Milyonların borcu siliniyor

Gelir testine girmediği için borcu çıkanlar, 7 ay içinde başvuracak. Ya borç silinecek ya da taksite bölünecek.

Milyonların borcu siliniyor
Milyonların borcu siliniyor
GİRİŞ 16.09.2014 07:42 GÜNCELLEME 16.09.2014 09:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Torba yasa, Genel Sağlık Sigortası borcu olan milyonlarca kişinin yüzünü güldürecek. Gelir testine girmediği için en yüksek tutardan borç çıkarılanlar, torba yasa sayesinde bunlardan kolayca kurtulacak. Mevcut sistemde aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların primini devlet ödüyor. Teste girmeyenlere de en yüksek primden borç çıkarılıyor. Gelir testine girmeyenler, bu nedenle büyük borç yüküyle karşılaşıyor. Torba yasayla bu kişilere önemli bir imkan sağlandı.

TESTE GİRMEK ŞART

Yasaya göre, bu kişiler, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren 6 ay içinde gelir testine başvuracak. Gelir testine göre de ödemesi gereken tutar belirlenecek. Yasa ile sağlanan imkan doğrultusunda, aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların bütün borcu silinecek. Bu şekilde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, geliri oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan prim borcundan kurtulmak mümkün olacak. Hesaplanan daha düşük miktardaki borç da, taksitle ödenebilecek.

KİM NE KADAR GSSP ÖDEYECEK?

- Yaşadığı evde kişi başına düşen aylık geliri 378 TL’den yani asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden az olanlar GSSP ödemeyecek.
- Aylık geliri 378 - 1.134 TL arasında olanlar 45.40 TL
- Aylık geliri 1.134 - 2.268 TL arasında olanlar 136.10 TL
- Aylık geliri 2.268 TL’den fazla olanlar 272.20 TL, GSSP ödeyecek.

KAYNAK: TAKVİM-HÜRRİYET
YORUMLAR 3
  • ASİL_BEY(Halil SOBA) 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu yasayı çıkaranlara ve samimi olmayıp,üçkağıtçılığından dolayı devlete ödeyeceği paraları ödemeyip kazanç sağlayanlara zerre kadar hakkım var ise af etmiyorum.(Elinde olmadan ödeme güçlüğü çeken,zarar eden,kaza bela geçirenler sözüm size değil,devlete 1000 tl yi ödemeyip 100.000 tl lik araca binenlere,senede bir kaç kez yurt içi yurt dışı tatile gidenlere 1000 tl yi 1 içki,yemek masasında verenlere)
    Cevapla
  • Bezgin Bekir 9 yıl önce Şikayet Et
    Emekliliği beklerken yine kandırıldık, yine hüsrana uğradık. Bu hükümet "Torba yasa" adı altında kanun çıkartılacağını ve binlerce BAĞKUR mağdurunun sorununun giderileceğini açıklamış, gazeteler yardımı ile sürekli bunu söyleyerek bizden oy almıştı ama, nafile. İki seçim geçti yine bir şey yok, yine bir şey yok. Benim SSK'dan 6047 günüm var. Bir de yok yere 80'li yıllara ait iki yıllık BAĞKUR ilave ediliyor. Oysa ben o tarihlerde başka işletmede SSK'lı olarak çalışıyorum. Bu hükümet Torba yasa ile bu tür sorunları düzelteceğini, fazlası olanların borçlarını günleriyle birlikte sileceğini ve böylece emekli olamayan SSK'lıların mağduriyetini gidereceğini ilan etti. Ama... 50 yaşındayım. 49 yaşında emekliliği fazlasıyla hak ettim. 1 yıldır bekliyorum yasa çıkacak diye. Bana şimdi diyorlar ki bankaya git, FAİZ'le para al, borcu öde, seni emekli edelim. Yazıklar olsun.
    Cevapla
  • fatih 9 yıl önce Şikayet Et
    borcu öedeyenler ne olacak biz enayimiyiz
    Cevapla