İznik'te 2 bin yıllık tarih yok oluyor

Bursa’nın İznik ilçesinde bulunan Roma dönemine ait yaklaşık iki bin yıllık Herkül kaya kabartması tahrip edildi.

GİRİŞ 13.12.2015 10:58 GÜNCELLEME 13.12.2015 10:59

İznik’in Hisardere köyü yolu üzerindeki Deliktaş mevkisinde bin 800 yıl önce taş ocağında çalışan işçilerin hem korunması hem de dini ibadetlerini yapabilmesi için kaya üzerine işlenen Herkül kabartması, kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi.

BATAKLIĞI DÖNÜŞTÜ

Kaya üzerine kabartma olarak işlenen heykel, korunmadığı için zaman aşımına yenik düştü. Heykelin sağ elindeki gücünü temsil ettiğine inanılan asa yok oldu. Ayrıca, herkül kabartmasının olduğu eski taş ocağı alanı daha önce dökülen zeytin çorağı ile bataklığa dönüştü. Heykel ve çevresi bugün kaderine terk edilmiş durumda görüldü.

M.S. 3. yüzyılda taş ocağında bulunan doğal kaya parçasına işlenen ve Yunan mitolojisinde göre Herakles olarak anılan Herkül’ün; Zeus ile Miken kralının kızı Alkmene’nin oğlu olduğuna inanılıyor.

Heykel ve kabartmaların o yüzyılda kötülüklerden insanları koruduğuna inanılıyor. Herkül'ün, Deliktaş taş ocaklarında çalışan işçilere manevi ve bedensel güç aşılamak ve korumak amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Kabartmada resmedilen Herkül’ün sağ elinde gücünü temsil eden asa, sol elinde öldürdüğü yedi başlı yılan bulunuyor. Tanrısal güçleri olduğuna inanılan mitolojik karakter, Yunan mitolojisinde Herakles ve Roma mitolojisinde Herkül olarak biliniyor. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir