Bahadıroğlu: Şehzadeler öldürülmeseydi...

Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, son zamanlarda çokça konuşulan Osmanlı'da şehzadelerin öldürülmesi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu...

Bahadıroğlu: Şehzadeler öldürülmeseydi...
Bahadıroğlu: Şehzadeler öldürülmeseydi...
GİRİŞ 04.01.2013 12:59 GÜNCELLEME 05.01.2013 10:23
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Marmara Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen "Osmanlı'da Eğitim Sistemi: Enderun ve Harem" konulu seminere katılan Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Osmanlı Devleti'nde şehzadelerin öldürülmesinin devlet yararına yapıldığını belirterek, "Şehzade yaşarsa, devlet bölünecektir" dedi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "Osmanlı'da Eğitim Sistemi: Enderun ve Harem" konulu seminere konuşmacı olarak katılan ünlü Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu Osmanlı'nın eğitim hayatından harem hayatına kadar bilinmeyenleri ve televizyon programları tarafından saptırılan gerçekleri anlattı.

"KANUNİ ZAMANINDA KÖYLERDE İLKOKULLAR ÇOK YAYGINDI"

"Osmanlı bir sistemler manzumesidir" diyen Bahadıroğlu, Osmanlı'nın çok iyi bir eğitim sistemine sahip olduğunu belirterek, "Çok iyi bir sistem kurmuştur. Bunu sadece Cumhuriyet Türkiye'sinin öğrenecekleri yok. Amerika'nın da Avrupa'nın da bundan öğreneceği çok şey var. Kanuni döneminde ilkokullar köylere kadar yaygındır. Bunu da Fransız âlimlerden biri şöyle söylüyor; 'Her köyde mutlaka bir mektep vardır. Yalnızca erkek çocukları değil, kızlar da okumaktadır. Kanuni sonrasında İstanbul'da 2 bin civarında okul var. O zamanki İstanbul'un nüfusunun 200 bin civarında olduğunu unutmayalım" dedi.

BALTACI MEHMET PAŞA, NASIL SADRAZAMLIĞA YÜKSELDİ?

Osmanlı'da Enderun sistemini anlatan Yavuz Bahadıroğlu, Enderun, devlet adamı yetiştirmek üzere kurulmuş bir eğitim sistemi. Osmanlı'da eğitime büyük önem verilirdi. Göreve getirilecek kişinin geçmişine aldırılmaz, liyakatine bakılırdı. Bunun en güzel örneği de Baltacı Mehmet Paşa'ydı. Odun kesme görevlisi olarak girdiği sarayda, Sadrazamlığa yükselmiştir. Devlet, anne ve baba, okul, öğretmen güvenilir olacak. Güvenilir olacak ki, çocuk onlara dayanacak ve kendinin bir kalenin içinde hissedecek. Böylelikle başarıya ulaşacak" şeklinde konuştu.

Bahadıroğlu, "Osmanlı beş konuda özgürlüklere büyük önem verirdi. İnanç, İbadet, kıyafet, seyahat ve ticaret özgürlüğü, özellikle Kanuni döneminde zirve yaptı. Yine Kanuni döneminde Hıristiyan ve Musevilere sayısız haklar verildi. Hoşgörü sahibiyken, Avrupa'dan hor görüyü öğrendik" diye konuştu.

"HAREM FİLMDEKİ GİBİ YOLGEÇEN HANI DEĞİLDİR"

Haremin kelime anlamı olarak 'yasak bölge' anlamına geldiğini belirten tarihçi Yavuz Bahadıroğlu, "Haremi gezenler bilir zaten loş bir mekândır. Pencereleri küçüktür. Az güneş gördüğünden harem halkının benzi biraz sarı olurdu. Çok keyifli bir yer değildi. Fatih kanunnamesine göre Osmanlı padişahları haftada sadece 2 gece hareme gidebiliyorlardı. Devlet adamına eğitimli eş lazım. Bunu da harem halleder. Hareme erkek giremez. Filmde gördüğünüz gibi yolgeçen hanı değildir" dedi.

YAVUZ BAHADIROĞLU'NDAN "MUHTEŞEM ELEŞTİRİLER"

Hürrem Sultan'ın dizilerdeki gibi kıyafetler giymesinin tamamen Batı kaynaklı hayal ürünü olduğunu vurgulayan Bahadıroğlu, "Dini inançları bir tarafa bırakın sarayda dekolte gezmek, ince giyinmek mümkün değildi. Duvarlar bir soğudu mu Ağustos sonuna kadar ısınmıyordu. Hürrem filmdeki gibi giyineceğim deseydi 2 ay içinde zatürre olurdu. O dönemlerde masa diye bir şey yoktu ki. Divan kâtipleri dizlerinin üzerinde yazıyorlar. Kanuninin önüne masa koydunuz, döner sandalye de koydunuz. Bir de laptop koyun da çağdaş Kanuni olsun" dedi. Hürrem Sultan'ın zehir şişesiyle gezdiği imajının da asılsız olduğunu belirten Bahadıroğlu, 600 senelik Osmanlı hayatında zehirlenerek ölen hiç kimsenin olmadığını söyledi.

