İbrahim Yörük: CHP'nin reklam filmi ahlaksızca

Sosyal Medya Danışmanı İbrahim Yörük, Türkiye'de ofis açmayan Facebook ve Twitter'a yüklendi.

İbrahim Yörük: CHP'nin reklam filmi ahlaksızca
İbrahim Yörük: CHP'nin reklam filmi ahlaksızca
GİRİŞ 20.04.2015 13:47 GÜNCELLEME 21.04.2015 13:48

Google hariç diğer sosyal medya şirketlerinin Türkiye üzerinden ciddi reklam gelirleri elde etmesine rağmen, Türkiye’de ofis açmaktan kaçındıklarını belirten İbrahim Yörük, “Facebook ve Twitter gibi siteler Avrupa’da vergi veriyor ama Türkiye’ye vergi de vermiyorlar. Bunlara ofis açma zorunluluğu getirilip vergiye tabi tutulmalı” dedi

Sosyal Medya Danışmanı İbrahim Yörük, Akit’e konuştu. İbrahim Yörük ile sosyal medyayı, sosyal medya sitelerine erişim yasağı, siyasi partilerin sosyal medyayı kullanımını ve Paralel Yapının sosyal medyadaki algı operasyonunu konuştuk...

Sosyal medya nedir?

- Sosyal medya, kullanıcıların kendi içeriklerini kendilerinin oluşturduğu ve paylaştığı alanlardır. Mesela YouTube bugün dünyadaki birçok medya grubundan güçlü... CNN ve BBC’nin 90 yılda oluşturduğu arşivi YouTube 2 günde oluşturuyor.  Kullanıcılar; YouTube’a günde milyonlarca video, İnstagram’a milyonlarca fotoğraf, Facebook’a, Twitter’a günde milyonlarca ileti giriyor. 

Sosyal medya hayatımıza ne zaman girdi?

- 2000’li yılların başlarında... 2004’te Facebook, 2006’da YouTube, 2007’de Twitter hayatımıza girdi.

DÜNYADA İLK BEŞ İÇERİSİNDEYİZ

Sosyal medya kullanımı olarak dünyada kaçıncıyız?

- Türkiye’de, genç nüfus sebebiyle sosyal medya kullanımı yüksektir. Dünyada ilk 5 içerisindeyiz. Bu durum mecraya göre de değişiyor. Misal olarak Facebook’ta ilk 5, Twitter’da 4. sıralardayız.

Google’un Türkiye’de ofisi var. Facebook ve Twitter gibi şirketlerin de Türkiye’de ofis açması gerekmiyor mu?

- Tabii ki ofis açmaları gerek. Facebook ve Twitter gibi siteler Avrupa’da vergi veriyor ama Türkiye’ye vergi de vermiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti, Facebook ve Twitter gibi şirketlere ofis açma zorunluluğu getirmeli ve ayrıca bunları da vergiye tabi tutmalıdır. Çünkü bu tür sosyal paylaşım siteleri Türkiye üzerinden çok ciddi rakamlarda reklam gelirleri elde ediyor.

GEZİ’DE ANLIK HABER PAYLAŞIM ARACI OLDU

Türkiye’de sosyal medyanın önemi daha çok Gezi Parkı olaylarından sonra fark edildi. Bunun sebebi nedir?

- Gezi Parkı’ndan önce Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde Arap Baharı süreci yaşandı. Arap Baharı’nda sosyal medya çok etkin kullanıldı. Türkiye’de de Twitter, Gezi terörü sırasında anlık haber paylaşım aracı oldu.

Sosyal medyanın etkili kullanılmasının ardından bazen sitelerin erişime engellenmesi söz konusu oldu. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinden önce Twitter kısa süre erişime engellendi. Bunu nasıl görüyorsunuz?

- Türkiye’de ilk olarak 2008 yılında YouTube “Atatürk’e hakaret edilen bir videoyu yayınladığı” gerekçesiyle erişime engellenmişti. 2011’de de Google’un blogspot servisi bir kullanıcının Süper Lig maçlarını yayınladığı için kapanmıştı. Sizin bahsettiğiniz Twitter ise bazı kişilerin mahrem görüntülerinin yayınlanmasından ötürü erişime engellendi. Türkiye, sosyal medya sitelerinden o içeriklerin kaldırılması istiyor. Sosyal medya siteleri ise kaldırmayınca mecburen komple siteyi erişime engellemek zorunda kalıyor.

BİZE TAKINDIĞI TAVRI AVRUPA’DA YAPAMAZ

Peki sosyal medya siteleri, Türkiye’ye karşı takındığı tavrı Avrupa ülkelerine karşı takınabiliyor mu?

- Yok, yapmıyor. Silikon Vadisi zaten Amerika’da olduğu için Twitter, YouTube gibi şirketler sürekli denetim halinde. Amerika’da o içerikler anında kaldırılıyor ve terör suçu kapsamında o içeriği atan kişinin IP adresi de veriliyor. 

Amerika’da Obama’ya hakaret eden bir twit atıldığı zamanda, bir saat içerisinde federaller o kişinin kapısına geliyor. Yani Amerika’da hem o twit kaldırılıyor, hem IP adresi veriliyor hem de mahkemede yargılanıyor. 

