TTK Başkanvekili: Vahideddin hain değil

Türk Tarih Kurumu Başkanvekili'nden Sultan Vahideddin isyanı..

TTK Başkanvekili: Vahideddin hain değil
TTK Başkanvekili: Vahideddin hain değil
GİRİŞ 17.09.2014 10:50 GÜNCELLEME 17.09.2014 10:50

Ankara'da ekim ayında gerçekleştirilmesi planlanan “Sultan Vahideddin” sempozyumu, sadece 9 tarihçinin başvurması üzerine iptal edildi.

Türk Tarih Kurumu Başkanvekili Mehmet Ali Beyhan, “Ne yazık ki Sultan Vahideddin tarih dünyasında hâlâ mayınlı bir alan olarak görülmektedir” diyerek ilginin az olmasına sitem etti.

SADECE 9 KİŞİ BAŞVURDU

9 kişilik “Vahideddin” sempozyumunun kabul edilemez olduğunu belirten Beyhan, Vahideddin’in olmayan bir devleti kurtarmak için ateşten gömlek giydiğini savundu.

"YUSUF İZZETTİN İNTİHAR ETMESEYDİ"

Beyhan, şunları söyledi:

“Diplomatları, askerleri, komutanları, bürokratları bir tarafa bırakıyorsunuz; faturayı Vahideddin’e çıkarıyorsunuz. Olmayan bir devletin tahtına, kaderin bir rolü olarak çıkmıştır. 4 Temmuz 1918’de Abdülmecid’in oğlu, 1861 doğumlu Mehmet Vahideddin, 4 hükümdardan sonuncusu olarak tahta çıkmıştır. Muhtemelen 1916’da kuzeni Abdülaziz’in oğlu Yusuf İzzettin Efendi intihar etmeseydi, Vahideddin’in yaşamış olduğu kaderi o yaşayacaktı. Vahideddin, olmayan bir devleti ‘Nasıl kurtarabilirim’ endişesiyle ateşten gömleği giymiştir. Diğer taraftan ise aciz, korkak ve hain bir Vahideddin imajı oluşturulmaya çalışılıyor."

Beyhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarihçiler, kendi rahatlarının bozulmasını istemiyor. ‘Eleştiri alır mıyım’ ve ‘Üniversitede kadro sıkıntısı yaşar mıyım’ endişesi taşıyor. Dolayısıyla 9 kişiyle sempozyum yapılması düşünülemez. Biz Tarih Kurumu’nda bir panel yapacağız. Bu panel sonrası tarihçilerin ürkekliği üzerinden kalkar da tarih konuşur, tarih yazarlar”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor