Kadınların 'Şerife Bacı' yürüyüşü başladı

Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarından Şerife Bacı'yı anmak için İnebolu'dan yola çıkan bir grup kadın, yaklaşık 105 kilometrelik yolu yürüyerek katedecek

GİRİŞ 18.02.2012 16:11 GÜNCELLEME 18.02.2012 16:11

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinden yola çıkan Türkiye'nin çeşitli yerlerinden bir grup kadın, Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarından Şerife Bacı'yı anmak için yaklaşık 105 kilometre yol katedecekleri yürüyüşlerine başladı.

Yürüyüşe katılan gruba öncülük eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, gazetecilere yaptığı açıklamada, İnebolu-Kastamonu arasındaki 105 kilometrelik ''İstiklal Yolu' yürüyüşünün Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 40 kadının katılımıyla yapılmasının planlandığını, ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle kadınlardan bazılarının ilçeye ulaşamadıklarını söyledi. Yürüyüşün 12 kadının katılımıyla İnebolu'dan başladığını belirten Kaplan, yürüyüşün ikinci gününde de katılım olacağını kaydetti.

Şerife Bacı'nın 1921 yılında donarak şehit olduğu 21 Şubat'ta Kastamonu'ya ulaşmayı planladıklarını belirten Kaplan, şunları söyledi:

''Zorlu kış koşullarında geçeceğimiz 105 kilometrelik İstiklal Yolu'nda 3 gece çadırlarda konaklayacağız. Bizim için 21 Şubat tarihi büyük önem taşıyor. Şerife Bacı, İnebolu'dan Kastamonu'ya kağnısıyla cephane taşırken Kastamonu Kışlası önünde donarak şehit olmuştu.

Şerife Bacı'yı ve onlarca kadın kahramanı bu yürüyüşle anmayı amaçlıyoruz. Her yıl haziran ayında Kastamonu'dan İnebolu'ya İstiklal Yolu yürüyüşü yapılıyordu. İnebolu'dan Kastamonu'ya yürüyüş ise ilk kez gerçekleştiriliyor. Şerife Bacı'nın donarak şehit oluşunun 91. yılında kış şartları altında bu etkinliği düzenliyoruz.''

Jandarma ve sağlık ekipleri yürüyüşe katılanlara eşlik ederken, İnebolu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ekipleri de yoğun kar yağışının etkili olduğu İstiklal Yolu'nu ulaşıma açık tutmak için çalışıyor.

Milli mücadele yıllarında, Ulu Önder Atatürk'ün ''Gözüm cephede, kulağım İnebolu'da'' sözleriyle önem kazanan İstiklal Yolu'nda, savaşan askerlere cephane ulaştırmak için insanüstü çaba sarf eden Şerife Bacı, sert geçen kış şartlarında üzerindeki giysiyi ve yorganını mermilerin üzerine örtmesiyle tarihe geçen bir halk halk kahramanı olarak biliniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlanıyor
Kamuda yeni dönem! Erdoğan detayları paylaştı! Fahiş fiyat açıklaması: Çalışmalar başladı