Sultan 2. Abdülhamid'in mal varlığı ortaya çıktı

Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid'in 1869-1908 yıllarına ait, tüm mal varlığı ortaya çıkarıldı.

Sultan 2. Abdülhamid'in mal varlığı ortaya çıktı
Sultan 2. Abdülhamid'in mal varlığı ortaya çıktı
GİRİŞ 07.11.2016 13:12 GÜNCELLEME 07.11.2016 13:12
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid'in 1869-1908 yıllarına ait, Anadolu, Ortadoğu, Balkanlar ve Trakya'daki mal varlığına ilişkin 7 bin 756 taşınmazının tapukayıtları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde saklanıyor. Arşiv Daire Başkanı Türkoğlu yaptığı açıklamada, 'Biz sadece bu kayıtların muhafazası noktasında çalışıyoruz. İlgililerine bu çalışmaları sunuyoruz. Abdülhamid'in mirasçılarından ise şu ana kadar bizi arayan olmadı' dedi.

Sultan 2. Abdülhamid'in çeşitli ülkelerde yaşayan torunlarının açtığı miras davalarıyla zaman zaman tartışılan mal varlığına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde ayrıntılı kayıtlar yer alıyor. Arşiv Daire Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada arşivlerinde Sultan 2. Abdülhamid'in şahsi mal varlığına ilişkin 3 tapu kayıt defteri bulunduğunu söyledi. 

Türkoğlu, "Elimizdeki 3 defterde Sultan 2. Abdülhamid'e ait 1869-1908 yıllarına ait Anadolu, Ortadoğu, Balkanlar ve Trakya'da aktif ve pasif olarak toplam 7 bin 756 taşınmazın tapu kaydı bulunuyor. 2. Abdülhamid'e ait kayıtlar içinde tarla, bağ, bahçe, mera, koru, çiftlik, konak, hane, değirmen, maden, zeytinlik, kahvehane ve dükkan gibi birçok taşınmaz yer alıyor." dedi.  Sultan 2. Abdülhamid'in ölümünün ardından bazı taşınmazların hazineye aktarıldığını belirten Türkoğlu, özellikle çiftlik ve emlaka ilişkin kayıtlarda sayı belirtilmediği için miktarın net olarak bilinemediğini ifade etti. 

Türkiye'de 2 bin 369 taşınmaz 

Abdülhamid'in Anadolu'da 2 bin 369 taşınmaz kaydı bulunduğunu vurgulayan Türkoğlu, "Bunlar İstanbul, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Adıyaman, Denizli, Sakarya, Giresun, Aydın, Sivas, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Burdur, Manisa, Kırklareli ve Edirne illerinde yer alıyor. Bu taşınmazların bir milyon 256 bin 947 dekarı halen 2. Abdülhamid'in üzerinde kayıtlı bulunuyor. 391 bin 573 dekarı Hazine'ye, 8 bin 627 dekarı da şahıslar adına geçmiş gözüküyor." diye konuştu.

ÇOK BÜYÜK BİR MİRAS

Türkoğlu Sultan 2. Abdülhamid'in Balkanlar'da da 2 bin 843'ü Yunanistan, bin 424'ü Arnavutluk, 8'i Bulgaristan, 5'i Makedonya'da olmak üzere 4 bin 280 taşınmaz kaydı olduğunu vurgulayarak, bunların da 220 bin 23 dekarının halen Abdülhamid'in üzerinde, 560 bin 231 dekarının Hazine'ye, bin 328 dekarının da şahıslar adına geçtiğini bildirdi. 

Sultan 2. Abdülhamid'in Ortadoğu'daki mal varlıklarına ilişkin olarak, defterlerde Suriye'de 390, Lübnan'da 333, Filistin'de 223, Irak'ta 83, Arabistan'da 60, İsrail'de 10, Libya'da da 8 olmak üzere toplam bin 107 kaydın bulunduğunu dile getiren Türkoğlu, "Bu kayıtlardan 3 milyon 482 bin 106 dekarı halen 2. Abdülhamid adına kayıtlı durmakta olup, bir milyon 528 bin 395 dekarı Hazineye, 7 bin 178 dekarı da şahıslar adına geçmiştir." ifadelerini kullandı. 

Türkoğlu, kayıtların yer aldığı defterlerin diğer tarihi evraklarda olduğu gibi özenle, kontrollerinin yapılarak, uygun koşullarda saklandığını kaydetti. 

"Mirasçılarından arayan olmadı" 

Sultan 2. Abdülhamid'e ait taşınmazların bazılarının 1908'den sonra devlet hazinesine geçtiğini vurgulayarak, "Yurt dışındaki taşınmazların mevcut durumuyla ilgili de herhangi bir bilgimiz yok. Bu zaten uluslararası hukuku ilgilendiren bir konu. Biz sadece bu kayıtların muhafazası noktasında çalışıyoruz. İlgililerine bu çalışmaları sunuyoruz. Abdülhamid'in mirasçılarından ise şu ana kadar bizi arayan olmadı." ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR 13
  • Furkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Abdulhamit Han bu mirasın kesinlikle ailesine devredilmesini istemezdi. Tabii ki onları rahatça geçindirecek kadarı verilebilir lakin yüzde 99'u devlete geçmeli ve devlet bu konunun peşini bırakmamalı. Yüzde 1'lik kısmı bile o aileye 1000 yıl yeter. Zaten Abdulhamit Han bu kadar malı kendi üstüne yaptıysa kesinlikle bir bildiği vardı ki yaptı. O ki; kendi parasıyla Peygamber Efendimiz'in mezarının oradan geçen demir yollarına keçe döşeterek gürültü olmamasını sağlayacak kadar düşünceli bir Padişahtı.
    Cevapla
  • Abdulhamid 7 yıl önce Şikayet Et
    Cennet mekan cihan padisahi en buyuk hazine sensin bu ulkeye ki yaptigin projeler halen onumuze isik tutuyor. Mekanin cennet olsun
    Cevapla
  • Abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    Islam hukukunda mal varislerindir.
    Cevapla
  • Metin 7 yıl önce Şikayet Et
    İyki cumhuriyet kurulduda bukadar mal varlığı bi kişiye kalmadı
    Cevapla
  • hazim 7 yıl önce Şikayet Et
    Damdan düştü bal kapağı.....
    Cevapla
  • Şevket Hoca 7 yıl önce Şikayet Et
    Dağılın ulan, emaneti geri almaya geldik. Zaten emanete hıyanet ettiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye ile Irak arasında yeni dönem! İşte madde madde 26 anlaşma
Sivas'ta geceye damga vuran penaltı: F.Bahçe ligin dışına itilmiştir