  • kaan manavbaşı 11 yıl önce Şikayet Et
    taşeronlar büyük sıkıntıda. taşeronda çalışan arkadaşlar ayda 800 tl maaş alıyorlar bir çoğu geçinemiyor bir çoğu sabahın yedisinde işinin başında olması gerekiyor memurların yapamadığı işleri onlar yapıyor içlerinde 10 yıllarını doldurmuş insanlar var bu insanlardan kpss istemekte çok mantıklı değil ha illa kadro olacak diye bir şeyde yok insanca gecinmeleri için birşeyler yapılsın maaşlarını düzenli ve geçinebilecekleri kadar para almaları bu sorunun çözülmesine yardımcu olabilir
    Cevapla
  • ahmet gübndüz 11 yıl önce Şikayet Et
    ahmet gündüz. ben 2006 dan beri taşeronda çalışıyorum 2006 dan beri belediyelerde çalısanlar tam 2 kez kadro aldılar ama biz hiç bir hak elde edemedık en önemlisi maaslarımız bakın ayın 1 de almam gereken maasımı ayın 20 sinde aldım yanı 50 gün sonra her ay bu şekilde sorunlar oluyor düzenli maaş ve izin hakları yok taşeronda kpss ile kamu personlei olmak isteyenler bu kadar kızmanıza gerek yok madem bu kadar kızacaksanız belediyelere kadro verilirken nerdeydiniz
    Cevapla
  • Ali Asker 11 yıl önce Şikayet Et
    sınav diye yırtan anyen.... Taşeronun içinde de senin aldığın o puanları alan var kardeşim İnşallah taşerondan daha beter olursun,zoruna gidiyor galiba gitsin, kesin seninde bi yakının bi yerlerde taşerondur ;umarım asgari ücrete muhtaç olursun da anlarsın milletin halinden kasıntı seni...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!