Dünyanın En Heyecan Verici 10 Stat Projesi Araştırması

İngiliz The Telegraph gazetesinde editör Hurrey tarafından kaleme alınan araştırmada, en heyecan verici 10 proje arasında Bursa'da yapımına devam edilen stada da yer verildi

Dünyanın En Heyecan Verici 10 Stat Projesi Araştırması
Dünyanın En Heyecan Verici 10 Stat Projesi Araştırması
GİRİŞ 26.11.2014 13:36 GÜNCELLEME 26.11.2014 13:36

İngiltere'nin yüksek tirajlı gazetelerinden The Telegraph'ta yer verilen "Dünyanın En Heyecan Verici 10 Stat Projesi" başlıklı araştırmada, Bursa'da yapımına devam edilen ve taraftarların "Timsah Arena" olarak tanımladığı tesis de gösterildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, gerek mimarisi gerekse yapı tekniği bakımından dünyanın örnek projeleri arasında gösterilen Bursa'daki yeni stat, İngiliz basınına da konu edildi.

The Telegraph gazetesinin editörlerinden Adam Hurrey, dünyada inşaatı devam eden dev stat projelerini araştırdı. Statların ekonomik boyutları ve kente katacağı değerleri ele alan Hurrey, dünyanın en heyecan verici 10 projesini kaleme aldı. Araştırmada, Bursa Büyükşehir Belediyesince yapımına devam edilen ve gelecek yıl hizmete girmesi beklenen "Timsah Arena", bu projeler arasında gösterildi.

Listedeki diğer 9 stat projesi ve muhtemel açılış tarihleri şöyle:

Estadio La Peineta (Atletico Madrid, 2017), Baku National (Azerbaycan, 2015), Zenit Arena (Zenit Saint Petersburg, 2016), Stade des Lumieres (Lyon, 2015), Allianz Parque (Palmeiras, 2014), Nouveau Stade de Bordeaux (2015), CSKA Moskova (2015), New Ferenc Puskas (Budapest, 2018), Al Wakrah (Katar, 2022).

Çatısı "timsah" formunda

Türkiye’de ilk kez takımının sembolüyle tasarlanan stat olan "Timsah Arena"nın çatısının, Bursaspor'un simgesi olan "timsah" formunda yapılması, yapının en dikkat çeken özelliği oldu.

Stadın bulunduğu arazinin, UEFA ve FIFA'nın son dönemdeki yönergelerine göre "statların ulaşım çözümlerini oluşturmak kaydı ile kent içi günlük yaşamla bütünleşecek fonksiyonları da içererek inşa edilmesi" noktasına uygun özellikler taşıması da yapıya yarışmada önemli bir avantaj sağladı.

Çevresinde taraftar toplanma alanları oluşturulan, misafir takım taraftarlarına alternatif giriş ve çıkışlar sağlayan, açık ve kapalı otopark alanları ve naklen yayın araçlarının ilgili standartlara göre konumlanacağı yeteri kadar boşluğa sahip olan ve farklı yönlerde yaklaşım ve tahliye imkanları veren stadyumun yakınında metro istasyonu oluşu da ulaşımda kolaylık sunuyor.

Koltuk kapasitesi 43 bin 563

Oluşturulacak yaklaşık 6 bin 500 araçlık otopark alanı ise maç günleri dışında transfer alanı olarak kent yaşamına katkı sağlayacak. Trafik analizleri sonucu stat etrafında 3 yeni kavşak, 3 alt geçit, 4 köprü, bir viyadükle yeni yollar ilave edilerek stadın getireceği ilave kapasitenin trafik sıkışıklığına neden olmaması planlanıyor.

Statta 2 bin 530 misafir takım, 6 bin 128 VIP, 256 protokol, 161 basın koltuğu, bin 650 açık loca oturumu ile 43 bin 563 koltuk kapasitesi oluşturuldu. Ayrıca 207 engelli pozisyonu refakatçileriyle UEFA standartları gereği kesintisiz görüş sağlanarak hazırlandı.

En küçüğü 28,5 metrekare olan, en büyüğü de kurumların kiralanmasına imkan sağlayan tarafından kiralanacak 188 metrekarelik 72 locanın bulunduğu stadyumda taraftarlar, VIP, basın, protokol ve engelliler için 60 turnike oluşturuldu. Acil durumlarda kullanılabilecek şekilde tasarlanmış 84 kapı, stadyumda günlük kullanıma da cevap verecek.

Kale arkası tribünleri özel tasarlandı

Kale arkası tribünleri, kesintisiz 61 sırayla Türkiye'deki en büyük tek parça tribünü olarak planlandı.

Tribünlerde görüş açıları, özel geliştirilen bir yazılım sayesinde 3 boyutlu tasarlanıp kontrolleri yapıldı. Ayrıca plan düzleminde köşe noktalarına göre açıları düzenlenen tribün tasarımı sayesinde statta sahanın tamamı tüm koltuklardan ideal şekilde görülüyor.

Timsah görünümünde tasarlanan çatıyla dikkati çeken ve maç olmayan günlerde özel gezilere ve turlara imkan sağlayacak şekilde tasarlanan statta, kafa kısmının altında Bursaspor müzesi, özel tanıtımlar için sinema salonu, yeme içme alanları yer alıyor.

Proje konseptinin en önemli kısımlarından biri olan kuzey kale arkasında bulunan timsah çenesi, 28 metrelik konsoluyla Türkiye'nin en büyük konsolu olma özelliğine sahip bulunuyor.

KAYNAK: AA