ŞEHZADELER ÖLDÜRÜLMESEYDİ OSMANLI ÇÖKERDİ

Bahadıroğlu, sözlerinin sonunda, "Hürrem Sultan çok zeki bir kadındı ve Kanuni'yi etkilerdi. Ancak unutmayalım ki her kadın kocasını etkiler. Devlet sınırının başladığı yerde ise kadının sözü biter. Devleti korumak için kendi evladını öldürmeyi ve bunun vebalini göze alan bir padişahın, eşinin sözüyle hareket ettiğini nasıl söyleyebiliriz? Şehzadelerin öldürülmesiyle ilgili de bilinçli dezenformasyon yapıldığını düşünüyorum. Osmanlı tarihinde bazı şehzadelerin öldürüldüğü doğrudur. Şehzadeler öldürülmeseydi devlet bölünürdü ve Osmanlı İmparatorluğu beş senede çökerdi" diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 10
  • ibrahim yıldırım 11 yıl önce Şikayet Et
    bir müslüman olarak. ALLAHın haram kıldığı bir fiili herhangi biri için veya birşeyler için helal kılanlar kendine müslümanım demesin sadece kendi dininin adını söylesin !!!!!neyin fetvası bu ya bu kadar olmaz osmanlının devamı için birşeyler lazımsa evranosoğluna sorun bir iki fetva verir......siz arada bir aşare-i mübeşşereden bir kaç sahabi çıkarıp bir kaç osmanlı padişahıda sokarsnız araya ......hayrlı işler size
    Cevapla
  • hami kuyucu 11 yıl önce Şikayet Et
    yapmayın ama böyle.... bazı şehzadeler ne demek.şehzadelerin 3-5 yaşındaki çocukları noldu peki.mesela bayezid irandan teslim alınarak 3 oğluyla birlikte öldürülmüştür.yaşı küçük olduğu için irana götürülmeyen 4-5 yaşındaki çocuksa anadoludadır ve o da öldürülmelidir.kanuninin bu en küçük torunu için haremağası bir hamal görevlendirir.çocuk hamalın boynuna sarılıp öpünce ne yapacağını şaşırır.bu sefer haremağası kendisi kementle boğar.şehzade ve torun katliamlarını falan hepsini sıralayacak olsam sabaha kadar yazmam gerek herhalde.üstelik yöntem de boğmak.ölümün en acı veren boğma yöntemi kullanılmıştır.devletin bekası için kellesini uzatan yok,başkasının kellesi üzerinden devlet bekası gözeten çok.eğer sistem kanlıysa,katli gerektiriyorsa demek ki sistem sapkındır ve yanlıştır,o zaman sistemi değiştireceksiniz..
    Cevapla
  • m.gurbuz 11 yıl önce Şikayet Et
    siz çok biliyorsunuz. o zamanın şartlarıyla şimdikini kıyaslayacak kadar cahil ve bilgisizsiniz. sanki padişahlar insan öldürmenin hatta kardeşini öldürmenin hükmünü bilmiyordu. yoksa şimdiki siyasetçiler gibi saltanat uğruna yaptıklarını mı zannediyorsunuz. hem tarih bilginiz yok hem de tarihi olayları değerlendirme kapasiteniz yok.
    Cevapla
  • Tekin ACARTÜRK 11 yıl önce Şikayet Et
    gene de yanlış. adam boğazlamakla devlet kurtulmaz. koskoca osmanlı bu süreci iyi yönetseydi de şehzadeleri öldürmeseydi olmaz mıydı. kasti öldürmelere mazeret bulmanın anlamı yok. şehzadelerin öldürülmesi çok yanlış ve dinen caiz olmayan bir durumdur. bunun savunulacak bir tarafı yok.
    Cevapla
  • zafer başak 11 yıl önce Şikayet Et
    devlet bölünecek diye -belli olmadan- ALLAHın verdiği canı almak doğru olmasa gerek. cenab-ı ALLAH'ın verdiği canı devlet bölünecek dile şehzadeleri öldürmek islama, dinime uygun değildir. islamda idam edilmesi gerekenler açıktır. sanki padişahları çok kutsuyoruz gibi. insan olduklarını, hatalarının olacaklarını, onlarında yaşananlardan etkileneceklerini düşünmüyoruz. hatasız olanlar sadece peygamlerlerdir. hakaret, küfür olmadığı sürece her konuda, her olanda eleştiri olabileceğini unutmamak gerek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a operasyon darbesi! Tüm planı ABD'ye sızdırmışlar
Karagümrük - Fenerbahçe maçının Portekizli VAR'ı tam not aldı!