Prof. Arslan: İngilizler ilk Kürtleri bombalamıştı

Prof. Dr. Ali Arslan, Irak ve Suriye meselesinin tarihsel arka planını anlattı. İngiliz Kraliyeti'nin tarihteki ilk Halı bombardımanı:

Prof. Arslan: İngilizler ilk Kürtleri bombalamıştı
Prof. Arslan: İngilizler ilk Kürtleri bombalamıştı
GİRİŞ 25.11.2014 12:44 GÜNCELLEME 25.11.2014 12:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

I. Dünya Savaşı’yla Araplar ve Türklerin ayrılışının tarihsel süreçlerini dinleyicilerine özetleyen Prof. Dr. Arslan, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarihindeki ilk Halı bombardımanının 1920’li yıllarda Musul’da İngiliz güçlerine karşı direnen Kürt aşiretlerine yapıldığını ve tahrip gücü yüksek bu bombardıman tekniği ile kadın, çocuk demeden Kürt aşiretlerine mensup binlerce insanın öldürüldüğünü belirtti.

Seminerine Suriye ve Irak’ın önemli bir bölge haline gelişini kronolojik sırayla anlatarak başlayan Prof. Dr. Ali Arslan, bölgenin Osmanlı hâkimiyetinde olduğu dönemde huzur içinde yaşadığını ifade etti ve bölgedeki ayrılıklarda belirleyici ülkenin İngiltere olduğunun altını çizdi.

“İngiltere 1850’lerden itibaren bölgede Hıristiyanları kullanmanın artık yeterli olmadığını düşünerek, Arap-Türk milliyetçiliğini ve mezhepçiliği desteklemeye başlamıştır. Bu sürecin sonucunda bölge ikiye ayrılmıştır. Türk, Arap kardeşliğiyle süregelen Osmanlı Devleti bölünmüş, Türkler Anadolu’ya hapsedilmiştir. İleride güçlenme ihtimaline karşı Irak ve Suriye ayrılığı üzerinden Türkiye’nin Arapça konuşulan bölgelerle irtibatı kesilmek istenmiştir.”

Yaşanan ayrıştırma sürecinde Enver Paşa’nın bölgedeki birçok oyunu önceden görerek bozması sebebiyle İngilizler tarafından pek sevilmediğine değinen Prof. Dr. Ali Arslan; İngilizler’in kendileriyle işbirliği yapmayanlara karşı tutumuna örnek olarak Kürt aşiret lideri Mahmut Berzenci‘nin direnişini ve İngiltere’nin bu direnişe karşı uygulamasını örnek verdi:

“Mahmut Berzenci I. Dünya Savaşı’nda Türklerin yanında olan bir aşiret lideriydi. Bu sebeple İngiliz hava kuvvetlerinin yaptığı ilk halı bombardımanı Kürtlere olmuştur. Ali İhsan (Sabis) Paşa’nın örgütlediği Kuzey Irak bölgesindeki Türk-Kürt-Arap direnişi bölgenin İngiltere’ye kolay teslim olmamasına sebep oldu. Berzenci’nin de önemli aktörlerinden biri olduğu bu direniş İngiliz hava kuvvetlerinin halı bombardımanı operasyonları ile kırılmıştır. Yaşanan bu insafsız hava operasyonları sonucunda çok fazla can ve mal kaybı veren Kürt aşiretleri mücadele azmini yitirmiştir.”

Halı bombardımanı nedir?

Yüksek kapasiteli bombardıman uçakları tarafından yapılan bombalama şekli. Aralıksız atılan yüzlerce bomba, bombardımanın gerçekleştiği alanda nükleer bomba etkisi yaratır. Bu bombardıman tekniği operasyon alanındaki bütün canlı hayatını tehdit ettiği gibi binaları ve yapıları da yok etmektedir. İlk kez İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından Kürt Aşiretleri kırmaya yönelik uygulanan Halı bombardımanı II. Dünya Savaşı’nda da Berlin ve Tokyo’ya da uygulanmıştır. Vietnam Savaşı sırasında ise ülkenin kuzeyindeki Hanoi kenti aynı şekilde bombalanmıştır.

İstanbul Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Arslan,  her ay Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenli olarak gerçekleşen Yakın Tarih Buluşmaları seminerinin Kasım ayı programında gündemin sıcak konusu olan Irak ve Suriye meselesinin tarihsel arka planını anlattı.

YORUMLAR 1
  • ASKER 9 yıl önce Şikayet Et
    profösörüm saygı duyarım da birazdaha tarih calışın başka birşey demicem
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı