Sporda 2014 böyle geçti (9)

UEFA'nın 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak 13 ülkeyi açıkladığı eylül ayında, karşılaşmalarda bilinç kaybı yaşayan futbolcular için hakemlere 3 dakikalığına maçları durdurma yetkisi tanındı

Sporda 2014 böyle geçti (9)
Sporda 2014 böyle geçti (9)
GİRİŞ 22.12.2014 10:05 GÜNCELLEME 22.12.2014 10:05

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak 13 ülkenin açıklandığı eylül ayında UEFA, maçlarda bilinç kaybı yaşayan futbolcular için hakemlere 3 dakikalığına maçları durdurma yetkisi verdi.

Yılın dokuzuncu ayında UEFA, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenleyecek 13 ülkeyi açıkladı. Londra'nın Wembley Stadı'nın final ve yarı final maçlarına ev sahipliği yapacağı şampiyonada, dört çeyrek final maçı ile üç grup maçı ise Münih, Bakü, Roma ve Saint Petersburg'da oynanacak. Son 16 ve grup maçları ise Kopenhag, Bükreş, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapeşte, Brüksel ve Glasgow'da yapılacak.

UEFA, karşılaşmalar sırasında bilinç kaybı yaşayan futbolcular için hakemlere 3 dakikalığına maçları durdurma yetkisi verdi.

İstanbul ve Ankara'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'nda altın madalyanın sahibi, final maçında İspanya'yı 77-64 yenen ABD oldu. Üçüncülük maçında Avustralya'ya 74-44 yenilen Türkiye ise tarihinde ilk kez yer aldığı bu organizasyonu 4. sırada tamamladı.

Türkiye Basketbol Federasyonu ve FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, FIBA Dünya Başkan Yardımcılığına seçildi.

Futbolda olduğu gibi basketbolda da başörtü takılmasına izin çıktı. FIBA, dini ayrımcılık eleştirilerinin ardından basketbol oyuncularının ulusal maçlarda başörtüsü ve türban kullanmasına izin verdi. Türban gibi başörtülerinin oyun sırasında giyilmesine izin veren kararın iki yıllık deneme süresi olduğu, 2016 Rio de Janerio Olimpiyatları sonrası kararın kalıcı olup olmayacağının belirleneceği ifade edildi.

Uluslararası Güreş Federasyonu'nun (FILA) adı, Dünya Güreş Birliği (UWW) olarak değişti.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda, Serbest Güreş Milli Takımı dünya üçüncüsü oldu. Şampiyonayı 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 4 madalyayla tamamlayan milliler, 41 puan toplayarak, 40 yıl aradan sonra takım sıralamasında üçüncülüğü elde etti. Serbest Güreş Milli Takımı'nda, 125 kiloda Taha Akgül altın, 70 kiloda Yakup Gör gümüş, 86 kiloda Selim Yaşar ve 97 kiloda Şamil Erdoğan ise bronz madalya kazandı. Grekoromen Milli Takımı da şampiyonada dünya üçüncüsü oldu. 130 kiloda Rıza Kayaalp ve 71 kiloda Yunus Özel'in, gümüş madalya kazandığı grekoromen stilde, 80 kiloda Selçuk Çebi ve 98 kiloda Cenk İldem, bronz madalya elde etti. Bayanlarda ise Elif Jale Yeşilırmak, 58 kiloda bronz madalya kazanarak, dünya şampiyonalarında madalya elde eden ilk Türk kadın güreşçi olma başarısını gösterdi.

2014 yılının eylül ayında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan önemli olaylar şöyle:

3 Eylül:

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Genel Sekreterliği'ne Kadir Kardaş getirildi. Prof. Dr. Emre Alkin'in ayrılmasının ardından, bu göreve Kardaş atandı.

6 Eylül:

İspanya'nın Granada kentinde düzenlenen 2014 ISSF Dünya Atıcılık Şampiyonası'nda Türkiye, 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı. Milli atıcı Yusuf Dikeç, bireysel yarışlarda 2 altın ve 1 bronz madalya kazanarak önemli bir başarı elde etti. Genç bayanlarda yarışan Saadet Kandıra bronz madalya kazanırken, Yusuf Dikeç, Fatih Kavruk ve Murat Kılıç'tan oluşan Atıcılık Milli Takımı da bronz madalyanın sahibi oldu.

