Tekirdağ

Köy özlemini maketlerle gideriyor

13:09 23 Mayıs 2017
Köy özlemini maketlerle gideriyor

Hayrabolu ilçesinde yaşayan işçi emeklisi 65 yaşındaki Münir Genç, hasadı yapılmış ayçiçeği tarlası ve ormandan topladığı ağaç ve kamış parçalarıyla maketler yapıyor.

Yaz aylarında tarla, bağ ve bahçe işlerinde çalışan, kış aylarında evde zaman geçirmekte zorlanan Genç, sanatsal çalışmalar yapmak için kolları sıvadı.

Bunun için önce evinin üst katındaki 2 metrekarelik odayı atölyeye çeviren Genç, bir zamanlar tarihe tanıklık etmiş, öküz arabaları, pulluk çeker, döver çeker, at arabaları, yayık, saban, orak ve saman balyalarını maketlerini yapıyor.

Hayrabolu'da bulunan 431 yıllık tarihi Osmanlı ve 862 yılında yapılan Hacılar Köprüsü'nün de maketini yapan Genç yaptığı eserleri çeşitli sergilerde vatandaşların beğenisine sunuyor.

Genç AA muhabirine yaptığı açıklamada, boş zamanlarını değerlendirmek için topladığı ağaç ve kamış parçalarıyla maket çalışmaları yapmaya başladığını anlattı.

Eserlerini yaparken ekonomik amaç gütmediğini belirten Genç, "Ben 1952 doğumluyum. 1977 yılında Hayrabolu Belediyesinde işe başladım. 2000 yılında emekli oldum. Emekli olduktan sonra evde oturmaktan çok sıkıldım. Sonra ormandan ve hasadı yapılmış ayçiçeği tarlalarından topladığım ağaç ve kamış parçalarıyla maket çalışmaları yapmaya karar verdim. Ben 26 yaşına kadar şu an yaptığım maketlerin canlısı ile uğraştım. Çiftçilik de yaptım orak da kullandım, at da sürdüm. Emekli olduktan sonra evde oturmaktan çok sıkıldım. Sonra eskiden çiftçilikte kullandığımız araç gereçleri yapmaya karar verdim." ifadelerini kullandı.

Ormanlık alanın ve ayçiçeği tarlalarının evine yakın olmasında dolayı maketlerin ham maddelerini kolayca temin ettiğini hatırlatan Genç, şöyle devam etti:

"Maketleri yapmaya başladığım ilk zamanlarda biraz ufak tefek hatalar yaptım. Ama şimdi kalıplara kerestelere istediğim şekli verebiliyorum. Yaptığım gereçleri ekonomik amaçlı yapmıyorum. Tamamen hobi olarak yapıyorum. Kavak, meşe ve çam ağaçlarından yapıyorum eserlerimi. Yapacağım esere göre bu ağaçlardan birini kullanıyorum. Eserlerimi de Halk eğitim tarafından açılan kültür sanat sergilerinde sergiliyorum.Bunları yaparken zevk alıyorum. Çünkü bunlarla yetiştik. Öküz arabaları, pulluk çeker, döver çeker, at arabaları, yayık, orak, saban gibi bir zamanlar tarihe tanıklık etmiş çitçilerin vazgeçilmezi olan aletleri yapıyorum. Hayrabolu'da bulunan 431 yıllık tarihi Osmanlı ve 862 yılında yapılan Hacılar Köprüsü'nün de maketini yaptım. Bu eserleri yaparak hatıralarımızı taze tutuyorum."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.