Seyit Onbaşı Çanakkale'nin seyrini değiştirdi

Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Balıkesir Havranlı Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştirdiğini belirtti.

Seyit Onbaşı  Çanakkale'nin seyrini değiştirdi
Seyit Onbaşı Çanakkale'nin seyrini değiştirdi
GİRİŞ 14.04.2015 11:24 GÜNCELLEME 14.04.2015 11:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Balıkesir Havranlı Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştirdiğini belirterek, “Seyit Onbaşı’nın büyük bir gayretle sırtlayıp taşıdığı 215 kiloluk top mermisi Ocean zırhlısını vurdu. Ocean zırhlısının batmasının ardından manevra yapmaya çalışan Inflexible ile  Bouvet zırhlıları da mayına çarpıp battı. Allah hedefe ulaşmak için çabalayanı ödüllendiriyor.” dedi.

Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu, “100.Yılında Çanakkale” konulu konferansta yedi düvele karşı cansiperane mücadele veren Mehmetçiğin din, vatan ve bayrak sevgisiyle savaşması sonucu zafere ulaştığını anlattı.

Bağcılar Belediyesi Gençlik Merkezi’ndeki konferansa Alman General Liman von Sanders’in sözünü hatırlatarak başlayan Bahadıroğlu, ‘Osmanlı askerleri savaş sırasında tetiğe basarken, ‘Allah (c.c.)’ ve ‘Bismillah’ diye haykırıyorlardı’ dediğini anlattı. İngilizlerin savaş gemilerinden atılan topların ölüm kustuğunu kaydeden Bahadıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O cehennemi andıran saldırı sırasında siperlerdeki bekar Mehmetçikler evli ve çocuğu olan arkadaşlarının ölmemesi için öne atılıyor ve şehit düşüyordu. ‘O yaşasın, ben öleyim’ diye düşünüyordu. Almanya’nın askeri tarihinde böyle bir kardeşlik örneği göremezsiniz.”

“215 KİLOLUK TOP MERMİSİ İLE 6 MERDİVEN ÇIKTI”

Bahadıroğlu, Balıkesir Havranlı Seyit Onbaşı’nın savaşın kaybedildiğinin düşünüldüğü ve İngiliz donanmasının boğazda ilerlediği sırada büyük bombardıman sonrası sağ kalan birkaç askerle son bir hamle yaptığını belirtti. Bahadıroğlu, şöyle konuştu: “Metrekareye 6 bin mermi ve şarapnelin düştüğü Rumeli ile Mecidiye tabyalarındaki iki top devre dışı kalmıştı. Bu sırada topun vinci de arızalanmıştı.” Bahadıroğlu, Seyit Onbaşı’nın bu sıradaki gelişmeleri gazeteye verdiği röportajda şöyle anlattığını söyledi:

“Arkadaşlarıma, ‘mermiyi sırtıma verin’ dedim. 10 adım attıktan sonra 6 basamak merdiven çıktım. Daha sonra mermiyi düzeneğe yerleştirdim. Attığım mermi Ocean zırhlısını 50 santimetrelik zırhsız alanından vurdu. Bu sırada geri dönmek için manevra yapmak isteyen Inflexible ile  Bouvet zırhlıları da girdikleri karanlık limanda mayınlara çarpıp battı.”

Bahadıroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “1 saat içinde Yüzbaşı Hakkı Bey’in yerleştirdiği mayınlara çarpan İngiliz ve Fransızlar, donanmalarının 3’te 1’ini kaybettiler. Bu kahramanlık timsali olay bize şunu öğretiyor, ‘siz eğer hedefinizi belirler ve yürürseniz Allah(c.c.) sizin önünüzü açar, yardım eder ve hedefinize ulaştırır.”

YORUMLAR 1
  • Mizan 8 yıl önce Şikayet Et
    Asıl savaşı kazanan bu fedakar Anadolu çocukları. Birileri bir kişi kazandı diyor da zoruma gidiyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...