Tekirdağ

Lise öğrencilerinden "ev içi navigasyon robotu"

11:18 27 Nisan 2018
Lise öğrencilerinden "ev içi navigasyon robotu"

Tekirdağ Fen Lisesi 9. sınıf öğrencileri Mahide Yılmaz ve Dilara Esenkal, görme engelli vatandaşların ev içerisinde daha rahat hareket edebilmeleri için "ev içi navigasyon" ismini verdikleri bir robot yaptı.

Yaklaşık üç aylık bir çalışma sonunda yazılım işlemlerini tamamlayıp robotu tek parça haline getiren Yılmaz ve Esenkal, bu projeleriyle görme engellilerin sorunlarına bir nebze olsun çözüm bulmayı hedefliyor.

Projeyi hayata geçiren öğrencilerden Mahide Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engellilerin günlük rutin hayatlarını kolaylaştırmak için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Proje ile görme engellilere daha çok önem verilmesi gerektiğine dikkat çekmek istediklerini aktaran Yılmaz, "Projemizin amacı görme engelli kişilerin ev içerisindeki hayatını kolaylaştırmak. Bu robotu tasarlarken üç farklı sensör kullandık. Bunları onlara yardımcı olacak şekilde geliştirdik. Odaya geldiklerinde bildirim verip içerideki eşyalara çarpmamalarını sağlıyor. Öncelikle aldığımız parçaları birleştirerek robotumuzu tasarladık. Bu robotu tasarlamamız 3-4 ayı buldu. Parçaları birleştirdikten sonra robotun yazılımlarını tamamladık. Bu çalışma ile çevremizdeki görme engellilere verilen değere ve öneme dikkat çekmek istedik." diye konuştu.

Dilara Esenkal da büyük önem verdikleri projeyi tamamlamak için okul dışı zamanlarda da yoğun bir çalışma yaptıklarını kaydetti.

Robota, "ev içi navigasyon" ismini verdiklerini belirten Esenkal, "Görme engellilerin bir robota ihtiyaçları var. Biz de şöyle bir şey düşündük, normal bir insanın ev içinde gidebileceği her rotayı gerçekleştiren bir robot tasarladık. Okul çıkışlarında gelip çalıştık. Görme engellileri düşünerek robotumuzu ürettik" dedi.

- Genişletilebilir proje

Süleymanpaşa Bilim ve Sanat Merkezi Robotik Çalışma Koordinatörü Burak Gürkan ise projenin daha geliştirilerek şehir içinde de uygulanabileceğini vurguladı.

Öğrencilerin çağımıza uygun projeler üretmesinden büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Gürkan, "Projedeki amaç görme engelli bireylerin ev içindeki hareketlerini kolaylaştırmak, onların engellere çarpmasını önlemek. Çocuklarımız robotu kendileri tasarlayıp programını, yazılımını yaptılar. Robot üzerindeki sensörler sayesinde engelleri fark ediyor ve kullanıcıya bildirimde bulunuyor. Bu proje daha da geliştirilip ev dışında da kullanılabilir." değerlendirilmesinde bulundu.

Gürkan, projenin genişletilmesi içinde öğrencilere gerekli desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.