Tarihi cinayeti aydınlatacak şahitlik

Kimileri Sultan Abdülaziz Han'ın intihar ettiğini savunmayı sürdürse de vesikalar tam tersini işaret ediyor. Ve kızının yıllar sonra yayınlanan tarihi şahitliği cinayeti kanıtlıyor:

Tarihi cinayeti aydınlatacak şahitlik
Tarihi cinayeti aydınlatacak şahitlik
GİRİŞ 29.09.2011 13:59 GÜNCELLEME 28.01.2015 21:20
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

YediKıta Tarih Dergisinin Ekim 2011 sayısında bugüne dek kimi tarihçilerin intihar, kimi tarihçilerin katliam olarak yansıttıkları hadiseyi aydınlatan tarihi bir tanıklık yayınlandı. Tarihi şahit, Sultan Abdülaziz Han'ın intihar etmeyip öldürüldüğünü kanıtlıyor... Yıllar sonra ortaya çıkan şahid, saraydan birisi: Sultan Abdülaziz Han'ın kızı Nâzime Sultan.

Nâzime Sultan’ın Türk Basınında ilk kez yayınlanan sözleri olayın cinayet mi intihar mı olduğunu tartışmaya gerek bırakmıyor...

Haber 7, sizler için Yedi Kıta dergisinin tarihi tanıklıkla ilgili haberinin önemli kısımlarını alıntıladı:

Ömer Faruk Yılmaz'ın haberinden özetlenmiştir

Burada ilk defa yayınlayacağımız vesikayı ve Sultan Abdülaziz Han’ın kızı Nâzime Sultan’ın babasının katli sırasında gördüklerini nakletmeden önce padişahın vefatı hâdisesini kısa da olsa hatırlatmakta fayda vardır.

Sultan Abdülaziz Han erkân-ı erbaa (dört kişi) diye adlandırılan Mithat Paşa, Hüseyin Avni, Mütercim Mehmed Rüştü Paşa ile Şeyhülislâm Hasan Hayrullah Efendi’nin ve önceden elde ettikleri altmış kadar yandaşlarının tertip ettiği bir darbe neticesi 30 Mayıs 1876 günü tahttan indirilmiş ve dört gün sonra da şehid edilmiştir.

PADİŞAHIN HAL’İ

Sultan Abdülaziz Han, yukarıda isimleri verilen dört kişinin şahsî kin ve garezleri ve bazı yabancı devletlerin parmağı ve yardımları sayesinde yapılan bir darbe neticesinde tahtından indirildi.

Hüseyin Avni, Mithat, Rüştü ve Süleyman Paşalar tarafından bu darbenin 30 Mayıs 1876 Salı sabah saat 4.30 civarlarında yapılması kararlaştırılmıştı. Hüseyin Avni Paşa önceden, talim için Suriye’den getirttiği askerlerin, kışlalarda yer açılana kadar saray bahçesinde kalması için sultandan izin almıştı. Süleyman Paşa, hal’ gecesi bu askerler ile 300 Harbiye talebesine, padişaha bir suikast yapılmak istendiğini, yarın bu hususta erkenden tedbir alınacağını, verilecek emirlere aynen riâyet etmeleri gerektiğini, kimsenin giriş-çıkışına müsaade etmemelerini ve bunun padişahın emri olduğunu söylemişti.

İşte bu askerler gece saat dört civarında uyandırıldılar ve Harbiye talebeleri ile birlikte sarayı kuşattılar. Dünyanın en büyük ve modern harp gemileri ve zırhlılarından oluşan donanma, zaten geceleyin Dolmabahçe açıklarına demirlemişti.

Her şey planlanmış ve saray karadan ve denizden ablukaya alınmış, hal‘ kararı Dârüssaâde Ağası Cevher Ağa vasıtasıyla Pertevniyal Vâlide Sultan’a bildirilmişti.

Vâlide Sultan, derhal oğlunun odasına çıkıp onu uyandırdı. Ama hal’i oğluna doğrudan söylemeye cesaret edemiyordu. Tam bu esnada top sesleri duyulmaya başlamıştı. Sultan Abdülaziz Han, büyük bir teessürle:

“Bunlar Sultan Murad’ın cülûs toplarıdır vâlide. Beni amcam Sultan Selim Han’a döndürdüler ve bu işi Avni Paşa yapmıştır. Zannederim Rüştü ile Ahmed Paşa da bu işte birliktir. Cenâb-ı Hakk’ın takdiri böyle imiş” diyerek hızla giyindi.

Sultan Abdülaziz Han ve yakınları hemen sarayın rıhtımına indirildiler ve Topkapı’ya götürülmek üzere burada kendilerini bekleyen kayıklara bindirildiler.

YORUMLAR 4
  • Muhammed Ali 12 yıl önce Şikayet Et
    Menderes, Özal,.... Daha kimleri öldürmediki bu zihniyet ! Menderes, Özal, Kahveci, Eşref Bitlis, Yazıcıoğlu. Allah erkenkonduculara fırsat vermesin, ellerindeki tüm güçleri alsın amin...
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 12 yıl önce Şikayet Et
    Sultan Murad. Abdülhamid'in hatıratında da içinde dönmelerin de olduğu bir yapının Sultan 5. Murad ile beraber Kurbağalıdere'deki köşkte darbe planları yaptıkları anlatılır..
    Cevapla
  • ismail beyazay 12 yıl önce Şikayet Et
    Daha sonrasında. sözü geçen mithat paşayı Ulu hakan II abdulhamit han önce müebbet hapse çarptırımış ve mısıra göndermiştir. sonrasında da öldürtmüş ve Abdülaziz hanın intikamını almıştır..
    Cevapla
  • mesut çakıroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    şehid edilmiştir. Yılmaz Öztunanun bir darbenin anatomisi kitabı bu olayı tafsilatı ile anlatır ,hanım sultanın görmesi o günkü saray hayatı hiyerarşisinde mümkün görünmüyor lakin 3 pehlivan önce saray bahçıvanlığına o günkü parayla 100 altın maaşla getriliyor v.Murad ın Annesi ve bahse konu 4 kişinin 60 kişilik bir kadro ile yaptığı bir ihtilal Abdülazizi o 3 pehlivan kolları bir makasla kesilerek şehid ediyorlar otopsi yapılmadan zamanın askeri tıp doktoru meşhur Marko paşa ve 60 doktorun Padişahı incelemeden şifahen verdikleri imzalarla intihar ettiği söylenmiştir.Abdülhamid in yıldız mahkemelerinde yaptırttığı tahkikatta intihar değil suikast neticesinde öldüğü kesindir. ama hanım sultanın orada olmaması gerekir benim bildiğim saray yaşantısında ,ayrıntılı bilgi dediğim gibi yılmaz öztuna nın bir darbenin anatomisi kitabında mevcuttur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt