Gençler mobil güvenlikte sınıfta kaldı

Öğrencilerle yapılan ankete göre, büyük çoğunluğunun mobil tehditlere karşı önlem almadığı ortaya çıktı.

Gençler mobil güvenlikte sınıfta kaldı
Gençler mobil güvenlikte sınıfta kaldı
GİRİŞ 10.06.2014 15:42 GÜNCELLEME 10.06.2014 15:42

Veri güvenliği alanında dünya lideri Trend Micro'nun Türkiye ofisi, ülke genelinde sekiz üniversitede düzenlediği kampus etkinlikleriyle Nisan ve Mayıs ayları içerisinde üniversite öğrencileriyle buluştu. Etkinliklerde, Trend Micro uzmanlarının sunumlarıyla güvenlik dünyasının trendleri, gelişen güvenlik tehditleri, bireysel ve kurumsal anlamda saldırılara karşı alınması gereken tedbirler ve Türkiye'deki internet ve veri güvenliği ile ilgili gelişmeler aktarıldı.

ÜNİVERSİTELİLERİN YÜZDE 75'İ SAVUNMASIZ

Abant İzzet Baysal, Akdeniz, Atatürk, Erzurum Teknik, Hacettepe, Harran, İzmir 9 Eylül ve Karadeniz Teknik Üniversitelerinde gerçekleştirilen etkinliklerde aynı zamanda üniversite öğrencilerine yönelik bir anket çalışması da gerçekleştirildi. Veri güvenliği ile ilgili soruların yer aldığı ankete 17–24 yaş aralığındaki toplam 400 öğrenci katıldı.

Ankette öne çıkan başlıklar ise şu şekilde:

Gençlerin yüzde 91'inin kişisel bilgisayarı var. Bu gençlerin yüzde 76'sı veri güvenliği programı kullanıyor. Sonuçlar gençlerin bu konuda büyük oranda dikkatli olduğunu gösteriyor.

Öğrencilerin yüzde 74'ünün bilgisayarına ya da mobil cihazına zararlı bir yazılım bulaşmış durumda.

 Öğrencilere zararlı yazılımların hangi yolla bilgisayarlarına bulaştığı sorulduğunda en fazla cevabın yüzde 29'luk oranla alınan e-postalardan olduğu ortaya çıktı. Bu durumda siber suçluların son yıllarda çok yoğun kullandığı ilgi çekici bir konu üzerinden ya da tanıdık birisinden gelmiş gibi e-posta göndererek kişilerin bilgilerini kendi istekleriyle açığa çıkartmasını hedefledikleri sosyal mühendislik yöntemlerinin de büyük payı var.

Zararlı yazılımların en çok bulaştığı bir diğer platform ise internetteki çeşitli oyun siteleri. Üniversitelilerin yüzde 27'lik bir kısmı bu siteler üzerinden zararlı yazılımların bulaştığı cevabını verdi.

Ankete katılan öğrencilerin cevapları da son dönemde özellikle Android platformundaki sahte ve denetimsiz uygulamaların yarattığı güvenlik sorunlarıyla paralellik gösteriyor. Öğrencilerin yüzde 25'lik kısmı uygulama mağazalarından indirilen programlar aracılığıyla mobil cihazlarına zararlı yazılımların bulaştığını belirtiyor.

MOBİL GÜVENLİKTE GENÇLER SINIFTA KALDI

 Son dönemde gittikçe artan mobil cihazlara yönelik zararlı yazılımlar konusunda ise gençlerin arasında güvenlik tedbirlerinin yeterince yaygın olmadığı belirlendi. Ankete göre gençlerin yüzde 25'lik bir kısmı mobil güvenlik yazılımı kullanırken yüzde 75'lik bir kısmı bu konuda herhangi bir önlem almamış durumda.

Gençlerin güvenlik yazılımı tercih ederken dikkat ettiği değişkenlere bakıldığında ilk sırada yüzde 37 oranla fiyatı geliyor. Gençlerin kararını belirleyen ikinci faktör ise yüzde 31'lik oranla güvenlik yazılımının markası. Koruma performansı ve teknik destek gibi özellikler ise satın alma tercihinde daha geride kalan değişkenler olarak göze çarpıyor.

Gençlerin güvenlik yazılımlarını aldıkları kanallar sorulduğunda yüzde 56'lık bir kesim mağazalar üzerinden, yüzde 44'lük kesim ise çevrimiçi olarak güvenlik yazılımı edindiklerini ifade ediyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum