Tekirdağ

Tekirdağ'da "Kaz Vakası" şehitleri anıldı

17:35 29 Nisan 2016
Tekirdağ'da "Kaz Vakası" şehitleri anıldı

Balkan Savaşları'nda Tekirdağ'ın Yukarıkılıçlı Mahallesi'nde Bulgar askerleri tarafından yapılan ve "Kaz Vakası" olarak bilinen katliamda şehit edilen 43 kişi törenle anıldı.

Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği (TTBBD) Başkanı Hüseyin Bayol, Süleymanpaşa ilçesinin Yukarıkılıçlı Mahallesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Kaz Vakası"nın 103. yılında şehitleri rahmetle andıklarını söyledi.

Balkan Müslümanlarının, 1912-1913 yıllarında büyük bir soykırıma maruz kaldıklarını belirten TTBBD Başkanı Bayol, "Evlad-ı Fatihan diye tabir ettiğimiz Balkan Müslümanları büyük bir trajedi yaşadılar ve soykırıma maruz kalmışlardır. Bu nesil, yaşadıkları travmayı bir türlü beyinlerinden ve ruhlarından söküp atamadılar." dedi.

11 kasım 1912'de Tekirdağ'ın işgali ile çevresinde yapılan zulümlerin unutulmaması gerektiğini ifade eden Bayol, şöyle konuştu:

"Kaz Vakası olarak bilinen, Yukarıkılıçlı Köyü'nde 43 insanımızın nasıl ateşe verilerek yakıldıklarını unutmayalım. Bunun için de, katliamın işlendiği bu yerde tarih boyunca şehitlerimizi bize hatırlatacak bir anıtın yapılması, atalarımıza karşı bir görev sayılmalıdır."

Konuşmanın ardından, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Öğretim Üyesi Nuran Koltuk "Balkan Harbi", Araştırmacı Yazar Mehmet Serez "Kaz Vakası" adlı sunumu gerçekleştirdi.

Törene, Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Süleymanpaşa Kaymakamı Ahmet Atılkan ile kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

- "Kaz Vakası"

1912-1913 Balkan Savaşlarında, Tekirdağ'ın Yukarıkılıçlı Köyü'nde, Bulgar askerlerinin köylünün kazlarını çalmaları üzerine köylü, askerlere tepki gösterdi. Bunun üzerine İnecik Kasabası'ndaki Bulgar Karakolu Komutanı Dragan ve askerleri tarafından Yukarıkılıçlı ve civar köylerdeki 43 kişi yakılarak katledildi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.