Tekirdağ

"Ağır iş"e kadın eli değdi

11:30 08 Şubat 2018
"Ağır iş"e kadın eli değdi

ALPER ERAL - Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde, havalandırma aksamları, menfez ve alüminyum panjur imalatı yapan bir fabrikanın çalışanlarının yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor.

Malkara Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikada çalışan kadınlar, pres, kaynak, giyotin, matkap gibi ağır iş makinelerini büyük bir ustalıkla kullanarak hem üretime katkı sağlıyor hem de evlerinin geçimine destekte bulunuyor.

- 65 çalışanın 42'si kadın

Fabrika sahibi Cemal Bal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikadaki 65 çalışandan 42'sinin kadın olduğunu söyledi.

Kadın işçilerin üretim bandında çalışmasına önceleri şüpheyle baktığını ifade eden Bal, "İlk gün geldiğimde testereye bir kadın geçmişti. 'Dur ne yapıyorsun?' dedim. O da bana 'Cemal bey, beni engelleme. Ben her işte başarılı olmak istiyorum' diye yanıt verdi." dedi.

Kadın çalışanların daha fazla sorumluluk aldığını, işlerini ciddi bir şekilde yaptığını ve titiz olduklarını aktaran Bal, "Kadınların verilen işlere karşı sorumlulukları da çok fazla. Sorumluluklarını yerine getirmede de ön plana çıkıyorlar. Burada kadınların hayatın çok daha içerisine girmek istediğini, sorumluluk sahibi olmak istediklerini analiz ettim. Kalifiyeli işçilerde de kadınlarımıza görev verilmiştir. Kadınlarımız son derece başarılı bir şekilde işi götürmektedirler." diye konuştu.

- "İstedik ve başardık"

Fabrikada kaynak, pres, giyotin gibi ağır iş makinelerini kullanan Seval Çolak, bu ağır işte aile bütçesine katkıda bulunmak için çalıştığını söyledi.

Daha önce tekstil fabrikasında çalıştığını ifade eden Çolak, şunları söyledi:

"Tekstilden buraya ilk geldiğimde kendime sorduğum soru; 'Benim burada ne işim var?' olmuştu ama gün geçtikçe bir şeyleri başardıkça burasını çok sevdim, işimi sevdim. Kaynak ve taşlama işinin, presleri, testereyi kullanmanın sadece erkek işi olmadığını ve bunu kadınların da başarabileceğini göstermiş olduk. Sadece ben değil, bütün arkadaşlarım kadınların üstünlüğünü göstermiş olduk.

Kadınlarımızın neler başardığını göreceksiniz. Ben her zaman kadınlarla ve kendimle de gurur duyuyorum. İstedik ve başardık. Patronumuz Cemal beye de kadınlara güvendiği için teşekkür ediyorum. Biz de onun yüzünü kara çıkarmamaya çalıştık. İnşallah bizden memnundur."

Evde oturmaktansa çalışıp aile bütçesine katkıda bulunmayı düşündüğünü söyleyen Ayşe Tepe de "Biz burada 'Erkeklerin yaptığı işi biz de yapabiliriz' diyoruz. Presleri kullanıyoruz, kaynak yapıyoruz. Ağır iş makinelerini sadece erkekler değil, kadınlar da kullanıyor." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.