Türk Soykırımı ve Ermeni Terörü Fotoğraf Sergisi

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve bin 230 fotoğraf ve belgenin yer aldığı sergiyle Ermenilerin yaptığı katliamlar anlatıldı.

Türk Soykırımı ve Ermeni Terörü Fotoğraf Sergisi
Türk Soykırımı ve Ermeni Terörü Fotoğraf Sergisi
GİRİŞ 24.04.2014 22:07 GÜNCELLEME 24.04.2014 22:07

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi'nce Müslümanlara yönelik yapılan katliamlara dikkati çekmek için bin 230 fotoğraf ile belgelerin yer aldığı "Türk Soykırımı ve Ermeni Terörü Fotoğraf" sergisi açıldı.

Kültür ve Gösteri Merkezi Fuaye Salonu'nda, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak'ın açtığı sergide, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılan kazıların da fotoğraflarına yer verildi.

Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversite bünyesinde faaliyet gösteren merkezin zengin bir arşivi olduğunu belirterek, sergi için hem belge hem fotoğraf kullandıklarını söyledi.

Fotoğrafları, belgelerle anlattıklarına dikkati çeken Kürkçüoğlu, "Fotoğraflar gerçekleri dile getiriyor. Fotoğraflarla elde ettiğimiz neticeye göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Müslüman Türk soykırımının yapıldığı gerçeği ortaya çıkıyor. Bu noktadan baktığımızda, Erzurum'un 1918'deki durumu, yapılan katliamlar, şehir merkezinde, Yanıkdere, Karskapı bölgesinde bunların da resimleri yer alıyor" diye konuştu.

O dönemde Osmanlı Devleti'nin 7 ayrı cepheye asker gönderdiğini ve üniter yapısını korumaya çalıştığının altını çizen Kürkçüoğlu, "Cephe gerilemiş, tamamen savunmasız. Bu cephe yerlerimiz maalesef Ermeni saldırılarına muhatap olmuştur" dedi.

"Kesinlikle intikam hırsıyla hazırlanmış bir sergi değil"

Araştırma merkezi olarak bir taraftan makale, kitap, belgesel hazırlarken bir yandan da sergi düzenlediklerini anlatan Kürkçüoğlu, "Bu bir milletin kendini savunma sergisidir. Kesinlikle intikam hırsıyla hazırlanmış bir sergi değil. Kesinlikle kin ve nefrete dayalı bir sergi değil. Doğrudan doğruya bir bilimsel sergi. Bizim kesinlikle Ermenilere yönelik soykırım olayımız yok. Bunu biz belgelerle bugüne kadar ortaya koyduk. Sergiyle bu gerçeği bir kez daha dile getirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Arşivlerinin çok zengin ve 6 bin civarında fotoğraf olduğunu belirten Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:

"Sadece fotoğraf değil, belgeleri, Sevk ve İskan Kanunu'nu da ortaya koyduk. Katliamı anlatan fotoğraf ve belgelere yer verdik. Tarih bilimini fotoğraflarla belgelerle buluşturmaya çalıştık. Bu, tarihi bir mesele, siyasi ve iktisadi bir mesele değil. Mutlaka iki tarafın tarihçileri bir araya gelip, bunu tarihi açıdan çözmeleri lazım. Karşılıklı belge alışverişi olabilir, karşılıklı bilimsel anlamda tartışma olabilir. Mutlaka meseleyi barışçıl yollarla neticelendirmek lazım."

Türk milletinin hiçbir zaman kin ve nefrete dayalı bir politika izlemediğini belirten Kürkçüoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajıyla ilgili, "Başta başbakanımız olmak üzere Türk devlet adamları, Türk kamuoyu meseleyi barışçıl yolla çözmek istiyor. Çalışmalarımızı şüphesiz bilimsel yollarla devam ettireceğiz. Kesinlikle hiçbirimizin atasının, ecdadının asla ve asla soykırımla suçlanmasını kabul etmek mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Bu arada, sergide İstiklal Marşı'nın 41 mısrasını anlatan ve değişik açılardan çekilen Türk bayrağının yer aldığı 41 fotoğraf da sergilendi.

Sergi 6 gün açık kalacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi