Zaman yazarı: Osmanlı tarihi uyduruk bir tarihtir

Zaman Gazetesi yazarı Mehmed Niyazi, Avrupalı yazarların kaleme aldığı Osmanlı tarihi için, Türkleri tarih kitaplarında barbar gibi göstermeye çalıştığının altını çizdi ve ekledi: "Osmanlı tarihi uyduruk bir tarihtir."

Zaman yazarı: Osmanlı tarihi uyduruk bir tarihtir
Zaman yazarı: Osmanlı tarihi uyduruk bir tarihtir
GİRİŞ 22.01.2013 09:04 GÜNCELLEME 22.01.2013 11:03
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı her ay Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yazın dünyasının önemli isimlerini okurlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen söyleşi dizisinin Ocak programında Zaman Gazetesi yazarı ve Çanakkale Mahşeri, İslam Devlet Felsefesi gibi kitaplarından tanıdığımız Mehmed Niyazi konuk oldu.

Dünya tarihçilerinin Türkleri tarih kitaplarında barbar gibi göstermeye çalıştığının altını çizen Niyazi; "Bartold'a göre Osmanlı'da ilk okur yazar padişah 4. Padişahmış. İlk üç padişah okur yazar değilmiş. Bunlar barbardır demek istiyor. Şeyh Edebali'ye medrese kurdurtan Osman Gazi, oğlu Alaattin'i okutmuş, padişahlığı devredeceği Orhan Gazi'yi okutmamış olabilir mi?" diyerek İngiliz tarihçi Artur Sraton'un ünlü sözü "Türk tarihi ile uğraşan bütün Avrupalıların biricik gayesi vardır, o da Türkleri tarihlerinden koparmaktır." sözünü dinleyicilerine hatırlattı.

"Osmanlı tarihi uydurma bir tarihtir."

Mahmut Bıyıklı"nın "Bizim tarihimizi nasıl buluyorsunuz?" sorusuna ise "Osmanlı tarihi uydurma bir tarihtir." diyerek cevap veren Niyazi; "Bizim tarihimizi Hammer ve Lamartin gibi yabancı isimler yazmıştır. Geçenlerde Akif Emre isimli bir yazar arkadaşımız gitmiş ve onun mezar taşındaki yazılarla onun Müslüman olduğunu belgelemiş. İman son nefeste bulunabilir. Bu ayrı bir mevzu. Hammer çok çalışkan bir yazarmış. 20 yıl boyunca ülkemizde yaşamış. Her sabah boğaza girip yüzmüş ve sonra oturup bütün gün yazmış. Fakat onun İstanbul kitabında bize karşı feci hücumları var. Tarihimizi yazarken de öyle zehirler saçmış ki; bugün bizi birbirimizle boğaz boğaza getiren ne varsa bir bakıyoruz ki hepsini kurnazlıkla ince ince işleyerek Hammer yazmıştır. Ne yazık ki bizim tarihimizde birçok yabancı el gezinmektedir." dedi.

Mehmed Niyazi program sonunda dinleyicilerden birinin "Peki kimleri okumalıyız?" sorusuna ise "Şunu okumayın diyemem ama Ziya Nur Aksu'nun Osmanlı Tarihi kitabını okumanızı tavsiye ederim." cevabını verdi.

YORUMLAR 3
  • adem nalbant 11 yıl önce Şikayet Et
    ben haber başlığına takıldım. haberi okudumda haber başlığı habere göre biraz farklı manaya gelmiş sanki.
    Cevapla
  • mete mumcu 11 yıl önce Şikayet Et
    başlık daha düzgün olabilir. ilk bakan yazarın kötü birşey dediğini zannediyor ama içeriği okuyunca doğru söylediği anlaşılıyor.
    Cevapla
  • cumali sav 11 yıl önce Şikayet Et
    hangi tarih gerçek ki. tc tarihi mi osmanlı tarihi mi amerikan tarihi mi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merkez Bankasından enflasyon açıklaması! 'En büyük hedefimiz' deyip duyurdu!
Muhalefet medyasından Merkez Bankası'na operasyon girişimi!