7 Eylül:

Uluslararası Güreş Federasyonu'nun adı, Dünya Güreş Birliği olarak değişti.

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 13. yarışı İtalya Grand Prix'sini Mercedes takımının Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton kazandı.

Uluslararası Motosiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Supersport Dünya Şampiyonası'nın İspanya'da gerçekleştirilen 9. etabında zafere ulaşan PATA Honda takımının Hollandalı pilotu Michael van der Mark, sezonun bitimine iki yarış kala şampiyonluğunu ilan etti. Milli sporcu Kenan Sofuoğlu ise yarışı 13. sırada bitirdi.

8 Eylül:

1998'den bu yana FIFA başkanlığı yapan Joseph Sepp Blatter, üst üste beşinci dönemde görevini sürdürmek istediğini açıkladı.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası'nda, Serbest Güreş Milli Takımı dünya üçüncüsü oldu. Şampiyonayı 1 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 4 madalyayla tamamlayan milliler, 41 puan toplayarak, 40 yıl aradan sonra takım sıralamasında üçüncülüğü elde etti. Serbest Güreş Milli Takımı'nda, 125 kiloda Taha Akgül altın, 70 kiloda Yakup Gör gümüş, 86 kiloda Selim Yaşar ve 97 kiloda Şamil Erdoğan ise bronz madalya kazandı. Grekoromen Milli Takımı da şampiyonada dünya üçüncüsü oldu. 130 kiloda Rıza Kayaalp ve 71 kiloda Yunus Özel'in, gümüş madalya kazandığı grekoromen stilde, 80 kiloda Selçuk Çebi ve 98 kiloda Cenk İldem, bronz madalya elde etti. Bayanlarda ise Elif Jale Yeşilırmak, 58 kiloda bronz madalya kazanarak, dünya şampiyonalarında madalya elde eden ilk Türk kadın güreşçi olma başarısını gösterdi.

9 Eylül:

A Milli Futbol Takımı, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu ilk maçında, İzlanda'ya 3-0 yenildi.

13 Eylül:

Türkiye Basketbol Federasyonu ve FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, FIBA Dünya Başkan Yardımcısı seçildi.

14 Eylül:

Dünya Ralli Şampiyonası'nın 10. yarışı Avustralya Rallisi'ni kazanan Volkswagen takımının Fransız pilotu Sebastien Ogier, bu sezon 6. galibiyetini elde etti.

MotoGP'de sezonun 13. yarışı San Marino Grand Prix'sini kazanan Movistar Yamaha'dan İtalyan Valentino Rossi, takımının bu yıl ilk kez kürsünün zirvesine çıkmasını sağladı.

Buz Hokeyi Federasyonu'nun yeni başkanı Bülent Akay oldu. Federasyonun 3. Olağan Genel Kurulu'nda, Yaşar Kale'nin çekildiği seçime tek aday giren Bülent Akay, federasyon başkanlığına seçildi.

16 Eylül:

UEFA Şampiyonlar Ligi D Grubu'ndaki ilk maçında Galatasaray, Belçika'nın Anderlecht takımıyla 1-1 berabere kaldı.

17 Eylül:

FIBA, dini ayrımcılık eleştirilerinin ardından basketbol oyuncularının dini amaçlarla başörtüsü ve türban kullanmasına izin verdi. Türban gibi başörtülerinin oyun sırasında giyilmesine izin veren kararın iki yıllık deneme süresi olduğu, 2016 Rio de Janerio Olimpiyatları sonrası kararın kalıcı olup olmayacağının belirleneceği belirtildi.

18 Eylül:

FIFA eylül ayı dünya sıralaması açıklandı. Almanya zirvedeki yerini korudu, Türkiye ise 6 basamak gerileyerek 38. sıraya düştü.

UEFA Avrupa Ligi C Grubu ilk maçında Beşiktaş, Yunanistan'ın Asteras takımı ile sahasında 1-1 berabere kaldı.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, 2016 UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin İtalya'nın Milano şehrindeki Stadio Giuseppe Meazza Stadı'nda oynanacağını açıkladı. 2016 UEFA Avrupa Ligi finalinin, İsviçre'nin Basel kentindeki St. Jakob-Park Stadı'nda, 2016 UEFA Süper Kupası finalinin ise Norveç'in Trondheim kentindeki Lerkendal Stadion Stadı'nda yapılacağı açıklandı.

