Yabancı transferi zorlaşıyor! İşte o kanun

Çıkarılması planlanan Yeni Yabancılar Kanunu, yabancı transferi yapmak isteyecek olan kulüplerimizi zor durumda bırakacak.

Yabancı transferi zorlaşıyor! İşte o kanun
Yabancı transferi zorlaşıyor! İşte o kanun
GİRİŞ 24.04.2014 23:15 GÜNCELLEME 25.04.2014 02:05

Yeni Yabancılar Kanunu spor kulüplerini zor durumda bırakacak... Yeni kanunla yabancı sporcuya lisans çıkarma süreleri uzayacak. Spor Genel Müdürlüğü Hukuk Kolları, yaşanabilecek sıkıntıları ortadan kaldırmak için çalışmalara başladı.

NTVSPOR'un haberine göre; son 10 yıldır Spor Genel Müdürlüğü ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun uygun bulduğu yabancı sporcu ve antrenörler çalışma izninden muaf tutuluyordu. Bu kişilerin lisans çıkartması için 'Oturma izni' getirmeleri yeterli oluyordu. Ancak geçen yıl çıkarılan ve bu ay yürürlüğe giren 6458 sayılı yeni yabancılar kanunu ile uygulama değişti.

İlgili kanunun 27. maddesine göre artık Çalışma Bakanlığı tarafından verilen çalışma izin belgesi, aynı zamanda oturma izni sayılıyor. Yeni kanundaki asıl problemse son 10 yıldır ikameti uygun bulunan sporcular için bu kanunda muafiyet yazılmamış olması. Yani yabancı sporcular ve antrenörlerin ikamet başvuruları artık İçişleri Bakanlığı Göç İşleri Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilecek. Yani yabancı sporcu ve antrenörler sıradan bir yabancı işçi gibi değerlendirmeye tabi tutulacak ve oturma izinleri ancak Göç İşleri Genel Müdürlüğü'nün onayı ile alınabilecek.

Dolayısıyla yabancı sporcuya lisans çıkarma süreleri otomatikman uzayacak. Yeni yasa kulüpleri zor durumda bırakırken Spor Genel Müdürlüğü Hukuk Kolları, yaşanacak problemleri ortadan kaldırmak için çalışmalara başladı.