Tekirdağ

Tekirdağ'da "Kadınla Geleceğe Sempozyumu"

17:07 27 Nisan 2016
Tekirdağ'da "Kadınla Geleceğe Sempozyumu"

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, "Dünya yoksullarının yüzde 70'ini kırsal yoksulları oluşturuyor, onun da yüzde 75'ini kadınlar oluşturuyor." dedi.

Gülçubuk, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NAKSAM) tarafından düzenlenen "Kadınla Geleceğe Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de çalışma hayatında yer alan her 3 kadından birinin tarımda çalıştığını, aynı zamanda bu kadınlardan birinin çalışma hayatında kayıt dışı olduğunu ve hiçbir sosyal güvenceye sahip olmadığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası'nın kırsalda kadın konusunu 5 önemli alandan biri olarak gördüğünü vurgulayan Gülçubuk, şunları söyledi:

"Dünya yoksullarının yüzde 70'ini kırsal yoksulları oluşturuyor, onun da yüzde 75'ini kadınlar oluşturuyor. Yani şu anda yoksullukla mücadele, kadınların sırtına yüklenmiş bir sorun olarak görülüyor, bu yüzden bu konu daha fazla gündeme gelmeye çalışıyor. İşte böyle bir süreçte kırsalın ihmali söz konusu. Dünyada özellikle 1990 yılından sonra tarım hep suçlu bir sektör gibi gösterildi. Ne yazık ki ekonominin sırtında bir yük, kaynak üretemeyen bir sektör gibi ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; dünyada insanların beslenmesine aracılık eden bir sektör hiçbir zaman bir yük olarak gösterilmemeli."

Tarım sektöründe kadın işçilerin görünmezliğinin söz konusu olduğunu, kadının üretimde olduğunu ancak kredide, girişimcilikte gözükmediklerini, sessiz kaldıklarını söyleyen Gülçubuk, dünyada teknoloji, kentleşme ve sanayileşmenin hiçbir zaman kadınların lehine olmadığını, bunların daha çok erkeklere hitap ettiğini ve kadınların emek yoğun işlerde kırsalda daha çok çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı.

NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz da kadının eğitiminin ve sosyal statüsünün bir ülkenin gelişmişlik düzeyiyle doğru orantılı olduğunu belirtti.

İstatistik verilere bakıldığında 2014 yılı sonunda Türkiye'de 2 milyon 208 bin kadının okuma yazma bilmediğinin görüldüğünü ifade eden Yılmaz, bu sayının da büyük çoğunluğunun gelişmekte zorlanan bölgelerde olduğunu söyledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.