Avrupa’da en çok Fransa içerik kaldırtıyor. Fransa, Google ile 2012 yılında içerik kaldırma konusunda davalık oldu ve kazandı. Fransa şu anda istediği içeriği kaldırabiliyor. İngiltere ve Amerika da içeriği kaldırabiliyor. 

TÜRKİYE’NİN GÜCÜ TEST EDİLİYOR

Peki sosyal medya şirketlerinin Türkiye’ye karşı bu tavrının sebebi ne?

- Türkiye’nin gücünün farkında değiller. Şimdi sosyal medya üzerinden Türkiye sürekli yıpratılmak isteniyor. Türkiye kendisi hakkında yalan ve iftira içerikli paylaşımların kaldırılmasını istiyor. Burada Türkiye’nin gücünü test etmeye çalışıyorlardı. Türkiye ise 2014 yılının Mart ayında Twitter’a erişimi kapatınca hemen twitter’ın Avrupa Şefi Türkiye’ye gelmek zorunda kaldı.

İngiltere Başbakanı David Cameron; WhatsApp ve iMessage gibi servislerin yasaklanması gerektiğini açıkladı. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan böyle bir açıklama yapsa “diktatör” denirdi ama Cameron yaptığı için ses çıkarılmıyor. Bunun sebebi ne?

- Bu başlı başına dünyadaki basın devlerinin ikiyüzlülüğüdür. Avrupalıların, Avrupa liderlerinin ikiyüzlülüğü.

Siyasi partiler, 7 Haziran Genel Seçimleri için sosyal medyayı aktif şekilde kullanıyor. CHP’nin “Milletçe Alkışlıyoruz” reklamında ise başörtülüler kamusal alanda yer almadı. Bu reklam çalışmasını nasıl yorumluyorsunuz?

- CHP’nin seçim kampanyasını Cem Uzan’ın Genç Parti’de yüzde 7 oy almasını sağlayan Ali Taran yürütüyor. Ali Taran reklam kampanyasında, eski CHP’nin yeni mimarı olma anlayışı içerisine girmiş. O bağnaz, laik, yobaz CHP tabanını yeniden motive edebilmek için bir çalışma yapılmış.

Reklamda, başörtülüler köylü veya fabrikada çalışan işçiler olarak görülüyor. Yöneticiler ve beyaz yakalı diye tanınan doktorlar arasında ise başörtülü yok. CHP, kendi tabanının gazını almak için böyle bir seçim çalışması yapmış... Bugünlerde Yeni Türkiye’yi konuşuyoruz ama CHP bu kampanya ile eski zihniyetine olan özlemini dile getirip, eskiye doğru gidiyor.

Bu reklam filminin sosyal medyada çok fazla tepki görmesinin sebebi ne?

- Çünkü insanlar CHP’nin bu tutumundan rahatsız oluyor. CHP zihniyeti, yıllardır Müslümanları, başörtülüleri temizlikçi olarak görüyor. İkinci sınıf, alt kademedeki insanlar olarak görüyor. Aşağılıyor. Tabii ki bu durum sosyal medyada sert tepki çekti.

Hakettiği tepkiyi de aldı. İnsanlar, CHP’nin, Ali Taran’ın yapmış olduğu bu reklam filmine küfretti. Çünkü ortada ahlaksız bir durum var. İnsanların inançlarıyla hala içten içe dalga geçmek kabul edilebilir bir şey değil. Zaten CHP de bu yüzden bir türlü iktidara gelemiyor.

AVRUPA'DA OLSA ANINDA KALDIRILIRDI

İstanbul Adalet Sarayı’nda odasında şehid edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın görüntülerini yayınlayan Twitter, Facebook ve YouTube gibi sosyal paylaşım siteleri , son olarak geçtiğimiz haftalarda erişime engellendi. Bunu nasıl görüyorsunuz?

- Bu noktada savcının ailesinin isteğiyle mahkeme tarafından o görüntülerin kaldırılması kararı; Twitter, Facebook ve YouTube gibi birçok siteye bildirildi. Avrupa’da olsa bu görüntüler anında kaldırılırdı ama Türkiye’de böyle olmuyor. Türkiye de bu sitelere erişimi engelleyerek, elindeki gücün birazını kullandı ve 6 saat sonra o fotoğraflar kaldırıldı.

Bu durumdan Türkiye kazançlı mı çıktı?

- Tabii ki Türkiye kazançlı çıktı.

‘TWİTTER FENOMENİ FUATAVNİ AÇIKLADI’

Paralel Yapı, sosyal medyayı nasıl kullanıyor?

- Paralel örgüt; sosyal medya gücüyle sanal bir gündem oluşturup, ellerindeki diğer medya gücüyle bunu gerçek gündeme taşıyor. Ne içtiği belli olmayan Samanyolu TV senaristlerinin yazdığı Fuat Avni isimli hesaptan, kafası kıyak bir şekilde yalan, dolan, iftira içerikli paylaşımlar yapılıyor ve daha sonra, “Twitter fenomeni Fuat Avni açıkladı” gibi o iftiraları haber yapıyorlar. Bu durum tam bir ahlaksızlık.

Röportaj: Hüseyin Kulaoğlu - Yeni Akit

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!