Sultan Vahdettin'in görüntüsü ilk kez yayınlandı

Avusturya arşivlerinden Osmanlı İmparatorluğu'nun son padişahı Vahdettin'in şehzadelik döneminde Avusturya- Macaristan İmparatoru Franz Joseph'in cenazesinde çekilmiş kamera görüntüleri Türkiye'de ilk defa Antalya'daki bir konferansta yayınlandı.

GİRİŞ 17.04.2014 19:03 GÜNCELLEME 18.04.2014 10:41
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kepez Belediyesi'nin ev sahipliğinde Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılı kapsamında, Antalya Avrupa Birliği Çalışmalarını Destekleme Merkezi ve Kepez Kent Konseyi Başkanı Bekir Bülend Özsoy'un konuşmacı olarak katıldığı, 'Büyük Savaşın 100'üncü Yılı' konulu konferans düzenlendi.

Lise öğrencilerinin katılımıyla Erdem Beyazıt Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, Birinci Dünya Savaşı dönemine ait çok sayıda fotoğraf ve video gösterildi. Videolar arasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son padişahı Vahdettin'e ait, şehzadelik döneminde Avusturya- Macaristan İmparatoru Franz Joseph'in 1916'da ölümü nedeniyle düzenlenen cenaze töreninde çekilmiş kamera görüntüleri Türkiye'de ilk kez gösterildi. 
 

Görüntüleri Avusturya'dan temin eden Bekir Bülend Özsoy, konferansta kullandığı fotoğraflar ve videoların 1980'li yıllarda yapılan bir program için Avusturya devlet arşivinden elde edilmiş görüntülerden oluştuğunu söyledi.
 
GÖRÜNTÜ 1916'DAN KALMA
 
Bu görüntülerin kendisinde 1987'den itibaren bulunduğunu anlatan Özsoy, "O zaman Avusturya televizyonunda Avusturya'nın tarihine ilişkin hazırlanan belgesel kapsamında bir programdı. Ancak Avusturya tarihinin çok önemli kısmı Birinci Dünya Savaşı'nı içerir. Daha önce o program Türk televizyonlarına gelmedi, Avusturya tarihini anlattığından Türk televizyonları haliyle ve haklı olarak ilgilenmedi" dedi.
 
Vahdettin'in 1916 yılında Viyana'da Franz Joseph'in cenaze törenine katıldığını toplumun bilmediğini, sadece tarihçilerin bildiğini kaydeden Özsoy, "Hele orada bir görüntüsünün olduğunu hiç bilmiyoruz. O görüntüsü, görüntüler akarken, 9-10 saatlik bir seyrin sonunda yakalandı. İlk defa Türkiye'de bu konferansta yayınlandı. Tarihçi akademisyen dostlarımız da bu görüntülerin daha önce Türkiye'de hiç yayınlanmadığını doğruladı" diye konuştu.
KAYNAK: DHA
YORUMLAR 7
  • coşkun ercan 10 yıl önce Şikayet Et
    BİZDE PRENSLİK YOK ŞEHZADELİK VAR. Geçit törenini sunan hatun aline aldığı metinden okuyor heralde.Bizim devlet idaremizde Prenslik değil Şehzadeşik var.Yabancı yetmeleri sizi.
    Cevapla
  • murat cg 10 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı Sultanları. Osmanlı padişahlarından hiçbirisi bu vatana ihanet etmemiştir, hataları olan olabilir ama ihanet noktasında hiçbiri olmamıştır. Vahdettin de diğer padişahlar gibi bu ülke için yaşamış bu ülke menfaati için tahtını terk etmiş, (Kaçmamış), Zengin olarak yaşamak isteseydi yaşardı ama ülkesine herşeyini bağışlamış bir padişahtı. O zaman yaşananları ozaman içinde değerlendirip yorumlamak gerekir, bizler böyle bir ülkede özgürce ve güçlü olarak yaşıyorsak Vahdettin kime emanet edeceğini bilerek gitmiş demektir.
    Cevapla
  • Gülderyası 10 yıl önce Şikayet Et
    ...Sultan Vahdetin.... Osmanlıların en zor zamanında , yaşlanmış olmasına rağmen tahta oturdu...Romatizması vardı, saraya giderken bastonunun unutulduğu anlaşıldı; ''Bu bir felaket, felaket!.. '' dedi...Gerçekten de hayatı felaketlerle geçti...En çok üzüldüğü meselelerden biri İzmir'in yunanlılar tarafından işgal edilmesiydi...İzmir kurtulduğunda, İstanbul'da mevlit okutturan bu padişahımız, saltanat kaldırıldıktan sonra , İngilizlerin haber vermeden kaçırdıkları Sultan Vahdettin'e kimse sahip çıkmadı, hatta M.Kemal'in paşaları bu işe sevindi...Eğer onu kurtarsalardı, toplumun gözünde padişahın önemi devam ederdi...Hiç bir müdahale edilmeyerek, İngilizlere sığınıp vatanı terk etti lafını çıkardılar..Sultan Vahdettinin en büyük hataları, damat Ferit paşayı beş kere sadrazamlığa getirmesi, ondan vatan uğruna bir yarar beklemesi...Bir diğer hatası Mustafa Kemal'in saltanatı ve halifeliği kaldıracağını hiç düşünmemesi...Avrupada öldü, naaşını istemediler... Allah, rahmet eylesin...
    Cevapla
  • murat sert 10 yıl önce Şikayet Et
    Allah. rahmet eylesin
    Cevapla
  • kemterkul 10 yıl önce Şikayet Et
    MEKANIN CENNET OLSUN SULTANIM.. sultanım Allah tan bir lutufdur ki, sizin izinizde yürüyen cesur yürekli uzun adamlar (can Başbakanım) var memleketimizde. Rabbim onları bu aziz vatanımıza bağışlasın. kemterugur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir