"Ertuğrul'un babası Süleyman Şah değildir"

Tarihçi Yavuz Bahadıroğlu, Ertuğrul Gazi'nin babasının Gündüzalp olduğuna dair rivayetlerin olduğunu söyledi.

"Ertuğrul'un babası Süleyman Şah değildir"
"Ertuğrul'un babası Süleyman Şah değildir"
GİRİŞ 12.02.2015 13:10 GÜNCELLEME 12.02.2015 13:11
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen "Tarihe Yolculuk" programında soruları cevaplayan Tarihçi Yavuz Bahadıroğlu, Ertuğrul Gazi'nin babasının Gündüzalp olduğuna dair rivayetlerin olduğunu söyledi.

Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü "Tarihe Yolculuk" programlarına devam ediyor. Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'de gerçekleştirilen programda Cumhuriyet döneminin geçmişi inkar üzerine kurulu olduğunu söyleyen Bahadıroğlu, Cumhuriyet’i kuranların toplumu hilafete bağlılık alışkanlığından kurtarmak için geçmişi kötüleme kampanyası güttüklerini belirtti.

ERTUĞRUL’UN BABASI SÜLEYMAN SAH DEĞİL GÜNDÜZALP’TİR

Peki dizilerin tarihi öğrenme konusunda yerini nasıl buluyorsunuz? Özellikle  son zamanlardaki Diriliş Ertuğrul dizisinden soru sormak istiyorum. Tarihin sinemada ve dizilerde işlenmesini nasıl buluyorsunuz?

Doğru işlenirse çok doğru buluyorum. Ama genelde aşk işleri bulaşıyor.  Bu yüzden diziler izlenmez duruma geliyor. Dizi olduğu için bir hafta sonrasına merak ettirme zorunluluğu var. O bakımdan bir sürü şey karıştırılır. Işık, ses, çekim gibi teknik şeylerden anlamam. Tarihsel açıdan Diriliş’i ele alırsam Ertuğrul çok yaşlı. Bey olmadan, ölür gibi gözüküyor. Ertuğrul 19-20’li yaşlarda bey olmuştu. Burada 40’lı yaşlarda falan gözüküyor. Bunlar olabilir. Süleyman Şah değildir babaları, Gündüzalp’tir. O tarz da bir rivayet var. O dönem için kesin bulgu zaten yok. Olanları da Timurhan Bursa işgalinde devlet arşivlerini yakmıştır. Zaten eski Osmanlı Devletini kuranların adı Türkçedir. Bazı vakıf senetlerinde Gündüzalp olarak geçiyor Osmangazi’nin dedesi. Göçer çadırlar, perdeler, elbiseler o dönemin elbiseleri değildir.  O dönemde baş açmak yoktur. Kadınlarda, erkeklerde de yoktur. Osmanlı döneminde erkeklerin başını açması iki yüzlülük olarak görülür.  Buna çok dikkat edilirdi.  Uyurken bile saçlarını örterlerdi. Erkekler başı açık, yalın ayak gezmezlerdi.

YORUMLAR 20
  • Mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Ertuğrul Gazinin babası Gündüz Alpdir. Türk Askerinin korumakla görevli olduğu Türbe Anadolu Selçuklu Devletinin Kurucusu Süleyman Şah Türbesidir. Süleyman Şah ile Ertuğrul Gazinin yaşam yılları birbiri ile ilişkilendirilemez..
    Cevapla
  • ceyda 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence dizi muhteşem nesi var yani siz diyosunuz ya gündüz alptir babsı diye ama bazı yerlerde de süleyman. şah olarak geçiyor onu napcaz tabi biraz gün-22müze uyarlıyorlar adam miss gibi dizi yapmış daha ne en azından kısa etek askılı giyen yok ne güzel işte hem aşk işi var aöa ertuğrul gazi de insan tabiki aşık olucak
    Cevapla
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Ertuğrul GAzi'nin babası kesinlikle Gündüz Alp'dir. Bunu makalesinde Doc. Dr. Ali Kozan Osman Gazi'nin bastırdığı para ile kanıtlıyor. http://beyaztarih.com/makale/ertugrul-gazinin-babasi-suleyman-sah-mi-gunduz-alp-mi
    Cevapla
  • ŞEVKET ÖZSOY 9 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru. Değil kadın, erkeklerin bile baş açık gezmesi yakın zamanlara kadar Anadolu'da, özellikle köylerde ayıp sayılırdı. Dizilerde Beyler, Padişahlar bile baş açık geziyor, çok yanlış. Bildiğim kadarıyla yabancı elçiler kabul edilirken başları açtırılırdı. Bu bir bakıma aşağılama idi.
    Cevapla
  • Tarhan 9 yıl önce Şikayet Et
    Ömrünün hemen hemen hepsi at sırtında geçmiş KANUNİ'yi büyük Sultan'ı harem odasına müdavim ederlerken neredeydin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde