Tekirdağ

Tekirdağ Şehir ve Kültür Sempozyumu

13:35 26 Kasım 2015
Tekirdağ Şehir ve Kültür Sempozyumu

 Süleymanpaşa ilçesinde, Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği tarafından "Tekirdağ Şehir ve Kültür Sempozyumu" düzenlendi.

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, bir ilin, geçmişini öğrenmenin, iyi bir şekilde tanımlamanın geleceğe yön vermek bakımından çok önemli olduğunu söyledi.

Salihoğlu, 6 bin yıllık geçmişi olan bir şehrin, özellikle 20. yüzyılda büyük işlere imza atmış bir şehrin tarihini yazmanın zor olacağını belirterek, " Önemli olan tarihi aslına uygun olarak yazmaktır, ortaya koymaktır. Bu konuda Mustafa Kemal Atatürk'ün çok bilinen 'Tarih yazmak, tarih yapmaktan çok daha zordur' sözü bize düstur olmalıdır, ona göre hareket etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da, Tekirdağ'ın çok fazla özellikleri olan bir şehir olduğunu söyleyerek, Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği'ni yapmış oldukları çalışmalardan dolayı tebrik etti.

Albayrak, tarihimiz ile övünmemiz gerektiğini belirterek, "Tarihimize sahip çıkacağız, tarihimiz ile övüneceğiz, tarihimizden ders alacağız. Ama tarihimize de tamamen takılmayıp, hedefimiz dünyanın en modern ülkelerinden biri olmak olacaktır. Dünyada artık ülkeler değil şehirler yarışıyor. Umarım artık Tekirdağ'ın da 3. ve 4. Büyükşehir Belediyesi dönemlerinde bizde o yarışan şehirler listesinde yerimizi alacağız." diye konuştu.

Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol da, şehirlerin sahip oldukları kültür varlıkları ile tanındığını belirterek, tarihi eserlere ve binalara bakarak o şehrin tarihi izdüşümünü görmenin mümkün olduğunu söyledi.

Kültürel mirasının farkında olan toplumların, kültürel zenginliklerini koruduklarını belirten Bayol, "İşte kültürel varlıklarını koruyan toplumlarda aidiyet duygunun geliştiği ve geleceği yapılandırmada yaratıcı düşüncenin de geliştiği ve şehirli olma bilincinin arttığı görülmektedir. Güzel bir şehir, ortak bir kültürü daha rahat oluşturur, yaşam kalitesini yükseltir, şehirde sağlık, saygı, huzur, sevgi artar, kültürel miras bilinci yaratır ve şehircilik bilincini de geliştirir." dedi.

Bayol, bir dünya şehri olma yolundaki Tekirdağ ilinin, köftesiyle, peynir helvasıyla, bağlarıyla, karpuz ve kavunu ile tanınsa da, evrensel boyut taşıyan tarihsel ve kültürel değerleri ile de tanınması gerektiğini savundu.

Yapılan sempozyumda bir çok bilginin paylaşıldığına değinen Bayol şunları söyledi:

"Yapılanların, Tekirdağ'ın tanıtımı için yeterli olmadığını biliyoruz, bu nedenledir ki incelenmesi gereken, bu sempozyumda fark edemediğimiz yönleri de ortaya çıkarabilmek için sempozyumların her yıl devam etmesi gerekmektedir. Yaptığımız ve bundan sonra yapılacak çalışmalar ile Tekirdağ'ın bilgi envanteri tutulmuş ve kayıt altına alınarak gelecek nesillere teslim edilmiş olacaktır." 

Sempozyuma, Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Dekanı Ensar Nişancı, çok sayıda yazar ve öğretim görevlisi ile öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.