Sultan Alparslan'ın mezarı için önemli bulgular

Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Fatihi, Alparslan'ın türbesini ortaya çıkarmaya yönelik önemli bulgulara rastlanıldı.

Sultan Alparslan'ın mezarı için önemli bulgular
Sultan Alparslan'ın mezarı için önemli bulgular
GİRİŞ 05.04.2015 13:47 GÜNCELLEME 05.04.2015 13:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkmenistan'ın Merv kentindeki Selçuklu Sultanı Alparslan'ın türbesini ortaya çıkarmaya yönelik yürütülen kazı çalışmalarının eş başkanlarından Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eravşar, yaptığı açıklamada, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov arasında Sultan Alparslan'ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşası Projesi protokolünün imzalandığını hatırlattı.

Projenin, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) bünyesinde yürütüldüğünü anımsatan Eravşar, Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması ve türbe inşası projesi kapsamında görevlendirildiğini söyledi. Eravşar, TİKA'nın proje kapsamında ilk olarak Ankara'da çalıştay düzenlediğini ifade ederek, "Çalıştay öncesinde Merv'de jeofizik araştırması yapıldı. Farklı bilim adamlarınca Ortaçağ kaynakları incelenerek değerlendirmeler yapıldı. Bu çalışmaların sonucunda oluşturulan ilk bilim kurulu mezar yerinin araştırılması için görevlendirildi. Bu kapsamda, alanın haritalama ve jeofizik çalışması yapıldı. Yaşanan ekip değişimiyle Mayıs ayında da Selçuk Üniversitesi'nden ben ve Prof. Haşim Karpuz, Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halit Çal, kazının üç eş başkanı olarak görevlendirildik" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Gyan 9 yıl önce Şikayet Et
    Malazgirt; Türk- Kürt kardeşliğinin küffara karşı ilk çelmesi. Sultan Alparslan ruhun şad olsun.
    Cevapla
  • Okur 9 yıl önce Şikayet Et
    Sulatan Alparslan'ın Anadolu'daki bütün Müslümanların gönlünde hiç kimseye nasip olmayacak "lekesiz" bir yeri vardır. Allah kabrini nurla doldursun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler