Tekirdağ

Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali

20:27 03 Eylül 2015
Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Necdet Kaplan, Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünyada birinci sırada yer aldığını belirtti.

Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu tarafından yürütülen "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafaza ve Tanımlanması Üzerine Çalışmalar" projesinin 50. yılının kutlanmasıyla başladı.

Kaplan, burada yaptığı konuşmada, üzerinde bulundukları toprakların asmanın ana vatanı olduğunu kaydetti.

Anadolu'nun 3 gen merkezinin çakıştığı noktada olduğunu, geçiş yolları da bulunduğu için çeşitliliğin çok fazla olduğunu anlatan Kaplan, şunları söyledi:

"Haliyle bağcılık ülkemiz için çok önemli bir üretim dalı. Dünyada üzüm üretiminde 5, bağ alanları bakımından 6. sıradayız ama bildiğiniz gibi çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında birinciyiz. Sofralık üzüm ihracatında biraz zayıf durumdaydık ancak son yıllarda onda da önemli gelişmeler oldu. İhraç miktarımız epeyce bir toparlandı."

- "Dünya mirasını koruyoruz" 

"Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafaza ve Tanımlanması Üzerine Çalışmalar" olarak bilinen "Milli Koleksiyon Bağı" isimli projenin 50. yılını kutladıklarını hatırlatan Kaplan, bu kadar yılın bir proje için az bir zaman olmadığını kaydetti. Kaplan, projenin başladığı 1965'te Türkiye'de genetik kaynaklar, biyolojik çeşitlilik gibi konuların konuşulmadığını, bu konulara çok da önem verilmediğini dile getirdi.

Dünyada ise bu konunun öneminin çok daha önceki yıllarda fark edildiğini dile getiren Kaplan, şöyle devam etti:

"Bu proje o açıdan Türkiye'de bir ilk ve son yıllarda genetik çeşitliliğimize çok önem veriyoruz. O kadar önemli bir proje ki, bu sadece Tekirdağ için Türkiye için değil... Dünya mirasını koruyoruz burada. Nasıl Efes Antik Kenti, Diyarbakır Surları nasıl dünya mirası ise burada toplanan bin 400 çeşit veya tipi oluşturan Milli Koleksiyon Bağı da dünya genetik mirasını oluşturuyor. Korumaya aldığımız genetik mirasımızı gelecek kuşaklara bırakacağız."

Konuşmaların ardından proje kapsamında hasat zamanı gelen 150 farklı üzüm çeşidi misafirlere sunulurken, bağda katılımcılarla bağ bozumu yapıldı.

Festivalin açılışına Tekirdağ Vali Vekili Aydın Tetikoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ile öteki ilgililer ve vatandaşlar katıldı. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.