Tekirdağ

"Bilinçli çocuklar trafik kurallarına uyma oranını arttırıyor"

11:19 20 Ocak 2016
"Bilinçli çocuklar trafik kurallarına uyma oranını arttırıyor"

YAVUZ KARADUMAN - Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fahrettin Ecevit, trafik kuralları konusunda bilgilendirilen çocukların ebeveynlerinin trafikte yaptığı hataları fark ederek uyarıda bulunduğunu söyleyerek, "Bu durum, toplumda trafik kurallarına uyulma oranını her geçen gün arttırıyor" dedi.

Ecevit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, resmi kayıtlara göre her yıl ortalama 1 milyon 200 bin trafik kazasının meydana geldiği Türkiye'de 250 bin kişinin yaralandığını, 4 bin kişinin de olay yerinde hayatını kaybettiğini aktardı.

Kazalarda yaşamını yitiren kişi sayısının ambulansla nakledilirken ve hastanede ölenlerle daha da arttığını ifade eden Ecevit, trafik eğitiminin küçük yaşta başlaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de nüfus ve trafik yoğunluğundaki artışların bazı riskleri arttırdığını söyleyen Ecevit, şöyle dedi:

"Türkiye'de 2010 ile 2014 yılları arasında trafikteki taşıt sayısı yüzde 40 artmış yaklaşık 20 milyon olmuştur. Ülkemizde sürücü sayısı yüzde 24 artarak 26 milyona ulaşmıştır. Toplam karayolu hacmi de yüzde 1 artmış, 65 bin 909 kilometre olmuş ve diğerlerinin artış temposuna uzak kalmıştır. En öz bir ifade ile yoğunluk artmış, risk büyümüştür, büyümektedir. Ülkemizde 1950 yılında kentsel nüfus yüzde 25 iken bu gün yüzde 75 olmuştur. Yani şehirler kalabalıklaşmış, şehir içi mesafeler uzamış, motorlu taşıtlar olmadan yaşanamaz hale gelinmiştir. Trafik kazaları, ölümler ve yaralanmalar, maddi kayıplar artmaktadır."

- "Bilinçlenen çocuklar ailelerini trafikte uyarıyor"

Ecevit, trafik kazalarının önlenmesinde ve toplumu bilinçlendirmede eğitimin büyük önem taşıdığına işaret etti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Renault arasında imzalanan iş birliği anlaşmasıyla başlatılan ''Sokakta İlk Adımlar Projesi" kapsamında dernek olarak öğrencilere eğitim verdiklerini ifade eden Ecevit, şunları aktardı:

"Çocukların eğitimi çok önemli. Bunu en alt seviyede kreşlerden ana okullarından başlatıyoruz, onları eğlendirirken bir taraftan küçücük mesajlar vererek önce kendilerini bilgilendiriyoruz, daha sonra da aldıkları o bilgileri kendi büyüklerine, annelerine babalarına bir uyarıcı olarak kullanıyorlar. Eğitim projeleriyle trafik kuralları konusunda bilinçlenen çocuklar, ebeveynlerinin trafikteki hatalarını fark ederek onları ikaz ederek kurallara uymaları gerektiğinde uyarıyorlar. Bu durum, toplumda trafik kurallarına uyulma oranını her geçen gün arttırıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.