Şiddet gören kadının 3. yargı paketi isyanı

10 ay önce eşinin bıçak darbeleriyle ağır yaralanan İzmirli S., karısını döven, şiddet uygulayan kocaların hapis cezası yerine adli kontrol uygulanmasını öngören üçüncü yargı paketine şu sözlerle isyan etti

Şiddet gören kadının 3. yargı paketi isyanı
Şiddet gören kadının 3. yargı paketi isyanı
GİRİŞ 02.02.2013 12:32 GÜNCELLEME 02.02.2013 12:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

10 ay önce eşinin bıçak darbeleriyle ağır yaralanan İzmirli S., karısını döven, şiddet uygulayan kocaların hapis cezası yerine adli kontrol uygulanmasını öngören üçüncü yargı paketine şu sözlerle isyan etti: "Bu karara karşıyım. Kadına şiddet uygulayan kocalar bu kararın dışında tutulsun. Onları salmasınlar."

Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre İzmirli S., koca şiddeti yaşayan binlerce kadından biri... S., 5 yıl evli kaldığı eşiyle şiddetli geçimsizlik nedeniyle 2008'de ayrılmaya karar verdi. 2009'da da resmen boşandı. Genç kadın, velayetini aldığı 7 yaşındaki kızıyla birlikte yaşamaya başladı. Boşanan çift 10 Mart 2012'de kızlarının okul müsameresine birlikte katıldı.

Dönüşte eski kocası, S.'nin evine gidip, hafta sonu kendisinde kalacak kızının akülü arabasını almak istedi. S.'nin Bayraklı'daki evine birlikte giden çift, bir süre sonra tartışmaya başladı. Eski kocası, S. ile yeniden barışmak istiyordu. Büyüyen tartışma kavgaya dönüştü. Sinirlerine hakim olamayan eski koca, cebinden çıkardığı çakıyla genç kadını vücudunun 7 yerinden yaraladı. Gözü dönmüş adamın elindeki çakının kırılması üzerine bıçak almak için mutfağa gitmesini fırsat bilen S., komşusunun evine kaçtı. Peşinden giden adam, eski eşinin balkona çıkıp yardım için bağırması üzerine olay yerinden kaçtı.

'Onları dışında tutun'

S., iki gün yoğun bakımda kaldı. Polisin takip ettiği gözü dönmüş koca ise yakalandıktan sonra cezaevine gönderildi. Olayın üzerinden henüz bir yıl geçmedi. Önümüzdeki hafta ilk duruşma yapılacak. Ancak bu geçen zaman içinde ne kızı, ne de S. üzerlerindeki korkuyu, psikolojik baskıyı bir türlü atamadı. Henüz ilk duruşma bile görülmeden Cumhurbaşkanı'nın onayladığı üçüncü yargı paketi, şiddet gören binlerce kadın gibi onun da korkusu oldu. 2 milyon dosyayı etkilemesi beklenen pakete göre karısını döven kocaya da, hapis cezası yerine adli kontrol uygulaması verilebilecek.

Bu haberi duyduğunda kulaklarına inanamadığını söyleyen S., "Bu karara karşıyım. Kadına şiddet uygulayan kocalar bunun dışında tutulsun. Onları salmasınlar" dedi. Eski eşinin henüz ceza almadığını, ilk duruşmanın önümüzdeki hafta yapılacağını anlatan S., duygularını şöyle anlattı: "Şu an cezaevinde olmasına rağmen, onunkine benzer bir araba gördüğümüzde bile kızımla korkuyor, ne yapacağımızı bilemiyoruz.

Hala kabuslar görüyorum. Dışarıda olduğunu düşünmek bile istemiyorum. Duruşmaya bir hafta varken bile stres yaşıyorum. Çıksa ve görsem belki bir daha zarar vermeyebilir ama ya verirse? Ya da ben onu gördüğümde ne yaparım? Kontrol edemeyebilirim belki de kendimi... Umarım salmazlar. Umarım bu hatadan dönerler. Bu karar kadınlar için çok daha korkunç ve ürkütücü" diye konuştu.

KADINA ŞİDDETE ADLİ KONTROL

Kadına yönelik şiddeti de içeren, üst sınırı 3 yıl ve daha az olan suçlarda tutuklama yerine adli kontrol kararı verilebiliyordu. 3 yıllık sınır 5 yıla yükseltiliyor. Üst sınırı 5 yıl olan suçlarda, hakim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen sürelerde düzenli olarak başvurma, sürücü belgesini teslim etme, uyuşturucu ve alkol tedavisi için hastaneye yatırma, kefalet ve yurtdışına çıkış yasağı gibi hükümler uygulanabiliyor. İntihara yönlendirme, fuhuşa teşvik, görevi yaptırmama için direnme, Cumhurbaşkanı'na hakaret, basit dolandırıcılık, yaralama gibi suçlar böylece adli kontrol kapsamına alınabilecek.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 1
  • darbecilere ve monşerlerekarşı dikdur 11 yıl önce Şikayet Et
    tüm erkekleri asında kurtulun. abi en iyisi tüm türk erkeklerini idam edinde kadınlarımız kurtulsun ..töbe töbe
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'