19 Eylül:

UEFA Avrupa Ligi L Grubu ilk maçında Trabzonspor, deplasmanda Metalist Kharkiv'i uzatmanın son dakikasında Papadopoulos'un attığı golle 2-1 yenerek, grup maçlarına galibiyetle başladı.

Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, 14 Eylül'de yapılan Buz Hokeyi Federasyonu 3. Olağan Genel Kurulu'nun iptaline karar verdi. Mahkeme, ana statüye uygun belirlenmeyen delegelerin oy kullandığı gerekçesiyle bu kararı aldı.

UEFA, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak 13 ülkeyi açıkladı. Londra'nın Wembley Stadı, final ve yarı final maçlarına ev sahipliği yapacak. 4 çeyrek final maçı ile 3 grup maçı ise Münih, Bakü, Roma ve Saint Petersburg'da oynanacak. Son 16 ve grup maçları Kopenhag, Bükreş, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapeşte, Brüksel ve Glasgow'da yapılacak.

21 Eylül:

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. yarışı Singapur Grand Prix'ini kazanan Mercedes takımının Büyük Britanyalı sürücüsü Lewis Hamilton, pilotlar klasmanında liderliğe yükseldi.

Binicilikte 2014 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Engel Atlama Yarışmaları'nı, Quick De Stehermelle isimli atıyla Sencer Horasan kazandı.

2014 Dünya Erkekler Voleybol Şampiyonası'nda evsahibi Polonya, final maçında Brezilya'yı 3-1 yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

23 Eylül:

Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin düzenlediği TSYD-Spor Toto Spor Yazarları Armağanı Yarışması'nın ödülleri törenle verildi. Toplam 12 dalda 37 ödülün verildiği yarışmada, Anadolu Ajansı Spor Haberleri Editörlüğü muhabiri İlknur Çetinbaş'ın "Süngere senkronize atlayış" haberi, ikincilik ödülüne değer bulundu.

Tahkim Kurulu, Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu'nun 3. Olağan Genel Kurulu'nda gidilen seçimin sonucuna yapılan itirazı karara bağladı. Kurul, 13-14 Eylül tarihlerinde yapılan olağan genel kurulda, diğer aday Yaşar Kale'nin çekilmesi sonrasında seçime tek aday olarak giren Bülent Akay'ın görevine devam etmesine karar verdi. 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, yapılan itiraz sonrasında seçimin geçersiz sayılmasına ve eski Federasyon Başkanı Orhan Duman'ın 1 aylık süre içinde yeniden olağan genel kurulu toplamasına karar vermişti. Tahkim Kurulu ise bu kararıyla söz konusu mahkemenin bu konuda yetkisizliğinin altını çizerek, Akay'ın, başkan seçildiği genel kurulun geçerliliğini karar bağladı.

26 Eylül:

FIFA, Türkiye'nin tarihindeki en büyük maden faciasının yaşandığı Soma'da futbol okulu inşası için 250 bin dolar finansal bütçe ayırdığını açıkladı.

27 Eylül:

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen 2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'nda altın madalyanın sahibi, final maçında İspanya'yı 77-64 yenen ABD oldu. Üçüncülük maçında Avustralya'ya 74-44 yenilen Türkiye ise tarihinde ilk kez yer aldığı bu organizasyonu 4. sırada tamamladı.

28 Eylül:

Binicilik Federasyonu ve Başkent Binicilik Kulübünün ortaklaşa düzenlediği Özel Unvan Engel Atlama Yarışmaları'nda, TBMM Başkanlığı Kupası'nı "Duvkalle" isimli atıyla Sencer Horasan kazandı.

29 Eylül:

UEFA, karşılaşmalar sırasında bilinç kaybı yaşayan futbolcular için hakemlere 3 dakikalığına maçları durdurma yetkisi verildiğini açıkladı.

30 Eylül:

Aktif kariyerine 2012 yılında nokta koyan Mehmet Okur, 7 yıl boyunca forma giydiği Amerikan Basketbol Ligi (NBA) Batı Konferansı ekiplerinden Utah Jazz'ın takım elçisi oldu.

KAYNAK: AA