SGK rapor parası ve iş göremezlik işlemleri

Sosyal güvenlik kurumuna gitmeden yapabileceğimiz işlemlerden rapor parası ve iş göremezlik işlemleri yazımızda ele alınmıştır.

SGK rapor parası ve iş göremezlik işlemleri
SGK rapor parası ve iş göremezlik işlemleri
GİRİŞ 24.10.2014 11:24 GÜNCELLEME 27.10.2014 00:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Arkadaşlar, herhangi bir durumdan dolayı hastanelik oldunuz ve işe gidemeyecek şekilde hastaneden en az 3 günlük rapor aldıysanız SGK Rapor Parasında yararlandınız demektir.Öncelikli şart firmada sigortalı ir çalışan olmanızdır. SGK’nın size para vermesi için öncelikle sistem tarafından sizi tanıyor olması gereklidir. Durum böyle olduğunda; Doğal olarak hastalanmanız, İş kazası geçirmeniz, Doğum iznine ayrılmanız nedeni ile hekimden en az 3 günlük bir raporunuz var ise sizde SGK Rapor Parasını hak ediyorsunuz demektir.

SGK RAPOR PARASI

Hak ettiğiniz paranın hesabına yatıp yatmadığı konusunda emin olmak ve sadece paranızı almak için bankalara başvurun. Evinizde, işinizde veya otobüste seyir halinde SGK Rapor Parası Sorgulamasını pratik bir şekilde dilediğiniz kadar yapabilirsiniz. İşlem çok basit. Sadece T.C. Kimlik Numarası ile yapılabilen sorgulama tüm SGK Rapor Parası almak isteyenleri çok yakından ilgilendiren bir uygulamadır. Soğuk algınlığı nedeniyle ayağa kalkamaz hale gelen bir çalışan Aile Hekiminden aldığı 3 gün üstü rapor sayesinde çalışmamış olduğu raporlu günlerin bürüt ödememesi alarak maddi açıdan zora girmemiş olabilir. Çalışılmamış olan raporlu günlerin sağlık prim ödemesi de tamamen devlet tarafından ödenerek çalışan hiçbir şekilde mağdur olmamaktadır. https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ bağlantı adresi sigortalı olarak çalışan kişilerin sigorta ile ilgili tüm sorun, bilgi ve sıkıntılarını ortadan kaldıran bir adrestir. SGK Rapor parası sorgulama işlemini de bu adres üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ ALMA

İş göremezlik ödeneği, SGK Rapor parası olarak da adlandırılmaktadır hatta bunun dışında geçici iş görmemezlik parası ve istirahat parası olarak ta adlandırılmaktadır.İş göremezlik eşittir SGK Rapor Parası her ikide de aynı olduğu için gerekliliklerde aynıdır.Sosyal güvenlik kurumu çatısında bulunan SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı kapsamına giren tüm bağlı çalışanlar; 1.sigortalı; ; iş yerinde meydana gelen kaza durumları sonucunda uzun süre iş göremezlik raporu alması ile İş Görmemezlik Ödeneği almaya hak kazanırlar.

  1. Sigortalılar olarak; çalıştıkları zaman zarfı içerisinde bir dönem hastalık yaşayanlar kısacası geçici bir hastalık ( ağır grip gibi) yaşayanlar İş görmemezlik Ödeneği Alma hakkından yararlanabilmektedirler.

3 Sigortalılar ise bayanları ilgilendiren bir durumdur. Hamilelik nedeniyle doğumdan önce ve sonra kanunun emrettiği gün sayısınca çalışamaz olduğu günlere karşılık İş Göremezlik Ödeneği Alma hakkına sahiptir. Hak etmiş olduğunuz İş Göremezlik Parasını https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ bağlantı adresi üzerinden kontrol ederek yatıp yatmadı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR

3 gün ve üzerinde alınan tüm raporlarda SGK çalışanlara işe gidemekleri gün adedince brüt ödeme yapmaktaadır. Kişiler rapor paralarını genellikle ayağa kalkım, işlerinin başlarına döndüklerinde alabilmektedir. Bu çoğu kez bu şekilde olmaktadır. Raporun sahibi kişi rapor parası için işlemlerin başlatılması açısından almış olduğu Raporu direk çalışmış olduğu kuruma iletmelidir. İş yerine ne kadar çabuk ulaşırsa sisteme rapor blgisi o denli çabuk girilir. İş yerine ulaşan raporu işveren SGK’YA bildirmekle sorumludur. Bu bildirimin ardından SGK prosedürün işlevlerini bir bir yerine getirerek çalışanların ödemelerini en geç 15 gün içerisinde yapmaktadır.

DOĞUM RAPOR PARASI

Analık parası olarak halk dilinde söylenen bu kavram, asıl adıyla Doğum Rapor Parasıdır. SGK ya bağlı olarak çalışmakta olan bayanlar çalıştıkları dönemde hamile kalarak doğum yaptıkların da doğumdan önce dört ve doğumdan sonra dört hafta şeklinde toplam 8 haftalık süre boyunca bürüt maaşlarını devletten almaktadırlar. Doğum parası sorgulama işlemi diğer sorgulama işlemler ile aynıdır. SGK’ın en gelişmiş ve çalışanların hizmetine sunulmuş internet adresi https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ ile Doğum Rapor Parası sorgulanabilir.

YORUMLAR 1
  • seda 9 yıl önce Şikayet Et
    sigortalı olmayınca işsizlik parası alınır mı
    Cevapla