Yerli sosyal medyanın kurucularına diploma engeli

İlkokul ve lise mezunu Ertan Aktaş ile Yasin Ersoy, Facebook ve Twitter'a rakip olmak için kurdukları sitesine TÜBİTAK'tan destek bekliyor.

Yerli sosyal medyanın kurucularına diploma engeli
Yerli sosyal medyanın kurucularına diploma engeli
GİRİŞ 24.05.2015 12:26 GÜNCELLEME 24.05.2015 12:26
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yaşayan ilkokul ve lise mezunu iki genç, sosyal medyanın popüler iletişim araçlarından Facebook ve Twitter'a karşı kurdukları Türkçesi "Özgürce Haykır" anlamına gelen Freelyshout.com sitesine, üniversite mezunu olmadıkları için TÜBİTAK desteği alamıyor.

Meslek lisesi mezunu Ertan Aktaş ve ilkokul mezunu Yasin Ersoy kurdukları yerli sosyal ağ "Freelyshout" için maddi destek arıyor. 

Yazılım ve tasarımı Türk kullanıcılarının istekleri doğrultusunda iki genç tarafından hazırlanan sitede Twitter, Facebook ve Foursquare gibi sosyal paylaşım sitelerinde gerçekleştirilen her türlü işlem yapılabiliyor. Ayrıca Twitter'daki gibi 140 karakter sınırlaması bulunmayan sitede kullanıcılar iletilerini sınırsız yazıp, isterlerse blog oluşturabiliyor, fotoğraf ve video paylaşımı yapabiliyorlar.

Sitenin kurucularından 30 yaşındaki Ertan Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk arkadaşı Yasin Ersoy'la dört yıl önce yazılımı ve tasarımı tamamen yerli olan, Twitter ve Facebook ayarında bir sosyal medya sitesi kurmayı hayal ettiklerini söyledi.

- Projeyi küçük bir odada gerçekleştirdiler

Düzenli bir gelirlerinin olmadığını anlatan Aktaş, küçük yaştan beri bilgisayarla haşır neşir olduklarını vurgulayarak, "Yerli sosyal medya fikrini ilk kez küçücük odada konuştuk. Burası benim yatak odamdı. Bir yatak, bir masa sığabiliyor sadece. İki arkadaş kafa kafaya verdik ve el birliğiyle çalışmalara koyulduk. Önce görev paylaşımı yaptık. Koca bir ekibin yapabileceği görevleri üstlenmek zorunda kaldık. Ben tasarımı, Yasin yazılımı üstlendi. 2011 yılında başladığımız çalışmayı 60 kişilik bir beta test kullanım sonrası, 2013'de tamamlayarak, hayalimizi gerçekleştirdik" dedi. 

Aktaş, ilk web sitesini 1997'de yaptığını ancak bilgisayarı olmadığı için internet kafeye gittiğini anlatan Aktaş, Freelyshout'ın tüm yazılım ve tasarımının, hazır sistem kullanılmadan, sıfırdan kodlama yapılarak yüzde yüz yerli yayımlanan bir sosyal ağ olduğunu kaydetti.

Aktaş, şunları söyledi:

"Freelyshout, Twitter, Facebook karışımı bir uygulama. Bütün özellikler var. Bunun dışında sosyal sorumluluk uygulaması ile birlikte şehrin ücra bir köyünde kitaba ihtiyacı olan insanları bilgilendirebilir, acil kana ihtiyacı olanlara yardımcı olarak duyuru yapabilir, doğal afetler sonucu zarar gören insanların ihtiyaçları hakkında yardım talebinde bulunabilirsiniz. Görmezden gelinen durumlardan biri olan 'hayvanlara zarar verme' konusunda da duyarlı olarak bu uygulama üzerinden hayvanlara zarar veren canileri şikayet edebilirsiniz. Freelyshout, kullanıcılarının en detaylı ve derlenmiş bir şekilde araştırma yapması için bir sistem geliştirdik. Bu sistem ile aratılan anahtar kelime hakkında en detaylı bilgilere, resimlere, videolara ve en güncel haberlere tek platform üzerinden ulaşılabilir."

-"Üniversite mezunu değilsen 'hayal kuramazsın, proje geliştiremezsin' deniliyor"

Proje için kendi imkanlarıyla 30 bin lira harcadıklarını ancak projeyi geliştirmek, güçlendirmek ve mobil uygulamaya geçmek için 200 bin liraya ihtiyaçları olduğunu aktaran Aktaş, "Freelyshout.com'da kullanıcı sayısı şu anda 348 bine ulaştı. Ancak projemizi geliştirmek için maddi desteğe ihtiyacımız var" diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının projeleriyle ilgilendiğini, Bakan Fikri Işık'ın talimatıyla bakanlık yetkililerine sunum yaptıklarını anımsatan Aktaş, şöyle konuştu: 

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık, 'Yerli otomobilde babayiğit arıyoruz' demişti. Biz de yerli sosyal medyada babayiğit adayıyız. Projemizi geliştirmek için maddi veya manevi destek istiyoruz. TÜBİTAK girişimcilik destek programına başvurabilmek için en az 4 yıllık üniversite mezunu olmak gerekiyormuş. Destek bulamadık. Bu yüzden projemizi geliştiremiyoruz.Biz hayallerimiz gerçekleştirdik, bundan sonraki amacımız büyümek. Ama üniversite mezunu değilsen 'Hayal kuramazsın, proje geliştiremezsin' deniliyor. Bir projenin, hele de hayata geçirilmiş ve başarılı olmuş bir projenin Türkiye'de sahibiMicrosoft şirketinin kurucusu Bill Gates olsa devletten destek alamaz, mevzuata takılırdı. Çünkü kendisi projesini yaptığında lise terkti. Biz de Türkiye'nin Bill Gates'i olmak istiyoruz ama üniversite mezunu olmadığımız için bu hayalimizi gerçekleştiremiyoruz."

Aktaş, sitanin aylık ortalama 85 bin ziyaretçi ile 22 milyon görüntüleme aldığını, dünyanın 177 ülkesinden Freelyshout'un ziyaret edildiğini, global olarak belirli bir üye kitlesinin de oluşmaya başladığını vurguladı. Aktaş, tamamen yerli yapım olan projelerine devletin ve yatırımcıların sahip çıkmasını istediklerini sözlerine ekledi. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • giremiyorum 2 yıl önce Şikayet Et
    Kaynak yetersizliğinden dolayı oluşan teknik sorun nedeniyle veri kaybı yaşadık. Yaşanan bu veri kaybının onarılamaması nedeniyle hizmetimiz kalıcı olarak sonlandırılmıştır.
    Cevapla
  • serdar-ı osmanlı 8 yıl önce Şikayet Et
    Eğer böyle gençlerin önü açılmazsa devletin çökmesi muhtemeldir.
    Cevapla
  • tam destek 8 yıl önce Şikayet Et
    malatya gözdem çalışanları olarak girişimci ruhların daima arkasındayız ....milli olan herşey bizim en güçlü savunma sistemimizdir...kesinlikle destek yağar eminiz..
    Cevapla
  • destek 8 yıl önce Şikayet Et
    her ne olursa olsun insanlar bir emek vermişler bir şeyler öğrenmişler kendileri ve destek bekliyorlar destek verilmeli. pek çok insanın kolay yoldan yatarak para kazanma derdinde olduğu bir ülkemde en küçük bir girişim desteklenmeli
    Cevapla
  • xxx 8 yıl önce Şikayet Et
    isimden kaybediyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı